Top 4: Kerst in de jaren 80

- Top 4

 Yoko Ono John Lennon Wham! Band Aid Jona Lewie
Top 4: Kerst in de jaren 80

In december werpen we een blik op de grootste kersthits in de Top 40. Per decennium zetten we grootste vier kersthits op een rij. Vandaag: de jaren tachtig.

1 DO THEY KNOW IT'S CHRISTMAS?- band aid
De tweede en voorlopig laatste kerstsingle die op nummer 1 heeft gestaan, is Do They Know It's Christmas? van Band Aid. Dit Britse geledenheidsproject werd opgezet door de Ierse zanger Bob Geldof van The Boomtown Rats. Op 23 oktober 1984 zat hij naar het BBC News te kijken en zag daar een reportage over de hongersnood in Ethiopië. Hij besloot direct in actie te komen en schreef samen met Midge Ure van Ultravox het nummer Do They Know It's Christmas?, waarvan de opbrengst ten goede zou komen aan het goede doel. Hij vroeg de top van Britse (en Ierse) popmuziek om mee te zingen en op 25 november stond het hele gezelschap in een studio het nummer in te zingen. Daartoe behoorden onder andere Paul McCartney, Phil Collins, Sting, Bono en George Michael van Wham!. In Nederland bereikte het nummer pas de eerste plaats van de Top 40 na Nieuwjaar.

2 LAST CHRISTMAS- wham!
Tja, Last Christmas ... Als Do They Know It's Christmas? er niet was geweest, dan had Wham! de tweede Nederlandse kerst-nummer 1-hit gescoord. In Engeland had het duo van George Michael en Andrew Ridgeley hetzelfde probleem. Daar is Last Christmas tot op de dag van vandaag de best verkochte single die nooit op nummer 1 heeft gestaan. Een schrale troost voor George Michael is dat hij ook op Do They Know It's Christmas? meezingt. Zo heeft hij toch een beetje op nummer 1 gestaan. Wham! stond trouwens net als Band Aid alle opbrengsten van zijn hit af aan het goede doel. Een tweede troost voor Wham!: sinds 1997 is Last Christmas de succesvolste kerstplaat uit de Top 40-geschiedenis. Toen maakte het nummer namelijk een re-entry in de Top 40 en daardoor overtrof Last Christmas het aantal punten van Do They Know It's Christmas?.

3 STOP THE CAVALRY- jona lewie
Volgens Jona Lewie was Stop The Cavalry nooit echt bedoeld als kersthit, maar de versregel "Wish I was at home for Christmas" en de kerstbellen maken dat dit nummer onlosmakelijk verbonden is met Kerstmis. Stop The Cavalry is eigenlijk een anti-oorlogslied, dat wordt gezongen vanuit het standpunt van een soldaat. Hoewel de videoclip zich afspeelt tijdens een winter in de Eerste Wereldoordlog, bevat het nummer ook verwijzingen naar de destijds actuele nucleaireoorlogsdreiging. In de Nederlandse Top 40 bereikte Stop the Cavalry na nieuwjaar de negende plaats. In Engeland kwam Jona Lewie tot de derde plaats. Daar werd hij onder andere van de eerste plaats gehouden door twee heruitgaves van singles van John Lennon, die op 8 december 1980 was vermoord.

4 HAPPY X-MAS (WAR IS OVER)- john lennon & yoko ono and the plastic ono band
De dood van John Lennon had uiteraard tot gevolg dat er veel belangstelling voor en vraag naar zijn muziek ontstond. Daarom werden rond en na de jaarwissing drie oude nummers van hem opnieuw op single uitgebracht. De eerste van die drie was de kersthit Happy Xmas (War Is Over) uit 1972. Net als toen bereikte het nummer kort na de jaarwisseling de zesde plaats. Hoewel de hit in de jaren 80 minder punten verzamelde dan in de jaren 70, heeft hij toch de kerst-top 4 van de jaren 80 gehaald en niet die van de jaren 70. In het overzicht van kersthits uit de jaren 70 komt Happy Xmas (War Is Over) op de vijfde plaats. In 1988 scoorde het Nederlandse gelegenheidskoor Artiesten Voor Het Ronald McDonald Huis een klein hitje met een cover van Happy Xmas (War Is Over). Op deze single stond zowel een Engelstalige als een Nederlandstalige versie.