Top 4: David Crosby

- Top 4

 David Crosby Crosby, Stills, Nash & Young The Byrds
Top 4: David Crosby

Gisteren bereikte ons het bericht dat David Crosby is overleden. Ter nagedachtenis aan deze legendarische zanger en gitarist zetten we de vier grootste hits op een rij die hij scoorde als lid van The Byrds en Crosby, Stills, Nash & Young.

1. The Byrds - Mr. Tambourine Man

De eerste single van The Byrds werd meteen de grootste hit van de groep: Mr. Tambourine Man. In 1964 had de groep ook al een singletje opgenomen, maar die verscheen onder de nam The Beefeaters. Pas in november 1964 schakelde de groep over op de naam The Byrds. De opname van Mr. Tambourine Man vond plaats op 20 januari 1965 in de Columbia Studios in Hollywood. Het nummer was een elektrisch versterkte cover van het akoestische Mr. Tambourine Man van Bob Dylan, dat ten tijde van de opname van The Byrds nog niet verschenen was. Zanger en gitarist Jim McGuinn (later bekend als Roger McGuinn) is het enige Byrds-lid dat meespeelt op de opname. De rest van de instrumenten werd bespeeld door ervaren studiomuzikanten, waaronder drummer Hal Blaine en toetsenist Leon Russell. David Crosby en Gene Clark zijn wel te horen als achtergrondzangers. In Amerika en Engeland wordt Mr. Tambourine Man een nummer 1-hit. In Nederland bereikt het nummer de derde plaats. Speciaal voor de nieuwe sound van The Byrds, een combinatie van folk en Beatles-achtige popmuziek, introduceert het Amerikaanse tijdschrift Billboard een nieuwe term om dit subgenre aan te duiden: folkrock.

2. The Byrds - Turn! Turn! Turn!

Het debuutalbum van The Byrds, Mr. Tambourine Man, verscheen op 21 juni 1965. 5½ maand later lag de opvolger al in de winkels: Turn! Turn! Turn! Opnieuw werd het titelnummer de eerste single van het album en ook ditmaal scoorden ze in eigen land een nummer 1-hit. Turn! Turn! Turn! was een cover van het gelijknamige nummer van folkzanger Pete Seeger, die het in 1962 had uitgebracht op zijn livealbum The Bitter And The Sweet. Pete Seeger schreef de tekst niet helemaal zelf. Hij baseerde zich namelijk op een Bijbeltekst. Om precies te zijn: op Prediker 3:1-8. Deze tekst werd in de derde eeuw voor Christus geschreven en is daarmee een van de oudste teksten die in de Top 40 hebben gestaan. Traditioneel wordt de tekst van Prediker toegeschreven aan de Bijbelse koning Salomo, die ruim 900 jaar voor Christus leefde. Het idee om Turn! Turn! Turn! te coveren, kwam van Jim McGuinn, die in 1963 Judy Collins op gitaar had begeleid bij de opname van haar cover. Hoewel de uitvoering van The Byrds een nummer 1-hit werd in Amerika en inmiddels is uitgegroeid tot een klassieker. Deed het nummer het in Europa wat minder goed. In Nederland bereikte het nummer rond de jaarwisseling van 1966 de 15e plaats. In Engeland kwam de single niet verder dan nummer 26.

3. Crosby, Stills, Nash & Young - Teach Your Children

Nadat David Crosby in 1967 uit The Byrds was gezet, vormde hij samen met Stephen Stills en Graham Nash een nieuwe groep: Crosby, Stills & Nash. Alle leden van dit trio hadden hun sporen in de muziek al ruimschoots verdiend. Stephen Stills kwam uit Buffalo Springfield en Graham Nash uit The Hollies. In 1969 hadden ze al een klein hitje gescoord met Marrakesh Express, maar het grote succes kwam pas in 1970, nadat Neil Young (net als Stephen Stills uit Buffalo Springfield) zich bij het gezelschap had gevoegd. Dat jaar verscheen hun legendarische album Déjà Vu, waarvan David Crosby het titelnummer schreef en zong. Het titelnummer werd niet op single uitgebracht, maar de plaat leverde wel twee andere top 10-hits op: Teach Your Children en Our House. Beide nummers werden door Graham Nash geschreven. Hij baseerde de tekst op de moeilijke band met zijn vader, die een tijd in de gevangenis zat. Veel mensen uit de babyboomgeneratie zagen het lied als een les voor hun ouders over hoe de wereld er eigenlijk uit zou moeten zien. De boodschap van het nummer is echter dat beide generaties moeten proberen om meer begrip voor elkaar te hebben en dat ze ervan uit moeten gaan dat ze het beste met elkaar voorhebben.

4.The Byrds - All I Really Want To Do

We besluiten deze top 4 met de tweede Top 40-hit van The Byrds: All I Really Want To Do. Net als hun vorige hit Mr. Tambourine Man was dit nummer afkomstig van hun debuutalbum Mr. Tambourine Man. Daarop stonden in totaal vier Bob Dylan-covers en net als het titelnummer was All I Really Want To Do ook door Dylan geschreven. Zijn oorspronkelijke versie is te vinden op het album Another Side of Bob Dylan uit 1964. Het nummer is een pleidooi om na een stukgelopen relatie vrienden met elkaar te blijven. Wellicht baseerde Dylan het op zijn eigen persoonlijke situatie, want in 1964 was zijn relatie met Suze Rotolo op de klippen gelopen. The Byrds waren niet de eersten die een cover opnamen van All I Really Want To Do. Cher was hen een maand voor geweest. In Engeland en Amerika leidde dit tot een strijd in de hitparades om welke versie het succesvolste was. In Amerika won Cher, maar in Engeland wonnen The Byrds. In de Nederlandse Top 40 werden de verkoopresultaten bij elkaar opgeteld, wat destijds gebruikelijk was bij twee uitvoeringen van dezelfde song. Bij Mr. Tambourine Man was dat ook gebeurd, want daarvan was tegelijk een uitvoering van de Amsterdamse beatgroep The Hunters op de markt. Waarschijnlijk was The Byrds-uitvoering van All I Really Want To Do in Nederland het populairst, want in het gedrukte exemplaar stond de eerste vier weken alleen de uitvoering van The Byrds vermeld. De versie van Cher werd pas na een maand toegevoegd. Het nummer bereikte de 15e plaats.

(Foto: Christopher Michel / Flickr / David Crosby / CC BY 2.0)