Top 4: Driecijferige titels

- Top 4

 Wyclef Jean Mary J Blige Azealia Banks Lazy Jay Bilal Wahib Ronnie Flex Vader Abraham 5 P.K. Zedd Katy Perry
Top 4: Driecijferige titels

Driecijferige getallen, ideaal voor het cijferslot van je reiskoffer. Heel af en toe komen we ze ook als titel van een Top 40-hit, zoals 501 van Bilal Wahib feat. Ronnie Flex. We zagen echter al vier keer eerder een driecijferige titel als Top 40-hit.

1. 911 - Wyclef Jean featuring Mary J. Blige

Vooralsnog heeft slecht één van de vier hits met een driecijferige titelde top 10 gehaald. Dat gebeurde rond de jaarwisseling van 2000. In de eerste week van januari 2001 bereikte 911 van Wyclef Jean featuring Mary J. Blige de vijfde plaats in de Top 40. Voor beiden was het hun eerste top 5-hit, al had Wyclef Jean als lid van de Fugees natuurlijk al wel twee top 3-hits op zijn naam staan. In de songtekst van 911 wordt de liefde vergeleken met een kogel die je in je hart en in je ziel raakt. Wyclef en Mary zingen dat ze geraakt zijn en vragen of iemand 911 wil bellen. 911 is sinds 1968 het alarmnummer in de VS en tegenwoordig ook in Canada en Mexico. Daarmee is het het Noord-Amerikaanse equivalent van het Europese noodnummer 112. Door het vele gebruik in films en televisieseries is 911 een van de bekendste telefoonnummers ter wereld. Er werd in 1968 voor het telefoonnummer 911 gekozen, omdat het kort is, makkelijk te onthouden en relatief snel te draaien was op de toen gebruikelijke telefoons met kiesschijf. Op dat laatste punt moet 911 natuurlijk wel in 112 zijn meerdere erkennen.

2. 212 - Azealia Banks ft. Lazy Jay

In Nederland heb je 010 en 020, maar in de VS is 212 een van de meest legendarische netnummers van het land. Bij de introductie van de Amerikaanse netnummers in 1947 gold 212 als het netnummer voor de hele stad New York, maar sinds de jaren 90 is het vanwege het sterk groeiend aantal telefoonaansluitingen enkel nog voorbehouden aan het eiland Manhattan. En zelfs daar is het aantal aansluitingen nu zo groot dat er ook drie andere netnummers gangbaar zijn. Sindsdien zorgen telefoonnummers die met 212 beginnen voor een zekere status. Veel bedrijven willen graag een 212-nummer, omdat je daarmee de indruk geeft dat je al lang bestaat en dat wekt vertrouwen. In 2012 zong Azealia Banks in de door de Belgische Lazy Jay geproduceerde hit 212: "I was in the 212 on the uptown A". Daarmee doelt ze op de A-lijn van de New Yorkse metro, die o.a. in de Manhattanse wijk Harlem, waar zij is opgegroeid, halt houdt.

3. 365 - Zedd & Katy Perry

In 1996 scoorde 3T een hit met 24/7. Deze titel bestaat ook uit drie cijfers, maar vanwege de schuine streep in de titel hebben we hem voor dit overzicht niet meegeteld. 24/7 is een afkorting voor '24 uur per dag, 7 dagen per week' en wordt vooral in het bedrijfsleven gebruikt om aan te geven dat iets altijd geopend is. Dus ook 's nachts en in het weekend. Tegenwoordig duikt de term ook in het algemeen op als een synoniem voor 'altijd'. Zo gebruikte Katy Perry hem ook in haar voorlaatste Top 40-hit: "I think about you all the time / 24/7, 3-6-5". De zangeres versterkt deze uitdrukking door ook nog eens het aantal dagen in een jaar te benoemen. Dat werd meteen ook de titel van deze track: 365. Deze samenwerking met de Duitse producer Zedd bereikte in maart 2019 de 24e plaats in de Top 40. Een jaar heeft 365 dagen, omdat dat ongeveer de tijd is die de aarde nodig heeft om rond de zon te draaien.

4. 999 - Vader Abraham & 5 PK

De kleinste Top 40-hit met een driecijferige titel is 999 van Vader Abraham & 5 PK. Deze benefietsingle kwam nin 1979 niet hoger dan de 37e plaats. Pierre Kartner, zoals Vader Abraham echt heet, had aanvankelijk grootste plannen met dit nummer. Hij zou het op 27 september, begeleid door prinses Christina op piano, gaan zingen tijdens een inzamelingsactie van de TROS voor de Vietnamese bootvluchtelingen. Na de val van Saigon in 1975 ontvluchtten honderdduizenden Vietnamezen op gammele bootjes hun vaderland vanwege het communistische regime. Ongeveer een kwart van hen overleefde de vlucht niet. Na een VN-conferentie in juli 1979 werden in verschillende landen inzamelingsactie op touw gezet. Pierre Kartner, die kort daarvoor grote internationale successen had gevierd met zijn Smurfenlied, wilde hieraan meedoen door 999 in verschillende talen uit te brengen. Helaas gingen het optreden met de prinses en de internationale release niet door. Desalniettemin wist hij met het nummer meer dan 20.000 gulden voor het goede doel op te halen. De titel 999 slaat overigens op het gironummer van de in 1976 opgerichte Stichting Vluchteling.

(Foto's: Nadbasher / Flickr / 911 sign | OpenStreetMap-auteurs | Bert de Graaff / Wikimedia Commons / 365 Service Office Utrecht | Hans Peters, Nationaal Archief / Anefo | CC BY-SA 3.0)