Top 4: Opgevallen! week 10

- Top 4

 Golden Earring Danny Vera Herman Van Veen George Kooymans
Top 4: Opgevallen! week 10

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Golden Earring

Donderdag om 17:15 uur was op veel plekken in het land de hit Radar Love te horen. Dj's draaiden het nummer op de radio terwijl beiaardiers het nummer in verschillende Nederlandse kerktorens ten gehore brachten. In Geleen werd zelfs een draaiorgel aan een kraan boven het stadhuis gehangen, zodat heel de stad het Golden Earring-nummer kon horen. Dit landelijke eerbetoon was een initiatief van de zussen Winy en Yvonne van der Geest uit Zoeterwoude. Zij zijn de eigenaressen van Café De Meester, dat de Golden Earring in de jaren 70 regelmatig als oefenruimte gebruikt heeft. Drummer Cesar Zuiderwijk verklaarde in een interview met Omroep West dat hij het eerbetoon fantastisch vond. De landelijke Radar Love-actie is overigens niet het enige eerbetoon aan de Golden Earring. Eerder die dag maakte wethouder Hilbert Bredemeijer van Den Haag bekend dat er een brug bij het Zuiderpark, waar oprichters George Kooymans en Rinus Gerritsen in de jaren 50 en 60 opgroeiden, naar de band vernoemd zal worden.

2 (--) Danny Vera

"Je kan [...] beter muziek maken dan ouwehoeren." Ondanks dit credo van Danny Vera waren afgelopen week twee interviews met de Zeeuwse zanger op televisie te zien. Woensdag keken meer dan een miljoen mensen naar Rooijakkers Over De Vloer, waarin de RTL-presentator in Middelburg op bezoek ging bij Danny, Escha en de pasgeboren Lavie. Art Rooijakkers en Danny Vera spraken onder meer over het prille vaderschap en de samenwerking met André Van Duin, voor wie Danny het nummer Voor Altijd heeft geschreven. Daarnaast was hij te zien in het VPRO-programma On Stage, waarin hij verschillende muzikanten mocht uitnodigen om een liveoptreden te geven. Zo waren onder meer het Rosenberg Trio, Jack Poels van Rowwen Hèze en Tim Knol te gast. Zelf speelde hij ook drie nummers, waaronder zijn nieuwe single Tuesday. Dat nummer gaat over dat zijn planning voor de lockdown zo vol zat, dat hij alleen op dinsdagavond vrij was en tijd had om zijn verdriet over bijvoorbeeld het overlijden van zijn vader te verwerken. Wellicht stroomt het nummer binnenkort door naar de Top 40 en wordt het Danny's derde hit.

3 (--) George Kooymans

We keren weer even terug naar de Golden Earring. Het eerbetoon aan de Haagse band kwam natuurlijk naar aanleiding van het plotselinge afscheid van de band. Begin vorige maand werd bekend dat George Kooymans aan de progressieve spierziekte ALS leidt en dat optreden voor hem daardoor niet meer mogelijk is. De datum voor de Radar Love-actie was dan ook niet toevallig gekozen. Het was die dag George' 73e verjaardag. Omdat de groep al vijftig jaar in dezelfde bezetting speelt, hebben George, Rinus, Barry en Cesar besloten om de Earring op te heffen. "We hebben altijd gezegd dat we zouden doorgaan tot een van ons zou omvallen", verklaarde zanger Barry Hay eerder aan het AD. Het is wel mogelijk dat er nog solowerk van de leden zal verschijnen. In dat geval treden ze in de voetsporen van George, want hij is het enige Earring-lid dat ooit met een solohit in de Top 40 stond. Onder de naam Jojo haalde hij met het zelfgeschreven Lovin' And Hurtin' in de eerste week van 1972 de 25e plaats. Vijftien jaar later stak hij onder zijn eigen naam de Sonny & Cher-hit The Beat Goes On in een nieuw jasje, maar toen kwam hij niet verder dan de Tipparade.

4 (--) Herman Van Veen

George Kooymans was niet de enige 70+'er met een Top 40-hit die afgelopen week jarig was. Eergisteren werd Herman Van Veen 76 jaar. Een dag daarvoor was hij te gast in de rubriek Forever Young in de talkshow Mathijs Gaat Door. Daar vertelde hij aan Mathijs Van Nieuwkerk hoe zijn dagen in tijden van corona eruitzien en hoe hij het ouder worden ervaart. De bevlogen kunstenaar maakt nog elke dag muziek op zijn landgoed De Paltz in Soest, waar hij jonge muzikanten en theatermakers lesgeeft. Het dagelijks spelen houdt hem jong van geest, hoewel hij moest toegeven dat hij af en toe wel een beetje vergeetachtig wordt. Herman vertelde ook over de achtergrond van zijn Top 40-hit Opzij, die oorspronkelijk werd geschreven voor een renscène in de eerste aflevering van de Duitse kinderserie Die Seltsamen Abenteur Des Herman Van Veen. Samen met Og3ne, rapper Lauwtje en twee bigbands sloot hij de uitzending af met een frisse en energieke versie van zijn inmiddels meer dan veertig jaar oude hit. Op Twitter kon Herman op veel waardering rekenen, waaronder die van zijn dochters Babette en Anne, die lieten weten 'bizar trots' te zijn op hun vader.

(Foto: Sleutelstad / YouTube / Caféhouder Yvonne van der Geest over eerbetoon Golden Earring (2021-03-08) / CC BY-SA 3.0)