Top 4: Covers en bewerkingen van Nederlandstalige hits

- Top 4

 Suzan & Freek Guus Meeuwis Paul De Leeuw Kris Kross Amsterdam Tabitha Kraantje Pappie Glennis Grace
Top 4: Covers en bewerkingen van Nederlandstalige hits

Papa van Suzan & Freek is niet zo'n grote hit geworden als de oorspronkelijke versie van Stef Bos. In het verleden zagen we wel een paar covers van Nederlandstalige hits die succesvoller waren dan het origineel. Daarom zetten we in deze top 4 de grootste hits op een rij die ook al ooit eerder in een Nederlandstalige uitvoering in de Top 40 hebben gestaan.

1 Geef Mij Je Angst - Guus Meeuwis

Op 27 september 2004 keken ruim vijf miljoen mensen op televisie naar de uitvaartplechtigheid van André Hazes, die vier dagen eerder was overleden. Tijdens deze dienst waren verschillende Nederlandse artiesten aanwezig die een nummer van de legendarische volkszanger ten gehore brachten. Guus Meeuwis was door Rachel Hazes gevraagd op Geef Mij Je Angst te zingen. Dit nummer was in 1984 slechts een klein hitje voor Hazes, maar zou in de zomer van 2005 uitgroeien tot de grootste hit van het jaar. De Brabantse zanger had het nummer in 2003 ook al eens op single uitgebracht naar aanleiding van zijn optreden in de Hazesweek op Radio 538. Toen wist het nummer als dubbele A-kant met de Kreuners-cover Ik Wil Je niet verder te komen dan de Tipparade.

2 Waarheen Waarvoor - Annie De Rooy

Geef Mij Je Angst van André Hazes was zelfs ook al een cover van een minder bekend lied van Udo Jürgens uit 1982. De geschiedenis van Waarheen Waarvoor gaat nog veel verder terug. De melodie werd al in de eerste helft van de negentiende eeuw gepubliceerd als muziek van het loflied Amazing Grace. In februari 1971 scoorde de Amerikaanse zangeres Judy Collins een bescheiden hit met een a-capellaversie van dit nummer. Het werd echter pas echt een succes in de Nederlandstalige uitvoering van Mieke Telkamp en De Hi-Five, die onder de titel Waarheen, Waarvoor... uitgroeide tot de op een na grootste hit van het jaar. Bijna 23 jaar later werd Waarheen Waarvoor een nóg grotere hit in de Top 40, ditmaal in een houseversie, gezongen door de typetjes Bob en Annie De Rooy van Paul De Leeuw.

3 Moment - Kris Kross Amsterdam & Kraantje Pappie & Tabitha

Voor Moment van Kris Kross Amsterdam in de Top 40 kwam, had het Amsterdamse trio al de top 3 gehaald met drie bewerkingen van Engelstalige nummer 1-hits: Sex (Let's Talk About Sex! van Salt-N-Pepa), Whenever (Whenever Wherever van Shakira) en Hij Is Van Mij (The Boy Is Mine van Brandy & Monica). Dat Nederlandstalige hits zich ook prima leenden voor een Kris Kross Amsterdam-behandeling, bewezen de heren met hun vierde top 3-hit. Moment bevatte namelijk een interpolatie (een opnieuw ingezongen sample) van het refrein van Een Moment Zonder Jou. Met deze hit scoorde de rapper-zangeres Nasty in de herfst van 1996 haar eerste en enige Top 40-hit. Het nummer bereikte de vierde plaats. Kris Kross Amsterdam heeft na Moment ook succes gehad met niet-gecoverde Nederlandstalige tracks, maar met de Toen Ik Je Zag-cover Mij Niet Eens Gezien bewezen de heren eerder dit jaar dat ze hun kunstje nog niet verleerd zijn.

4 Afscheid - Glennis Grace

De aanleiding voor deze top 4 is de cover Papa van Suzan & Freek. Dit nummer is afkomstig uit het programma Beste Zangers, net als de nummer 4 in dit lijstje. Daarmee is de cirkel mooi rond. In 2011 heette dit programma nog voluit De Beste Zangers Van Nederland en in de aflevering van 26 maart van dat jaar stond Xander De Buisonjé centraal. Glennis Grace zong hierin de Volumia!-cover Afscheid. De reacties op haar vertolking waren zo positief dat deze als single werd uitgebracht. Op 16 april kwam Afscheid op nummer 3 in de lijst binnen en was daarmee de eerste Beste Zangers-hit. Een week later steeg het nummer zelfs naar de tweede plaats. De oorspronkelijke versie van Afscheid was in 1998 op nummer 4 gestrand. Qua punten had Volumia! echter het meeste succes met Afscheid, al bedraagt het verschil slechts 8 Top 40-punten.

(Foto: G. Lanting - Wikimedia Commons - Guus Meeuwis op Bedrijvingsfestival 5 mei 2012 in Breda - CC BY-SA 4.0)