Top 4: Langst genoteerde hits

- Top 4

 Lewis Capaldi Serge Gainsbourg Jane Birkin Pharrell Williams Corry Konings Trio Hellenique Duo Acropolis Mikis Theodorakis
Pharrell Williams 2014

Someone You Loved van Lewis Capaldi staat deze week voor de 39e week in de Top 40. Daarmee komt het nummer op gelijke hoogte met Je T'aime Moi Non Plus van Serge Gainsbourg en Jane Birkin, dat in 1969 en 1974 in totaal ook 39 weken in de lijst stond. Er zijn slechts vier hits die nog langer in de lijst verbleven.

1 Happy - Pharrell Williams
49 weken

In 2014 verbaasde Pharrell Williams vriend en vijand door met zijn hit Happy maar liefst 49 weken in de lijst te staan. Daarmee verpulverde hij het 43 jaar oude record van Huilen Is Voor Jou Te Laat van Corry en De Rekels. Hits hebben de laatste tien jaar weliswaar de neiging om langer in de Top 40 te blijven staan, maar dit had bij de binnenkomst van Happy in augustus 2013 niemand zien aankomen. Nederland was toen het eerste land waar Happy een hit werd, ondanks dat het nummer nog niet op single was uitgebracht. Dat gebeurde pas in november en daarna werd Happy ook in veel andere landen een grote hit.

2 Huilen Is Voor Jou Te Laat - Corry en De Rekels
41 weken

De Top 40 van 26 december 1970 was een hele bijzondere. Alle platen bleven op dezelfde plek staan als de week daarvoor. Onder Hitparadeliefhebbers leeft nog altijd de discussie: moet je die lijst nou meetellen of niet. Wij tellen hem mee. Daardoor stond Huilen Is Voor Jou Te Laat van Corry en De Rekels die dag voor de 38e week in de lijst. Het was de eerste single die het zo lang in de lijst wist vol te houden. In januari 1971 stond het nummer nog drie weken genoteerd, waarmee Huilen Is Voor Jou Te Laat op een totaal van 41 weken uitkwam.

3 La Danse De Zorba - Trio Hellenique / Duo Acropolis / Mikis Theodorakis
40 weken

Corry en De Rekels pakten het record af van La Danse De Zorba. Net als Happy was dat nummer afkomstig uit een film: Zorba De Griek. Aan het eind van die film dansen de twee hoofdrolspelers samen de sirtaki. De muziek bij dit iconische filmfragment werd dé zomerhit van 1965, ondanks dat het nooit hoger kwam dan de vijfde plaats in de Top 40. Van het instrumentale nummer werden drie uitvoeringen bij elkaar opgeteld: die van Trio Hellenique, Duo Acropolis en de componist Mikis Theodorakis. Samen stonden ze 37 weken in de lijst. Toen Veronica naar aanleiding van de 500e Top 40 in 1974 een top 1000 van grootste hits uitzond, stond La Danse De Zorba op de eerste plaats. Om dat te vieren werd de versie van Trio Hellenique weer op single uitgebracht en belandde die opnieuw in de Top 40. Daarmee verhoogde het Griekse trio het totaal aantal weken van Zorba's dans van 37 naar 40.

4 Hello Josephine - The Scorpions
40 weken

Hello Jospehine van The Scorpions stond net als La Danse De Zorba 40 weken in de Top 40. En net als Zorba had de single daar twee chartruns voor nodig en hadden The Scorpions hun re-entry te danken aan Veronica. Niet aan de radio-omroep, maar aan de televisieomroep die Veronica inmiddels was geworden. De Veronica Omroep Organisatie zond op 17 augustus 1977 de documentaire The Day The Music Died uit. Die ging over de geschiedenis van de zeezenders. Speciaal voor dit programma kwamen The Scorpions tien jaar nu hun split weer bij elkaar om op het strand van Scheveningen hun grote hit Hello Josephine nog eens te zingen. Hierdoor kwam het nummer opnieuw in de Top 40 en stond het in 1977 zeven weken genoteerd. Opgeteld bij de 33 weken dat het nummer in 1965 in de lijst stond, kwam het totaal van Hello Josephine nu ook op 40 weken.

(Foto: BSR Agency)