Top 4: Kerst in de jaren 10

- Top 4

 Coldplay Train Marco Borsato Ronnie Flex Famke Louise
Top 4: Kerst in de jaren 10

Tijdens de kerstdagen werpen we een blik op de grootste kersthits in de Top 40. Per decennium zetten we grootste vier kersthits op een rij. Vandaag: de jaren 10.

1 CHRISTMAS LIGHTS- coldplay
De tijd dat kerstnummers grote Top 40-hits werden, ligt alweer een hele tijd achter ons. In de eerste week van januari 2011 stonden er voor het laatst kersthits in de top 10. Dat waren Shake Up Christmas van Train en Christmas Lights van Coldplay. Coldplay is op dit moment de succesvolste internationale band die met een kersthit in de Top 40 heeft gestaan. Alleen de Volendamse band The Cats, die in 1975 een hit scoorde met Silent Night, heeft drie punten meer dan de groep rond Chris Martin. Zodra Coldplay weer een Top 40-hit scoort, nemen ze de titel van hun Nederlandse collega's over. Net als Lonely This Christmas, de succesvolste kersthit van de jaren 70, gaat Christmas Lights over iemand die alleen de kerstdagen moet doorkomen, omdat zijn geliefde hem heeft verlaten.

2 SHAKE UP CHRISTMAS- train
Dat het bedrijf Coca-Cola de Kerstman heeft uitgevonden is een fabeltje. Dat de Amerikaanse frisdrankfabrikant zich in december graag wil associëren met Kerstmis en de Kerstman, is natuurlijk wel een feit. De Holidays Are Coming-reclames met de feestelijk verlichte karavaan vrachtwagens, die sinds 1995 op televisie worden vertoond, hebben zich genesteld in ons collectieve geheugen. Het liedje uit die reclame werd echter nooit een Top 40-hit. Dat gebeurde wel met het door Train gezongen nummer Shake Up Christmas uit de Snow Globe-reclame van Coca-Cola uit 2010. Een jaar later gebruikte Coca-Cola het nummer opnieuw in hun kerstreclames, maar nu werd het gezongen door de Britse zangeres Natasha Bedingfield. Ook deze uitvoering werd een bescheiden Top 40-hit. 

3 KERSTMIS- marco borsato
De succesvolste Top 40-act die met een kerstnummer in de lijst heeft gestaan, is Marco Borsato. In hetzelfde jaar als Christmas Lights en Shake Up Christmas bereikte zijn hit Kerstmis op een haar na de top 10. Kerstmis is afkomstig uit de familiefilm Het Geheim. Die film gaat over een 8-jarige jongetje en zijn vader die goochelaars worden en tijdens een illusieact een meisje laten verdwijnen dat daarna spoorloos verdwenen is. In de film spelen onder andere Theo Maassen, Chantal Janzen en Daan Schuurmans mee. Kerstmis is de tweede kersthit die afkomstig is uit een film. De eerste was Where Are You Christmas? van Faith Hill uit de kerstfilm The Grinch uit 2000. Er zijn wel meer Top 40-hits geweest die afkomstig zijn uit kerstfilm, maar die hits zelf waren dan geen kerstnummer. Voorbeeld daarvan zijn What If van Kate Winslet uit de Britse animatiefilm Christmas Carol: The Movie uit 2001 en Put A Little Love In Your Heart van Annie Lennox & Al Green uit de film Scrooged uit 1988.

4 ALLEEN DOOR JOU- famke louise feat. ronnie flex

Vorig jaar is het één kerstsingle gelukt om vanuit de Tipparade door te dringen tot de Top 40. Like It's Christmas van de Jonas Brothers werd een bescheiden hit, maar haalde niet genoeg punten voor deze top 4. De enige kersthit van 2018 heeft wel een plekje in de top 4 van grootste kersthits van de jaren 10 weten te bemachtigen. Alleen Door Jou van Famke Louise feat. Ronnie Flex stond een jaar geleden drie weken in de lijst in behaalde als hoogste positie de vijftiende plaats. Dankzij de clip van Alleen Door Jou kwam destijds een einde aan de geruchten dat Famke en Ronnie een stelletje zouden zijn. Met hun door vuurwerk ondersteunde kus aan het einde van de video werd hun relatie definitief bevestigd. Erg lang heeft het liefdesgeluk overigens niet mogen duren. In april 2019 maakten de twee artiesten bekend dat ze alweer uit elkaar waren.