Top 4: 9-jarigen

- Top 4

 Willow Sage Hart Little Jimmy Osmond Schnappi Aaron Carter Nikka Costa
Top 4: 9-jarigen

Jonge kinderen komen we niet zo vaak tegen in de Top 40. Toch maakt de 9-jarige Willow Sage Hart met Cover Me Sunshine vandaag haar Top 40-debuut. Daarmee is ze pas de vijfde 9-jarige die een Top 40-hit scoort. Deze 'leeftijdgenootjes' gingen haar voor.

1 Little Jimmy Osmond

De eerste 9-jarige die ooit de Top 40 binnenkwam, is ruim 48 jaar na dato nog altijd de succesvolste 9-jarige die ooit in de Top 40 heeft gestaan. Deze eer gaat naar Little Jimmy Osmond. Hij is de jongste telg uit het kroostrijke gezin Osmond dat in de eerste helft van de jaren 70 enorm populair was. Vijf van zijn oudere broers vormden samen The Osmonds, het witte antwoord op The Jackson 5. Op het moment dat zij met hun eerste hit Crazy Horses op nummer 1 stonden, kwam Jimmy de lijst binnen met Long Haired Lover From Liverpool. Hij kwam bijna net zo hoog als zijn grote broers, maar Block Buster! van The Sweet belette dat hij de eerste plaats kon pakken. In Engeland werd Long Haired Lover From Liverpool wel een nummer 1-hit. Sterker nog, daar is hij na al die jaren nog steeds de jongste persoon met een nummer 1-hit. Net na zijn tiende verjaardag scoorde Jimmy nog een hit met Tweedlee Dee en rond zijn elfde verjaardag kwam hij de lijst binnen met I'm Gonna Knock On Your Door. Daarna hebben we jonge Osmond, die inmiddels 57 jaar is, nooit meer in de lijst teruggezien.

2 Schnappi

De enige 9-jarige met een nummer 1-hit in de Top 40 is Schnappi. Zowel in Nederland als in Duitsland is zij de jongste artiest die ooit op nummer 1 heeft gestaan. Schnappi is een fictieve babynijlkrokodil, waarvan de stem is ingezongen door Joy Gruttmann, het nichtje van kinderliedjescomponist Iris Gruttmann. Toen Joy het liedje Das Kleine Krokodil inzong was ze nog maar 4 of 5 jaar oud. Tussen 2001 en 2004 verscheen het op een paar cassettebandjes en cd's, waarna het als mp3'tje opdook op internet. Het liedje groeide uit tot een hype en het werd officieel op single uitgebracht. Daarna stak het succes van Schnappi zelfs de landsgrenzen over en werd het in verschillende landen een grote hit. De inmiddels 9-jarige Joy was bereid om met het liedje in binnen- en buitenland op te treden, waarbij ze steevast werd bijgestaan door een volwassen persoon in een Schnappikostuum. Er verscheen in 2005 ook een Nederlandstalige versie van het liedje. De Kleine Krokodil van Snappie werd gezongen door de 7-jarige Kim Otten. Deze uitvoering strandde op de tweede plaats in de Top 40, achter de originele Schnappi.

3 Aaron Carter

Aaron Carter werd op 7 december 1987 geboren als het kleine broertje van Nick Carter, die later zou uitgroeien tot de publiekslieveling van de Backstreet Boys. Al op 7-jarige leeftijd was Aaron de zanger van zijn eerste rockbandje, maar dat ging uit elkaar omdat de jonge zanger meer de popkant uit wilde. Vanaf 1997 trad hij op in het voorprogramma van de Backstreet Boys. Dat was zo'n succes dat hij later dat jaar zijn eerste single mocht opnemen. Crush On You bereikte op 18 oktober de achttiende plaats in de Top 40. In diezelfde week gaf hij tijdens Pepsi Pop '97 zijn eerste optreden in ons land. Na zijn tiende verjaardag scoorde Aaron Carter nog drie Top 40-hits: Crazy Little Partygirl, I'm Gonna Miss You Forever en I Want Candy. Daarmee is hij de enige artiest in dit overzicht met vier hits op zijn naam. De inmiddels 32-jarige Aaron is nog steeds actief in de muziek, maar komt de laatste jaren vooral negatief in het nieuws. Hij worstelt met zijn psychische gezondheid en ligt nogal eens overhoop met zijn broer Nick.

4 Nikka Costa

Op Schnappi na hebben alle 9-jarigen in de Top 40 minimaal één familielid dat ook in de lijst gestaan heeft. Little Jimmy Osmond had zijn broers en zus, bij Aaron Carter was het zijn broer en Willow Sage Hart zingt samen met haar moeder. Nikka Costa liet zich muzikaal begeleiden door haar vader, dirigent en producer Don Costa. Hij had al ervaring met het werken met kinderen, want hij arrangeerde de muziek van de laatste twee hits van Little Jimmy Osmond. Hij is echter vooral bekend voor de arrangementen die hij schreef voor Nikka's peetoom: Frank Sinatra. In de lente van 1982, een week voor haar tiende verjaardag scoorde Nikka met haar vader een hit met (Out Here) On My Own. Dit lied was afkomstig uit de film Fame en werd oorspronkelijk gezongen door Irene Cara. Een halfjaar na deze hit overleed Don Costa plotseling op 57-jarige leeftijd aan een hartaanval. Na een pauze van een paar jaar pakte Nikka haar muzikale carrière in 1989 weer op. Ze scoorde geen hits meer, maar dankzij een reclame voor Tommy Hilfiger haalde ze in 2001 wel nog eens de Tipparade met Like A Feather.