Top 4: Halfjaar in de top 10

- Top 4

 Mikis Theodorakis Duo Acropolis Trio Hellenique Pharrell Williams Gotye
The Weeknd

Sinds deze week zijn er vier hits die minimaal een halfjaar in de top 10 hebben gestaan. Niet geheel verrassend vormen de drie hits die dit al eerste presteerden samen de top 3 van grootste hits aller tijden. Naar alle verwachting zal de nummer 4 zeer binnenkort ook tot deze top 3 behoren.

1 Somebody That I Used To Know - Gotye

Drie hits uit deze top 4 stonden precies een halfjaar in de top 10. Vooralsnog is er slechts één hit die het nog langer in het bovenste kwart van de lijst volhield. Dat is Somebody That I Used To Know van Gotye. In 2012 groeide dit nummer uit tot de grootste Top 40-hit aller tijden en het nummer wist dit record twee jaar vast te houden. Het wordt heel spannend of Gotye zijn record van meeste weken in de top 10 kan vasthouden. Blinding Lights van The Weeknd (zie hieronder) staat inmiddels al 26 weken in de top 10 en nog altijd stabiel op nummer 1. Of dat zo blijft hoor je vanmiddag in de uitzending van de Top 40 op Qmusic. Als Blinding Lights na deze week nog drie weken in de top 10 blijft staan, is Gotye zijn record kwijt.

2 La Danse De Zorba - Trio Hellenique / Duo Acropolis / Mikis Theodorakis

Voordat Somebody That I Used To Know de grootste Top 40-hit aller tijden werd, was deze titel 47 jaar in handen van La Danse De Zorba, die in de uitvoeringen van Trio Hellenique, Duo Acropolis en de componist Mikis Theodorakis gecombineerd in de lijst stond. Tot de hit van Gotye was dit eveneens de enige hit die een halfjaar in de top 10 heeft gestaan. Dit toont duidelijk aan dat er een correlatie bestaat tussen lang in de top 10 staan en veel Top 40-punten scoren. Dat belooft wat voor Blinding Lights!

2 Happy - Pharrell Williams

Natuurlijk kan de grootste hit aller tijden ook niet in dit lijstje ontbreken. Net als La Danse De Zorba stond deze track 26 weken in de top 10, maar er is wel een verschil met de andere nummers uit deze top 4. Happy van Pharrell Williams is namelijk de enige hit uit dit rijtje dan niet onafgebroken in de top 10 stond. Na één week op nummer 9 zakte Happy terug naar nummer 11, maar steeg vervolgens toch weer naar de top 10. Daar hield de track het 23 weken uit. Vervolgens bleef Pharrell zes weken op nummer 11 en 12 hangen en daarna plakte de Amerikaanse zanger nog twee extra weekjes top 10 aan zijn prestatie vast om daarmee precies op een halfjaar uit te komen.

2 Blinding Lights - The Weeknd

Blinding Lights heeft al het record van meeste weken in de top 3 en meeste weken in de top 5 en de kans bestaat dat hij daar over drie weken het record van meeste weken in de top 10 aan zal toevoegen. Daarna wordt het afwachten hoe snel of hoe langzaam het nummer uit de lijst zakt. Zou Blinding Lights de grootste hit aller tijden kunnen worden? Blinding Lights is deze week de 1000 puntengrens gepasseerd, maar de afstand tot de 1449 punten van Happy is nog behoorlijk groot. Dance Monkey van Tones And I zakte begin dit jaar nog als een baksteen uit de lijst en verzamelde slechts 152 punten nadat ze de nummer 1-positie verlaten had. Andere monsterhits van de afgelopen jaren verzamelden tijdens hun uittocht uit de lijst nog tussen de 180 en 300 punten. Als Blinding Lights vanmiddag de nummer 1-positie verlaat, mag The Weeknd zich zeker nog niet rijk rekenen. De op een na grootste hit worden, zou moeten kunnen lukken, maar de grootste hit aller tijden lijkt een brug te ver.