Top 4: Kerst in de jaren 20

- Top 4

 Ed Sheeran Elton John Ava Max Miss Montreal Duncan Laurence
Top 4: Kerst in de jaren 20

In december werpen we een blik op de grootste kersthits in de Top 40. Per decennium zetten we de grootste vier kersthits op een rij. Vandaag blijven we in het huidige decennium: de jaren twintig.

1 Merry Christmas - Ed Sheeran & Elton John

Wat is de grootste kersthit van het huidige decennium? Die vraag is niet zo moeilijk. Vorig jaar stond er voor het eerst sinds 1985 weer een kerstnummer op de eerste plaats: Merry Christmas van Ed Sheeran & Elton John. Beide heren hadden met deze bijzondere samenwerking hun vijfde nummer 1-hit te pakken. Voor Elton John was deze prestatie nog eens extra bijzonder. Met zijn 74 jaar werd hij namelijk de oudste artiest met een nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 en bovendien de eerste die in vier decennia de lijst heeft aangevoerd. In de jaren 80, 90 en 00 stond hij namelijk ook al verschillende weken op nummer 1. Op de dag dat Merry Christmas naar de eerste plaats steeg, pakte het gelegenheidsduo ook de eerste plaats in de Britse hitlijst, maar met een ander nummer. Daar stootten Ed en Elton namelijk zichzelf van de eerste plaats met een parodie op hun eigen kersthit. Die hadden ze samen opgenomen met de Britse YouTuber LadBaby, die daarmee zijn vierde Christmas Number 1 op rij te pakken had. De nieuwe versie van Merry Christmas heette Sausage Rolls For Everyone en paste in de traditie van LadBaby om elke kerst met een liedje over saucijzenbroodjes op nummer 1 te komen.

2 Christmas Without You - Ava Max

De grootste kersthit van 2020 was Christmas Without You van Ava Max. Het nummer heeft niets te maken met de gelijknamige hit van Kenny Rogers en Dolly Parton, maar heeft natuurlijk wel hetzelfde thema: (de gedachte aan) een eenzame kerst. Dit thema is al in heel veel grote kersthits gebruikt, zoals Lonely This Christmas, Eenzame Kerst, Met Kerst Ben Ik Alleen, 2000 Miles, Being Alone At Christmas, Christmas Lights en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In Nederland bereikte Christmas Without You de 19e plaats. Daarmee is het geen grote hit, maar Ava Max had met dit nummer wel meer succes in Nederland dan in andere landen. In haar geboorteland, de Verenigde Staten, kwam het nummer niet eens de Billboard Hot 100 en ook in Engeland werd Christmas Without You geen hit. In verschillende Europese landen had het nummer wel bescheiden succes, maar kwam haar hit niet zo hoog als in Nederland. Christmas Without You is mede geschreven door Sam Martin. Hij werkte als songwriter mee aan verschillende hits, maar we kennen hem vooral als vocalist op hits van David Guetta en Armin Van Buuren.

3 Angels In The Sky - Miss Montreal

Miss Montreal heeft een speciale band met kerstliedjes. Nadat Being Alone At Christmas was uitgegroeid tot de grootste kersthit uit de jaren 00, heeft ze meerdere pogingen ondernomen om met een kerstnummer terug te keren in de Top 40. In 2013 schreef ze het nummer Christmas Hearts, dat tijdens de halve finale van het vierde seizoen van The Voice Of Holland gezongen werd door de acht halvefinalisten, waaronder Julia Van Der Toorn, Cheyenne Toney en Shirma Rouse. Drie jaar later bracht Miss Montreal het nummer zelf uit als single, maar net als de Voicekandidaten kwam haar eigen versie niet verder dan de Tipparade. In 2020 had ze meer succes met Angels In The Sky. Daarvoor had ze wederom haar sleebellen van stal gehaald, maar deze keer zelfs ook een Bachtrompetje en een heel kinderkoor. Dat het nummer op 4 december werd uitgeroepen tot Alarmschijf was heel bijzonder. Miss Montreal is namelijk de enige artiest die tweemaal de Alarmschijf heeft gegrepen met een kerstsingle. Ondanks de Alarmschijf-bonus werd Angels In The Sky niet zo'n grote hit als Being Alone at Christmas. Het nummer bereikte in de laatste week van 2020 de 26e plaats.

4 Duncan Laurence - Wishes Come True

Na Merry Christmas van Ed Sheeran & Elton John kwam er vorig jaar nog één ander kerstnummer de Top 40 binnen. Dat is Wishes Come True van Duncan Laurence. Met deze hit sloot Duncan een bijzonder jaar af. In 2021 scoorde hij met Arcade namelijk een nummer 30-hit in de Amerikaanse Billboard Hot 100 en daarmee was hij de eerste Nederlandse zanger in lange tijd die dat wist te presteren. Bovendien was het voor de eerste keer sinds 1996 dat er weer eens een songfestivalliedje zo hoog stond in de Amerikaanse hitlijst. Duncan Laurence schreef Wishes Come True samen met Judy Blank en de Amerikaanse songwriter Jordan Garfield. Die laatste is sinds oktober 2020 de verloofde van Duncan Laurence. In 2023 gaan ze trouwen. Judy kennen we nog van haar deelname aan het tweede seizoen van De Beste Singer-Songwriter Van Nederland, waar ze het tot de finale schopte. Wishes Come True is een romantisch liedje in 6/8-maat met als boodschap dat liefde belangrijker is dan kerstcadeautjes. Het bereikte de 28e plaats in de Top 40.