Top 4: Limburgers met de meeste hits

- Top 4

 Lucas & Steve Benny Neyman Pussycat Heintje Rowwen Hèze
Top 4: Limburgers met de meeste hits

Van oudsher is het voor acts uit de Randstad iets makkelijker om door te dringen tot de hitparade dan voor artiesten uit 'de provincie'. Toch zijn Lucas & Steve uit Maastricht al toe aan hun achtste Top 40-hit. Daarmee delen ze nu samen met The Classics de vijfde plek in het overzicht van Limburgers met de meeste hits. Slechts vier Limburgse acts stonden nog vaker in de lijst.

1 Pussycat
15 hits

Sinds 18 april 1981 is Pussycat de Limburgse act met de meeste Top 40-hits én met de meeste punten. Op beide vlakken overtrof de groep rond de drie zusjes Kowalczyk die dag de prestaties van Heintje. Dat deed Pussycat met hun twaalfde hit Then The Music Stopped. In de twee jaren die volgden scoorde de groep nog drie hits, waarmee ze op een totaal van 15 hits en 2692 punten uitkwamen. Op beiden gebieden is de groep na bijna veertig jaar nog steeds niet overtroffen. De meeste punten verzamelde Pussycat met Mississippi, hun debuuthit die rond de jaarwisseling van 1975 op 1976 vier weken de eerste plaats bezette. Pussycat is afkomstig uit Brunssum, ten noorden van Heerlen. Het Zuid-Limburgse stadje heeft na de jaren 80 geen grote Top 40-namen meer voortgebracht. De bekendste muzikale stadsgenoot van Pussycat is waarschijnlijk Rapper Sjors, maar die heeft nooit de hitlijsten gehaald.

2 Heintje
11 hits

Voordat Pussycat het record in handen kreeg, was het populaire kindzangertje Heintje twaalf jaar lang de Limburgse artiest met de meeste Top 40-hits. Het pakte die titel op 5 april 1969 met zijn zesde hit Ich Sing' Ein Lied Für Dich. Daarmee verbrak hij het record van Toon Hermans, die in de jaren 60 vijf hits bijeensprokkelde. Heintje is afkomstig uit Bleijerheide, een dorpje dat thans vergroeid is met de stad Kerkrade. Bleijerheide ligt vlak tegen de Duitse grens en het is dan ook niet zo vreemd dat Heintje ook daar veel succes had, zelfs meer dan in eigen land. De regels rondom kinderarbeid waren in Nederland destijds veel strenger dan in Duitsland, waardoor Heintje veel vaker voor de Duitse televisie kon optreden dan voor de Nederlandse. Van zijn twaalfde tot zijn vijftiende scoorde Heintje tien Top 40-hits. Op zijn 22e pakte hij zijn elfde en voorlopig laatste hit met Und Das Alles Nur Weil Wir Uns Lieben. Toen trad hij al op onder zijn volwassen naam Hein Simons.

2 Benny Neyman
11 hits

Deze week is bekend geworden dat is voorlopig geen Benny Neymanstraat komt in Maastricht. Het stadsbestuur heeft een verzoek daaromtrent afgewezen, ondanks een petitie in 2019 en de steun van de voltallige gemeenteraad. Burgemeester Penn-te Stake heeft wel laten weten dat een straatnaam ter ere van de in 2008 overleden zanger in de toekomst misschien wel mogelijk is. Hoe dan ook, in Maastricht zijn veel mensen het er wel over eens dat Benny Neyman zijn geboortestad op muzikaal gebied op de kaart heeft gezet. Benny scoorde net als Heintje 11 Top 40-hits. Hits als Ik Weet Niet Hoe en Vrijgezel zijn uitgegroeid tot evergreens. Het meeste succes had hij met Waarom Fluister Ik Je Naam Nog dat in augustus 1985 één week de hitlijst aanvoerde en uitgroeide tot de grootste Nederlandstalige hit van dat jaar. 25 jaar lang, van 1992 tot 2017, was Benny Neyman de succesvolste artiest uit de Limburgse hoofdstad. Die titel heeft hij drie jaar geleden moeten afstaan aan Lucas & Steve. Hij is nog wel altijd de Maastrichtenaar met de meeste Top 40-hits op zijn naam, maar zijn stadsgenoten komen met hun achtste hit nu al wel aardig in de buurt.

2 Rowwen Héze
11 hits

Toni Willé van Pussycat en Heintje hebben weleens in hun eigen dialect gezongen. Benny Neyman nam zelfs ooit een heel Limburgstalig album op. Ze hebben echter nooit met dialecthits in de Top 40 gestaan. Er zijn slechts twee Limburgse groepen die dat wel hebben gedaan. De Nachraove uit Maastricht stonden tweemaal in de Top 40, maar Rowwen Hèze spant de kroon met 11 hits. Daarmee staat de tex-mexband uit het dorpje America bij Horst sinds 2005 op gelijke hoogte met Heintje en Benny Neyman. Qua punten blijft Rowwen Hèze echter bij de andere Limburgers, omdat de groep nooit in de top 10 heeft gestaan. In 1992 kwamen ze het dichtst in de buurt met hun debuuthit Bestel Mar, die de dertiende plaats bereikte. In enkele hits van Rowwen Hèze wordt rechtstreeks verwezen naar Limburg of Limburgse plaatsen. Zo gaat Kroenenberg over een begeerlijk meisje uit het dorpje Kronenberg en gaat De Peel In Brand over het gelijknamige natuurgebied. En dan is er natuurlijk nog hun hit Limburg (Kwestie Van Geduld) uit 1996.