Top 4: Laat op 1

- Top 4

 Dave Berry John Legend Poppys
Suzan & Freek

In het Engels noemen ze het 'sleeper hits'. Dat zijn tracks die er heel lang over doen om een grote hit te worden. Vandaag bereikt zo'n sleeper hit de eerste plaats van de Top 40: Als Het Avond Is van Suzan & Freek.

1 ALS HET AVOND IS- Suzan & Freek
Voor het eerst op 1 in de 17e week
Sinterklaasavond lijkt al een eeuwigheid geleden. Toch kwam in die week het nummer Als Het Avond Is al binnen in de Top 40. Inmiddels zijn we bijna vier maanden verder en staan Suzan & Freek voor de 17e week in de lijst genoteerd. Nooit eerder had een nummer zo lang de tijd nodig om naar de eerste plaats te klimmen. Daarmee verbreekt het Achterhoekse koppel een record dat al ruim 47 jaar in handen was van een Frans jongenskoor.

2 NON, NON, RIEN N'A CHANGË- Poppys
Voor het eerst op 1 in de 14e week
Non, Non, Rien N'a Changé van Les Poppys kwam op 4 september 1971 de Top 40 binnen. In oktober steeg het nummer naar de tweede plaats, maar werd een nummer 1-hit verhinderd door een ander lied met een vredesboodschap: Soldiers Who Want To Be Heroes van Rod McKuen. Na een optreden van de jongens op het rechtstreeks uitgezonden Unicef-gala op 11 november, ging de single opnieuw in de lift. Eventjes leek het erop dat Rod McKuen opnieuw roet in het eten zou gooien, maar op 4 december, precies drie maanden na binnenkomst, steeg Non, Non, Rien N'a Changé alsnog naar de eerste plaats.

3 THIS STRANGE EFFECT- Dave Berry
Voor het eerst op 1 in de 13e week
Les Poppys pakten destijds het record af van Dave Berry, die in 1965 dertien weken nodig had om de eerste plaats te bereiken. Kort na zijn deelname aan het Knokke-festival, kwam de Britse zanger de Top 40 binnen met zijn nummer This Strange Effect. In de zomer van 1965 leek het nummer aanvankelijk niet verder te komen dat de 8e plaats, waarna de plaat weer ging zakken. Op 2 oktober stal de ex-lasser de show tijdens het veelbekeken Grand Gala Du Disques en voor het eind van de maand steeg This Strange Effect, in zijn dertiende week, alsnog naar de eerste plaats. In totaal stond het nummer 17 weken in de top 5, waardoor het uitgroeide tot de op een na grootste hit van de jaren 60.

4 ALL OF ME- John Legend
Voor het eerst op 1 in de 13e week
In 2014 presteerde John Legend hetzelfde als Dave Berry in 1965. Met All Of Me steeg de Amerikaanse zanger in de dertiende week naar nummer 1. Deze ode aan John echtgenote Chrissy Teigen was rond dezelfde tijd een hit als Timber van Pitbull feat. Ke$ha en The Monster van Eminem ft. Rihanna. Aanvankelijk leek het erop dat van die drie alleen Timber de eerste plaats zou halen, maar na veel geschommel tussen de tweede en de derde plaats, steeg All Of Me op 25 januari 2014 eindelijk naar de eerste plaats. Behoorlijk laat voor een nummer dat al twee maanden (!) in de top 10 stond.