Top 4: Kerst in de jaren 90

- Top 4

 Normaal Ome Henk Backstreet Boys Mariah Carey
Top 4: Kerst in de jaren 90

In de week voor Kerst werpen we een blik op de grootste kersthits in de Top 40. Per decennium zetten we grootste vier kersthits op een rij. Vandaag: de jaren negentig.

1 CHRISTMAS TIME- backstreet boys
Wat ...? Geen Mariah Carey op nummer 1? Als we puur kijken naar het aantal punten niet, nee. Dan gaat die eer naar Christmas Time van de Backstreet Boys. Dit nummer was de dubbele A-kant van hun top 5-hit Quit Playing Games (With My Heart). Natuurlijk heeft Christmas Time geprofiteerd van de populariteit van dat nummer, maar we hebben voor ons kerstoverzicht niet de volledige 365 punten van deze hit geteld. We hebben enkel de weken geteld waarin Christmas Time naast Quit Playing Games (With My Heart) genoteerd stond. Dat waren de laatste twee weken van 1996 en de hele maand januari 1997. Daarmee komt Christmas Time op een totaal van 126 punten en dat zijn er 19 meer dan All I Want For Christmas Is You van Mariah Carey. Sorry, Mariah!

2 ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS YOU- mariah carey
Als je aan willekeurige mensen vraagt wat de grootste kersthit aller tijden in de Top 40 is, zul je er zeker mensen zijn die All I Want For Christmas Is You van Mariah Carey als antwoord geven. Fout ... Het nummer moet genoegen nemen met een magere 20e plaats in de Kerst-top 40 op onze site. Na de jaarwisseling van 1994 op 1995 bereikte het nummer de vijfde plaats van de Top 40, maar in totaal verzamelde All I Want For Christmas Is You niet meer dan 102 punten. Desondanks mogen we wel stellen dat dit vooralsnog de laatste kershit is geweest die zich echt tot klassieker heeft ontpopt. Dat blijkt wel uit het feit dat het nummer ook dit jaar weer geregeld voorbijkomt op de radio en heel hoog genoteerd staat in onze Streaming Top 40. In 2005 haalde een Nederlandstalige cover van het nummer de hitlijst. De meidengroep Kus haalde toen samen met At Nick-presentatoren Chris Silos en Vivienne van Assem de top 10 met Wat Ik Wil Met Kerstmis ...Ben Jij!

3 VROLIJK HøKERSTFEEST- normaal
In de jaren 90 hadden we ook een boel kersthits die we tegenwoordig niet meer zo vaak horen. De succesvolste daarvan is Vrolijk HøKerstfeest van Normaal uit 1992. Het woord Høkerstfeest is een samentrekking van de woorden 'høken' en kerstfeest. 'Høken' is een door Normaal geïntroduceerde term en betekent iets als 'plezier maken'. In het nummer worden de melodieën van de bekende kerstliedjes Eer Zij God In Deze Dagen (Gloria In Exelcis Deo) en Jingle Bells gebruikt. De tekst van het lied is een aanklacht op de commercialisering van het kerstfeest. De B-kant van de single is getiteld Høkerstfeest (Uutgeplugd) en is wat minder kritisch van aard. In dit livenummer zingt Bennie Jolink een eigen versie van De Herdertjes Lagen Bij Nachte, maar dan op de melodie van Wij Zijn Twee Eenzame Cowboys van Johnny & Rijk en Grote Beer van Het Cocktail Trio, waarna hij afsluit met een milieuactivistische versie van O Dennenboom.

4 HET IS WEER KERSTFEEST DIT JAAR!- ome henk
Tussen 1991 en 2004 heeft Ome Henk dertien albums uitgebracht die volstaan met liedjes en grappige hoorspelachtige verhaaltjes. In de jaren 90 heeft een aantal van die liedjes de Top 40 gehaald en daarvan was de dubbele A-kant Olee Olee Sinterklaas Is Here To Stay!!!/ Het Is Weer Kerstfeest Dit Jaar! uit 1991 de eerste. Naast Ome Henk zijn op de cd's nog talloze andere figuren te horen, zoals Jantje, Ed van Hooydonk, Koos Korswagen en Arie de Beuker. Een van deze bijfiguren is Ted Tettettettet, die in het cd-boekje van het derde album Ome Henk Is Weer Bezig voor het eerst bij naam wordt genoemd. Ted Tettettettet is een kleine man die voortdurend 'tettettettettet' zingt en om onduidelijke reden altijd verkleed rondloopt als Kerstman. Misschien heeft het te maken met de hit Het Is Weer Kerstfeest Dit Jaar!, want dit is het eerste Ome Henk-nummer waarop Ted Tettettettet te horen is. Sterker nog, Ted Tettettettet is de voornaamste solist op deze vrolijke kerstmedley, terwijl Ome Henk zelf geen seconde te horen is op deze track. Gloeiende, gloeiende!