Top 4: Disney Channel-actrices

- Top 4

 Olivia Rodrigo Selena Gomez Miley Cyrus Demi Lovato Hilary Duff
Top 4: Disney Channel-actrices

Voordat de 17-jarige Olivia Rodrigo doorbrak met haar wereldwijde nummer 1-hit Drivers License, was ze vooral bekend als actrice. Op dat vlak beleefde ze haar doorbraak al in 2016 op 13-jarige leeftijd met een hoofdrol in de Disney Channel-serie Bizaardvark.

De afgelopen twintig jaar heeft Disney Channel een handjevol succesvolle popzangeressen voortgebracht. In deze top 4 zetten we de succesvolste zangeressen op een rij die ooit een hoofdrol speelden in een serie op Disney Channel.

1 Selena Gomez
Alex Russo in Wizards Of Waverly Place (2007-2012)

Via een rol in het kleuterprogramma Barney & Friends en gastrolletjes in The Suite Life Of Zack & Cody en Hannah Montana, kreeg de 15-jarige Selena Gomez in 2007 haar eerste hoofdrol in Wizards Of Waverly Place. Hierin speelde ze de rol van Alex Russo, een meisje dat kan toveren. Tussen 2007 en 2012 nam ze 106 afleveringen in een film op van Wizards Of Waverly Place. Daarmee heeft hij rol vaker gespeeld dan alle andere actrices in deze top 4. In 2008 scoorde ze in Amerika haar eerste hitje, maar haar doorbraak als zangeres in de rest van de wereld liet wat langer op zich wachten. In 2015 maakte ze haar Top 40-debuut in Nederland als zangeres op de track I Want You To Know van Zedd. Twee jaar later werkte ze opnieuw samen met dj's en toen had ze meer succes. It Ain't Me met Kygo en Wolves met Marshmello bereikten allebei de tweede plaats. Met negen noteringen is Selena Gomez de Disney Channel-actrice met de meeste Top 40-hits op haar naam.

2 Miley Cyrus
Miley Stewart in Hannah Montana (2006-2011)

Op het moment dat Selena Gomez doorbrak met Wizards Of Waverly Place, was Miley Cyrus al anderhalf jaar bekend dankzij haar rol als Hannah Montana in de gelijknamige serie. Hierin speelde zij de doodgewone scholier Miley Stewart die 's avonds een dubbelleven leidde als de wereldberoemde popstar Hannah Montana. Deze rol schreeuwde natuurlijk ook om een muzikale carrière en die kwam er dan ook. Haar Hannah Montana-soundtracks werden nummer 1-hit in de Amerikaanse albumlijst en in de Hot 100 scoorde ze een boel kleine hitjes. Vanaf 2007 had ze ook succes onder haar eigen naam. Desondanks liet haar doorbraak in Nederland nog een paar jaar op zich wachten. Amerikaanse nummer 2-hits als Party In The U.S.A. en We Can't Stop kwamen hier niet verder dan de Tipparade. Alles veranderde echter in 2013 met het nummer Wrecking Ball. Met de bijbehorende gewaagde videoclip schudde ze meteen haar onschuldige Disneyimago van zich af.

3 Demi Lovato
Allison "Sonny" Munroe in Sonny With A Chance (2009-2011)

Demi Lovato, Miley Cyrus en Selena Gomez hebben allemaal één ding gemeen. Ze zijn alle drie geboren in de tweelde helft van 1992. Later dit jaar vieren zullen ze dus allemaal hun 29e verjaardag vieren. Net als Selena Gomez maakte Demi Lovato haar acteerdebuut als 10-jarig meisje in Barney & Friends. Hierin waren de popsterren in de dop ook vaak samen in scènes te zien. In 2007 kreeg Demi een hoofdrol in de Disney Channel-serie As The Bell Rings, maar ze werd twee jaar later pas echt bekend als het titelkarakter Sonny Munroe in Sonny With A Chance. Deze serie gaat over een tiener die een rol mag spelen in een sketchprogramma. Toen deze serie in première ging, was Demi al doorgebroken als popzangeres dankzij de Disneyfilm Camp Rock, waarin zij samen met Joe Jonas van de Jonas Brothers de hoofdrol vertolkte. In 2013 scoorde ze haar eerste Top 40-hit met Heart Attack, maar het grote succes zou pas een paar jaar later volgen met top 10-hits als Échame La Culpa en Solo.

4 Hilary Duff
Lizzie McGuire in Lizzie McGuire (2001-2004)

Voor de nummer 4 in dit lijstje moeten we wat verder terug in de tijd. In 2003 scoorde de toen 16-jarige Hilary Duff haar eerste Top 40-hit met So Yesterday, die zelfs in de top 5 terechtkwam. Hilary was destijds vooral bekend als Lizzie McGuire uit de gelijknamige Disney Channel-serie, waarvan tussen 2001 en 2004 65 afleveringen werden opgenomen. Deze serie ging over de dagelijkse beslommeringen van een 13-jarige scholier en viel op door een getekende versie van de hoofdrolspeelster die elke aflevering een paar keer opduikt en zegt wat Lizzie werkelijk denkt en voelt. De muzikale carrière van Hilary Duff verliep heel anders dan die van de bovenstaande drie zangeressen. Hilary haalde haar grootste successen terwijl ze bekend was als Lizzie McGuire. Nadien is zij blijven acteren, maar verloor langzaamaan haar populariteit. Dat gebeurde ook met haar muziek. Haar laatste twee hitjes, Fly uit 2004 en Wake Up uit 2005, kwamen niet verder dan de 36e plaats. Er was sprake van dat Hilary Duff binnekort in een nieuwe reeks van Lizzie McGuire als dertiger zou spelen, maar onlangs werd bekend dat deze serie niet doorgaat.

In deze top 4 hebben we alleen gekeken naar actrices die een hoofdrol speelden in Disney Channel-series. Daarom ontbreken de Jonas Brothers, die in 2009 en 2010 hun eigen serie hadden. Daarnaast hebben we Britney Spears, Justin Timberlake en Christina Aguilera, die in 1993 en 1994 te zien waren als 'mouseketeers' in de laatste twee seizoenen van The All-New Mickey Mouse Club, ook niet meegeteld. Naast Olivia Rodrigo is er nog één Disney Channel-actrice die onvoldoende punten haalde voor een notering in deze top 4. Dat is Bridgit Mendler, de hoofdrolspeelster uit Good Luck Charlie, die in 2013 een klein hitje scoorde met Ready Or Not.

(Foto: Jennifer / Wikimedia Commons / Selena Gomez-Alex / CC BY-SA 1.0)