Top 4: Opgevallen! week 1

- Top 4

 Snollebollekes David Bowie Normaal Whitney Houston
Top 4: Opgevallen! week 1

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Snollebollekes

Afgaand op de teksten die hij als Snollebollekes op het podium zingt, zou je misschien niet meteen het grootste licht verwachten. Afgelopen week bewees Rob Kemps echter in De Slimste Mens dat hij beschikt over een bovengemiddelde algemene ontwikkeling. Hij hield het vijf afleveringen vol in de populaire televisiequiz en wist het in de eerste drie afleveringen zelfs tot dagwinnaar te schoppen. En hij liet niet alleen zien dat hij slim is, maar ook sympathiek. Hoewel niet iedereen een even grote liefhebber is van zijn muziek, groeide de vrolijke Brabander in korte tijd hij uit tot een publiekslieveling. Mogelijk heeft zijn deelname zelfs bijgedragen aan het kijkcijferrecord dat De Slimste Mens donderdag vestigde; nooit eerder keken er 2,167 mensen naar een aflevering van deze kennisquiz. Veel kijkers waren dan ook teleurgesteld toen hij vrijdag de finale verloor en het spel moest verlaten. Maar voor hen is er hoop. De kans dat Rob volgende week terugkeert in de finaleweek is zo goed als zeker. Alleen Tweede Kamerlid Sophie Hermans heeft nog een piepkleine kans om Rob uit die top 5 te stoten. Dat gebeurt alleen als zij dinsdag tot en met donderdag dagwinnaar wordt, over de hele week meer dan 1746 seconden verzamelt én vrijdag het finalespel verliest. Kortom, tot volgende week, Rob!

2 (--) David Bowie

"News had just come over / We had five years left to cry in", zong David Bowie in 1972 op het openingsnummer Five Years van zijn Ziggy Stardust-album. Eergisteren was het precies vijf jaar geleden dat de legendarische zanger overleed aan de gevolgen van leverkanker. Twee dagen daarvoor was de zanger, die door de jaren heen hits scoorde met klassiekers als Space Oddity, Heroes en Lets Dance, 69 jaar geworden. Zijn overlijden op 10 januari zou achteraf de aftrap blijken van het muzikale rampjaar 2016. In datzelfde jaar overleden ook Prince en George Michael, die op dat moment net als Bowie tot de veertig succesvolste Top 40-artiesten behoorden. Vanwege de lockdown was een normaal herdenkingsconcert op dit moment niet mogelijk, maar fans van over de hele wereld konden zaterdag wel rechtstreeks meekijken naar Mike Garson's A Bowie Celebration. Tijdens dit drie uur durende online concert, georganiseerd door de toetsenist uit Bowies begeleidingsband, werden bekende en onbekende Bowienummers vertolkt door bewonderaars als Duran Duran, Boy George, Peter Frampton en Adam Lambert. Voor Tiktok-gebruikers is er overigens ook leuk nieuws, want sinds vorige week is er een officieel David Bowie-kanaal op de socialemedia-app.

3 (--) Normaal

Snollebollekes is niet de enige act uit 'de provincie' die deze week genoteerd staat. Ook twee leden van de voormalige Achterhoekse rockgroep Normaal vielen ons deze week op. Bennie Jolink kwam in het nieuws, omdat hij vorige week dinsdag ongewenst bezoek had gekregen van enkele leden van Farmers Defence Force. De zanger had zich onlangs in een interview met De Gelderlander kritisch uitgelaten over de acties van deze belangenorganisatie en vier boeren wilden met hem in gesprek. Ondanks de onschuldige bedoelingen van de boeren vond Bennie het nog intimideren dat ze onaangekondigd voor zijn huis stonden. Daarnaast was Fokke de Jong vrijdag primetime op RTL 4. Hij was van 1989 tot 2013 de drummer van Normaal en is de partner van Hilde Vos, die vrijdag auditie deed in The Voice Of Holland. Fokke was meegekomen om zijn vriendin te ondersteunen. Jan Smit was de enige coach die voor Hilde draaide. Dat is toevallig, want in de zomer van 1999 hebben Fokke en de 13-jarige Jantje samen in de Top 40 gestaan met de Puik Idee Ballade. In onderstaande video zijn ze allebei te zien.

4 (--) Whitney Houston

We besluiten deze top 4 met Whitney Houston. Twee weken geleden bezette ze nog de eerste plaats in deze rubriek dankzij de uitzending van een documentaire over haar leven. Deze keer heeft ze haar notering te danken aan Net5, die vorige week dinsdag The Bodyguard nog eens herhaalde. In deze film uit 1992 speelde ze naast Kevin Costner de vrouwelijke hoofdrol en maakte ze meteen ook haar acteerdebuut. Houston vertolkte de rol van popzangeres Rachel Marron, die verliefd wordt op haar bodyguard. Deze rol gaf haar de gelegenheid om de helft van de soundtrack vol te zingen. De soundtrack werd net als de film zelf een enorm succes en groeide zelfs uit tot het best verkochte soundtrackalbum aller tijden. De eerste vijf nummers van het album haalden allemaal de Top 40. I Will Always Love You (#1), I’m Every Woman (#3), I Have Nothing (#22), Run To You (#33) en Queen Of The Night (#21) werden allemaal gezongen door Whitney Houston. The Bodyguard is daarmee het enige soundtrackalbum dat zoveel hits opleverde voor één zangeres. In de film is bovendien nog een zesde Top 40-hit te horen. Someday (I'm Coming Back) van Lisa Stansfield haalde in januari 1993 ook nog de dertigste plaats.

(Foto: Rob Kemps - Wikimedia Commons - Rob Kemps, zanger Snollebollekes - CC BY 4.0)