Top 4: Opgevallen! week 12

- Top 4

 Bilal Wahib Rob De Nijs Johan Cruyff The Voice Of Holland
Top 4: Opgevallen! week 12

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (3) Bilal Wahib

Top 40-presentator Domien Verschuren stond afgelopen vrijdag voor een lastig dilemma: draai ik de nummer 3 wel of niet? Hij besloot de boycot van Qmusic te volgen en 501 van Bilal Wahib niet te draaien. In het verleden is het een paar keer gebeurd dat een notering niet in de Top 40-uitzending gedraaid is, maar dat had dan meer te maken met het nummer zelf en niet met de uitvoerende. Over de aanleiding heeft inmiddels het hele land een mening. Tijdens en livestream met collega-acteur Oussama Ahammoud wilde Bilal Wahib een grap uithalen met een minderjarige fan en bood hem 17.000 euro als hij zijn piemel kon laten 'zien'. Het feit dat de jongen erin trapte, leidde ertoe dat Bilal de volgende dag gearresteerd werd. De 22-jarige zanger-acteur werd dezelfde dag weer vrijgelaten, maar het OM onderzoekt nog of hij zich door zijn ondoordachte actief schuldig heeft gemaakt aan het vervaardigen en verspreiden van kinderporno. Of hij nu vervolgd zal worden of niet, zijn reputatie heeft in ieder geval een enorme deuk opgelopen. Zijn label Top Notch wil niets meer met hem te maken hebben en het kinderprogramma Teenage Boss, dat hij op Zapp presenteerde, wordt niet meer uitgezonden. Bovendien is hij voor het leven verbannen van Instagram. Wat de invloed van dit schandaal op zijn carrière zal zijn, zullen de komende maanden moeten uitwijzen. Het minderjarige slachtoffer heeft inmiddels in een video laten weten dat het weer wat beter met hem gaat.

2 (--) Rob De Nijs

Bilal Wahib kon zijn Edison voor beste nieuwkomer vergeten, maar onder andere Davina Michelle, Lucas & Steve en Kevin mochten zaterdag wel een beeldje in ontvangst nemen. Di-Rect en Eefje De Visser wonnen zelfs twee Edisons. De oudste Edisonwinnaar van dit jaar is Rob De Nijs. De 78-jarige zanger, die sinds een paar jaar lijdt aan de ziekte van Parkinson, kreeg de prijs in de categorie Nederlandstalig voor zijn afscheidsalbum 't Is Mooi Geweest. De jury prees Rob om zijn intense en doorleefde stem en de persoonlijke teksten op het album. Na 1964, 1986, 1987, 2002 en 2011 sleept de zanger hiermee zijn zesde Edison in de wacht. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met Kane en Di-Rect. Enkel Marco Borsato, Anouk, Herman Van Veen, Bløf en Ilse DeLange verzamelden nog meer Edisons tijdens hun carrière. Zaterdag was Rob De Nijs, net als enkele andere Edisonwinnaars te gast in Matthijs Gaat Door. In tegenstelling tot zijn collega's gaf hij geen optreden. Vanwege zijn ziekte heeft hij vorig jaar besloten dat niet meer te doen. Wel blikte hij samen met Matthijs Van Nieuwkerk terug op zijn optreden van vorig jaar in De Wereld Draait Door, waarin hij Niet Voor Het Laatst zong. Tot slot werd Rob toegezongen door Willeke Alberti. Zij vertolkte Robs cover van Yesterday When I Was Young van Charles Aznavour, die in 2008 onder de titel Eeuwig Jong op zijn album Chansons verscheen.

3 (--) Johan Cruijff

Afgelopen week blikten diverse media terug op het leven van Johan Cruijff. Woensdag was het namelijk precies vijf jaar geleden dat de legendarische voetballer op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker overleed. Talkshows en actualiteitenprogramma's als Goedemorgen Nederland, Tijd Voor MAX en Op1 zonden allemaal een item over Cruijff uit. Ook in deze rubriek kan hij niet ontbreken. Hierin komt namelijk iedereen in aanmerking die ook in de Top 40 heeft gestaan en ja ... Johan Cuijff heeft ook een hit op zijn naam staan. In 1969 verleidde Peter Koelewijn de destijds 21-jarige Ajacied om een singletje op te nemen, wat met de hulp van een paar cola-tics ook daadwerkelijk lukte. In april 1969 bereikte het carnavaleske nummer Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei) de 21e plaats in de Top 40. Een jaar nadat Cruijf de overstap van Ajax naar FC Barcelona gemaakt had, werd het Nederlandstalige singletje ook in Catalonië uitgebracht. Volgens producer en auteur van het nummer Peter Koelewijn werden er daar zelfs meer exemplaren van verkocht dan vijf jaar eerder in Nederland. Verder dan deze twee singletjes reikt de muzikale carrière van Johan uiteraard niet. Toch is er goed nieuws voor wie enthousiast wordt van de combinatie Johan Cruijff en muziek. In september gaat namelijk 14 De Musical, een musical over het leven van Johan Cruijff, in première.

4 (--) The Voice Of Holland

We besluiten deze top 4 met The Voice Of Holland. 2,1 miljoen kijkers zagen afgelopen vrijdag hoe de 21-jarige Dani van Velthoven de finale won. De veelzijdige kandidaat uit Purmerend maakte tijdens de uitzending veel indruk met zijn deels in het Arabisch gezongen vertolking van Hello. In tegenstelling tot zijn medekandidaten zong hij dit niet samen met zijn coach. Anouk heeft het hele seizoen namelijk vanuit een 'quarantainer' gecoacht en is nooit fysiek in de studio aanwezig geweest. Daarom zong Dani zijn duet met Hanin al Kadamani. Zij had destijds ook al in de battles met Dani gezongen, maar bij de knockouts eindigde haar Voiceavontuur. Dani zong uiteraard ook zijn winnaarssingle Magical Powers, waarmee hij ten slotte de 18-jarige Sem Roozendaal versloeg. Volgens Dani zou zijn nummer best weleens een hitje kunnen worden. Dat hopen we natuurlijk ook voor hem, maar voor de laatste keer dat een winnaarssingle van een Voicekandidaat de Top 40 bereikte, moeten we wel vijf jaar terug in de tijd. Toen haalde Perfect World van Maan de 31e plaats. Volgende week vrijdag kunnen we op RTL 4 weer genieten van een nieuw seizoen van The Voice Kids en rond november zal ongetwijfeld het twaalfde seizoen van The Voice Of Holland van start gaan. Hopelijk zit Anouk dan weer gewoon is haar stoel. Of er dan ook een verandering zal komen in het stemsysteem, zoals Anouk afgelopen vrijdag voorstelde, valt nog te bezien.

(Foto: Vera de Kok / Wikimedia Commons / Cast & crew of 'Paradise Drifter' at the 49th International Film Festival Rotterdam / CC BY-SA 4.0)