Top 4: Nederlandse zangeressen

- Top 4

 Ilse DeLange Corry Konings Bonnie St. Claire Anouk
Anouk 2013

Exact een jaar geleden maakte Davina Michelle haar Top 40-debuut met Duurt Te Lang. In één jaar heeft de zangeres met vier hits 2395 punten verzameld. Daarmee passeert ze deze week Willeke Alberti in het overzicht van succesvolste artiesten. Er staan nog slechts vier Nederlandse zangeressen boven haar.

1 Anouk
8957 punten

De succesvolste zangeres van Nederland, dat kan er natuurlijk maar één zijn: Anouk. Zij heeft dit record in handen sinds 14 januari 2006, toen zij in de top 10 stond met haar veertiende hit One Word. De Haagse zangeres nam op die dag het record over van haar Brabantse collega Corry Konings. In de jaren die volgden heeft Anouk haar voorsprong alleen maar uitgebreid. Sinds 2013 heeft ze zelfs twee keer zoveel punten als haar eerstvolgende concurrente. Het zal dus ongetwijfeld nog jaren duren voordat Davina Michelle of iemand anders een gooi kan doen naar de titel van succesvolste zangeres van Nederland.

2 Ilse DeLange
3908 punten

Ilse DeLange maakte acht maanden na Anouk haar Top 40-debuut. Ze is echter nooit in de buurt gekomen van haar immense score. Ze heeft zich wel weten op te werken tot de op een na succesvolste zangeres van ons land. Heel toevallig presteerde ze dat in de week dat ze voor het laatst in de Top 40 stond. Dat was op 11 januari 2014 met het nummer Blue Bittersweet, afkomstig van de soundtrack van de film Het Diner. Sedertdien heeft ze alleen nog in de lijst gestaan als lid van The Common Linnets. Die punten tellen we echter niet mee bij die van haar solocarrière.

3 Corry Konings
3906 punten

Corry Konings is de zangeres die het record het langst in handen heeft gehad. Voordat Anouk ermee ging lopen, stond het 35 jaar op naam van Corry. Zij veroverde de titel op 30 januari 1971, de dag dat ze de lijst binnenkwam met Rozen Die Bloeien, de opvolger van haar monsterhit Huilen Is Voor Jou Te Laat. Nadien scoorde de Brabantse zangeres nog dertig Top 40-hits waarvan er vijf de top 10 bereikten. Twintig jaar geleden stond ze voor het laatst in de lijst met Die Zomernachten Van San José, een duet met Frans Bauer. Het verschil tussen Corry en Ilse DeLange bedraagt slechts 2 punten, maar de kans op een comeback van Ilse achten wij toch iets groter dan een van Corry.

4 Bonnie St. Claire
2507 punten

De top 4 wordt voorlopig volgemaakt door Bonnie St. Claire op zo'n 1400 punten achterstand ten opzichte van Ilse DeLange en Corry Konings. De kans is groot dat ze die vierde plaats binnenkort kwijt is, want Davina Michelle moet nog 112 punten verzamelen voordat zij die plek in deze top 4 kan opeisen. Daarmee zou de zangeres van Dokter Bernhard en Pierrot na 46 jaar uit de top 4 van succesvolste Nederlandse zangeressen verdwijnen. In die periode heeft ze het lijstje nooit weten aan te voeren, maar in 1981 kwam ze wel akelig dicht in de buurt van de titel. Dankzij drie kleine hitjes in dat jaar, De Roos, Merlijn en Vlieg Nooit Te Hoog, wist ze Corry destijds te naderen tot 207 punten.

(Foto: BSR Agency)