Top 4: Nog laat op nummer 1

- Top 4

 Luis Fonsi Geike Arnaert Daddy Yankee
The Weeknd 2019

We hebben een unicum in de Top 40. Blinding Lights van The Weeknd stijgt in de 21e week naar de eerste plaats. Het is niet alleen voor het eerst dat een hit voor de derde keer naar de eerste plaats stijgt, geen enkele ander nummer stond ooit in zijn 21e week nog op de eerste plaats.

14 december 2019, het lijkt een eeuwigheid geleden. Buiten China had nog nergens iemand last van COVID-19 en Nederlands maakte zich kalmpjes op voor de kerstdagen. Op die dag kwam Blinding Lights van The Weeknd binnen in de Top 40. Inmiddels zijn we 4½ maand verder en ziet ons leven er totaal anders uit dan toen. Maar Blinding Lights staat nog steeds in de lijst. En wel op nummer 1. Het lijkt wel of we met z'n allen stil verlangen naar dingen die hetzelfde kunnen blijven.

Nooit eerder stond een nummer 4½ maand na binnenkomst nog op de eerste plaats in de Top 40. The Weeknd pakt het record af van Paint It Black van The Rolling Stones, Despacito van Luis Fonsi ft. Daddy Yankee en Zoutelande van Bløf feat. Geike Arnaerts. Al deze nummers stonden in hun 20e week nog op nummer 1, maar daalden in hun 21e week. Samen met Blinding Lights vormen zij de top 4 van tracks die het langst na hun binnenkomst nog op nummer 1 stonden. Hierbij tellen we dan alleen de weken mee waarin een nummer in de lijst gestaan heeft. Bij re-entry's negeren we de soms jarenlange periodes dat een hit niet in de lijst stond en tellen we pas door vanaf de nieuwe binnenkomst.

Het eerste nummer dat 2 maanden na binnenkomst nog steeds op nummer 1 in de Top 4 stond, was de Let Kiss, een instrumentaal deuntje dat in meerdere uitvoeringen op de markt was gebracht. In zijn 13e week stond het Finse liedje nog steeds op nummer 1. Het record werd later dat jaar verbroken door This Strange Effect van Dave Berry, dat het volhield tot zijn 15e week. Ich Bau' Dir Ein Schloss van Heintje en Non, Non, Rien N'a Changé wisten in de jaren daarna het record van 15 weken te evenaren, maar niet te verbreken.

Dat gebeurde pas in 1972 toen A White Shade Of Pale van Procol Harum in zijn 17e week naar nummer 1 steeg en het daar vervolgens tot zijn 19e week volhield. Bij dit nummer was wel sprake van een re-entry. In 1967 had het nummer ook al 13 weken in de lijst gestaan, dus dan zit je bij een nieuwe binnenkomst al gauw aan je 19 weken. A Whiter Shade Of Pale hield het record 18 jaar lang in handen, totdat een andere re-entry er met het record vandoor ging. Dat was Paint It Black Van The Rolling Stones, dat dankzij de populaire televisieserie Tour Of Duty opnieuw een nummer 1-hit werd.

Als je re-entry's buiten beschouwing laat, duurde het tot 1994 voordat iemand het record van This Strange Effect wist te verbreken. Nadat How 'bout Us van Champaign en (Everything I Do) I Do It For You van Bryan Adams het record in respectievelijk 1981 en 1991 in hun 15e week geëvenaard hadden, was Marco Borsato met Dromen Zijn Bedrog in 1994 de eerste die in zijn 18e week nog steeds op 1 stond. Deze prestatie werd in 2011 geëvenaard door Somebody That I Used To Know van Gotye en in 2014 verbeterd door Happy van Pharrell Williams. Dat nummer stond in zijn 19e week nog steeds op nummer 1. Beide hits moesten net als Blinding Lights tijdelijk hun nummer 1-positie afstaan om die vervolgens weer te heroveren. Het zijn bovendien de twee grootste hits uit de Top 40-geschiedenis, dus dat belooft nog wat voor The Weeknd.

In 2017 hadden we pas voor het eerst een hit die in zijn 20e week nog op nummer 1 stond dat niet het voordeel van een re-entry had. Dat was Despacito van Luis Fonsi ft. Daddy Yankee. Enkele maanden later werd deze prestatie geëvenaard door Zoutelande van Bløf feat. Geike Arnaert. Nu is het aan The Weeknd om zijn record verder aan te scherpen. Er staat nog niet direct een track te trappelen om de nummer 1-positie over te nemen, dus wellicht staat Blinding Lights volgende week in zijn 22e week nog steeds op 1. Als dat gebeurt, verbreekt het nummer ook een ander record. Dan staat het namelijk al 19 weken in de top 3 en er is geen enkele andere hit die zolang in de top 3 stond.

1 Blinding Lights -The Weeknd
staat in zijn 21e week nog op nummer 1

2 Paint It Black - The Rolling Stones
stond in zijn 20e week nog op nummer 1

2 Despacito - Luis Fonsi ft. Danny Yankee
stond in zijn 20e week nog op nummer 1

2 Zoutelande - Bløf feat. Geike Arnaert
stond in zijn 20e week nog op nummer 1