Top 4: Opgevallen! week 1

- Top 4

 ABBA Claudia De Breij
Jasperina De Jong 1971

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Jasperina De Jong

De top 4 van deze week wordt gedomineerd door cabaretiers die ooit met één hit in de Top 40 hebben gestaan. We beginnen met Jasperina De Jong, die vandaag haar 82e verjaardag viert. Zaterdagavond zond de AVROTROS de documentaire Op Eenzame Hoogte uit. Hierin schetst filmmaakster Simone de Vries een beeld van het leven en de carrière de hard werkende cabaretière en actrice, die in de jaren 70 de eerste vrouwelijke cabaretier met een solovoorstelling in ons land was. In 2002 nam ze afscheid van het publiek en sindsdien verschijnt ze nog maar zelden in de media. Jasperina woont tegenwoordig in een bos en leidt daar een teruggetrokken bestaan. Aanvankelijk had ze helemaal geen zin in een documentaire over haar leven, maar op aanraden van een vriendin stemde ze er toch mee in. Jasperina scoorde in 1967 haar enige Top 40-hit met het door Toon Hermans geschreven liedje De Wandelclub. In de jaren 70 haalde ze met twee liedjes uit haar theaterprogramma's, Dobbe Dobbe Dobbe en De Minutenwals, de Tipparade.

2 (--) Jochem Myjer

Er was een tijd dat cabaretvoorstellingen alleen door de publieke omroep werden uitgezonden. De laatste jaren wagen de commericiële omroepen zich ook nu en dan aan een avondje cabaret. Jochem Myjer bewees woensdag dat cabaret op SBS6 ook heel goed kan. Op 1 januari, exact vier jaar na de televisiepremière van zijn vorige programma Even Geduld Aub!, zond de zender van John De Mol de show Adem In, Adem Uit uit. Het was Jochems eerste cabaretvoorstelling op een commerciële zender, die overigens door slechts één reclameblok werd onderbroken. In vergelijking met zijn vorige voorstelling keken er wel wat minder mensen. In 2016 trok hij 2,1 miljoen kijkers. Nu waren dat er 1,2 miljoen, maar voor SBS-begrippen is dat een heel mooi aantal. Bovendien oogstte de voorstelling, die in 2018 al bekroond was met de Poelifinario, lovende kritieken en dat is veel belangrijker. In 2010 scoorde Jochem Myjer een bescheiden Top 40-hitje met de single Mijn Dag!, die hij uitbracht in samenwerking met de stichting Energy4All.

3 (--) Claudia De Breij

Jasperina De Jong was de eerste vrouwelijke cabaretier met een onewomanshow in ons land. Claudia De Breij was in 2016 de eerste vrouwelijke cabaretier die de oudejaarsconferance op televisie mocht verzorgen. Na Youp Van 't Hek in 2017 en Marc-Marie Huijbregts in 2018, mocht ze in 2019 opnieuw de honneurs waarnemen. Proost Op De Verliezers, Het lied waarmee ze de avond afsloot, is deze week als single uitgebracht. De kans dat dit nummer de Top 40 zal bereiken is niet zo heel groot. Het is namelijk nog maar twee keer voorgekomen dat een oudejaarsconference een Top 40-hit opleverde. De laatste keer was vijftig jaar geleden. In 1969 werd voor de eerste keer een oudejaarsconference op televisie uitgezonden. De cabaretier van dienst was Seth Gaaikema en zijn nummer Wat Een Spreker Is Die Man werd in het voorjaar van 1970 een top 10-hit. Drie jaar eerder sloot Wim Kan zijn oudejaarsconference op de radio af met het liedje Jelle Zal Wel Zien, dat rond carnaval 1967 door drie andere uitvoerenden met een andere tekst eveneens de top 10 in werd gezongen.

4 (2) ABBA

Oudjaarsavond kent zo zijn tradities. Denk maar aan oliebollen en vuurwerk. Door de jaren heen zijn er op televisie ook 31 december-tradities ontstaan, met de oudejaarsconference op NPO 1 als bekendste voorbeeld. NPO 3 lijkt inmiddels ook een eigen traditie te zijn begonnen. Zij zonden op de laatste dag van 2019 namelijk ABBA In Concert uit. Deze concertfilm werd in 2017 en 2018 ook al op oudejaarsavond uitgezonden. Waarschijnlijk is dat de kijker inmiddels ook opgevallen, want dit jaar lagen de kijkcijfers voor ABBA In Concert een stuk lager dan in de jaren ervoor. In tegenstelling tot de 580.000 kijkers in 2017 en de 630.000 kijkers in 2018 trok de Zweedse groep dit jaar slechts 431.000 kijkers. Mogelijk kiest NPO in 2020 toch weer een keer iets anders. ABBA In Concert geeft een verslag van ABBA's wereldtournee uit 1979 en bestaat vooral uit beelden van hun concerten in de Londense Wembley Arena van november 1979. Vorig jaar leidde de uitzending van ABBA In Concert ook tot een notering in deze rubriek.

(Foto: Hans Peters)