Top 4: Banned In The UK

- Top 4

 The Beatles The Kinks Frankie Goes To Hollywood Jane Birkin Serge Gainsbourg Brigitte Bardot
Top 40: Banned In The UK

Platen in de ban doen en daarmee niet meer draaien op de radio. Het was in de UK jarenlang een bekend fenomeen waar menig artiest mee te maken kreeg, of het nu gevestigde namen waren of beginnend. Regelmatig profiteerde de artiest er behoorlijk van, want een ban op een plaat, dan moet ie interessant zijn. Ergens, stoffig en wel, zaten een aantal heren heel scherp te luisteren of ze geen vies woord, reclame of zelfs iets wat op seks leek hoorden. Relax zou je zeggen.

THE BEATLES - I Am The Walrus

The Beatles gingen in de ban met deze dubbele A-hitsingle (Penny Lane). In de tekst van "I Am the Walrus is opgenomen “Boy, you've been a naughty girl, you let your knickers down”. Zou ondanks die ban een 1ste plek bereiken in de UK en bij ons ook.

THE KINKS - Lola

Je kunt overdrijven en dit is zo’n gevalletje. De Kinks zingen “I met her in a club down in old Soho, Where you drink champagne and it tastes just like Coca- Cola”. Oei, dat kon niet. The Kinks hebben het opgelost door een versie op te nemen waarin cherry-cola wordt bezongen. Eind goed al goed, Een 2de plek in de UK en bij ons op 1. Twee keer zelfs.

FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD - Relax

I’m not gonna play this one, thank you, goodbye. Gevolgd door het geluid van een plaat die in een vuilnisbak verdwijnt. Geen legende, wel legendarisch. De start voor FGTH. Ze deden het erom. De hoes, de tekst, de overduidelijke boodschap van het nummer. Sensatie in de UK. Wij draaiden gewoon het nummer en kochten 12-inch remix 1 (Sex mix) en 2 en ….

JANE BIRKIN & SERGE GAINSBOURG - Je t'aime… moi non plus

De eerste versie was met Brigitte Bardot. Die Serge had er dus verstand van. Met Jane kreeg een ban in de UK. En nummer 1. Bij ons ook een dikke hit, 2x zelfs.