Top 4: Meeste Top 40-hits

- Top 4

 David Guetta BZN Madonna Michael Jackson The Rolling Stones
Top 4: Meeste Top 40-hits

David Guetta heeft met Floating Through Space zijn 49e Top 40-hit te pakken. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met The Rolling Stones. Slechts drie acts stonden nog vaker in de lijst der lijsten.

1 BZN
55 hits

Het record van meeste Top 40-hit wordt sinds 2012 gedeeld door twee acts. Een daarvan is BZN. De Volendamse groep verzamelde tussen 1968 en 2007 maar liefst 55 Top 40-hits. Tussen 1973 en 1998 presteerden ze het zelfs om elk jaar minimaal één nieuwe Top 40-hit te scoren. Geen enkele andere act komt ook maar enigszins bij deze prestatie in de buurt. Aanvankelijk had de groep succes met rockmuziek, maar het echt grote hits kwamen pas vanaf 1976, toen Anny Schilder bij de groep kwam en BZN radicaal overschakelde naar een toegankelijk middle-of-the-roadrepertoire. Sinds hun 36e hit If I Had Only A Chance uit 1989 behoort de groep rond Jan Keizer en - inmiddels - Carola Smit tot de vier productiefste hitleveranciers uit de Top 40-geschiedenis en 4½ jaar later stootte BZN zelfs The Rolling Stones van de troon als de act met de meeste Top 40-hits op zijn naam.

1 Madonna
55 hits

Jezelf opnieuw uit kunnen vinden schijnt garant te staan voor een vruchtbare Top 40-carrière, want sinds 2012 moet BZN de titel delen met Madonna. Zij verzamelde eveneens 55 Top 40-hits. Als je haar opzoekt in het Hitdossier, dan zie jaar zelfs 57 hitnoteringen staan. Hoe dat kan? Haar debuuthit Holiday uit 1984 haalde in 1985 en in 1991 ook nog eens eens de Top 40. Voor dit overzicht hebben we die drie noteringen echter als één hit geteld. In 2003 scoorde zij zodoende haar 45e hit met Hollywood en veroverde de Queen Of Pop een plekje in dit overzicht. Negen jaar geleden stons Madonna voor het laatst in de Top 40 met Give Me All Your Luvin', een samenwerking met Nicki Minaj en M.I.A. In tegenstelling tot BZN is Madonna nog altijd muzikaal actief, maar de jaren dat ze ene hit na de andere scoren zijn voorbij. Zou het de 62-jarige zangeres nog lukken een comeback te maken en daarmee de titel van act met de meeste hits zich helemaal zelf toe te eigenen?

3 Michael Jackson
50 hits

Naast de Queen Of Pop hebben we natuurlijk ook nog de King Of Pop: Michael Jackson. Hij maakte in 1997 met zijn 42e hit Blood On The Dance Floor voor het eerst zijn opwachting in deze top 4, maar daarna nam zijn hitsucces snel af. Zelfs zodanig dat hij weer gepasseerd werd door Normaal en zijn plek bij de vier productiefste acts verloor. Tijdens zijn leven scoorde Michael Jackson 46 hits, maar na zijn overlijden in 2009 scoorde hij nog vier postume Top 40-hits. Daar hebben we de re-entry van Billie Jean niet bij geteld. Zodoende komt de zanger op een totaal van 50 hits. Zijn laatste hit scoorde hij in 2018 doordat Drake een sample van een onuitgebracht nummer uit 1983 gebruikte voor zijn hit Don't Matter To Me. Het valt niet uit te sluiten dat Michael Jackson op die manier in de komende jaren nog vaker de Top 40 zal halen, maar het lijkt niet waarschijnlijk dat Michael degene is die BZN en Madonna van de troon zal stoten.

4 The Rolling Stones
49 hits

Deze top 4 wordt afgesloten door The Rolling Stones. Tijdens de allereerste Top 40 van 2 januari 1965 stond de Britse groep met maar liefst drie nummers in de lijst. Samen met The Beatles streden de Stones in de beginjaren om de titel van act met de meeste hits. Aanvankelijk verzamelde The Beatles meer hits, maar na het uiteengaan van die groep wisten The Rolling Stones de titel te veroveren. In de jaren 70, 80 en 90 stond de titel jarenlang op hun naam, al werden ze tussendoor weleens van de eerste plek verdreven door de The Cats, The Bee Gees en Vader Abraham. Hoewel de groep nog steeds singles uitbrengt, staat de hitteller van The Rolling Stones sinds 2005 stil. Het valt te verwachten dat ze dit jaar hun plek in deze top 4 voor het eerst zullen kwijtraken. David Guetta hoeft daarvoor namelijk nog maar één hit te scoren en misschien doet hij dat binnenkort wel met Memories 2021, dat moment in de Tipparade staat. De kans in groot dat de 53-jarige dj het record van BZN en Madonna uiteindelijk zal gaan verbreken, maar waarschijnlijk gebeurt dat niet voor 2023.

(Foto: Roland Gerrits, Nationaal Archief / Anefo | Chris Weger / Flickr / Madonna - Rebel Heart Tour Cologne 2 / CC BY-SA 2.0)