Top 4: Opgevallen! week 17

- Top 4

 André Hazes ABBA Herman Finkers De Ajax Selectie
Top 4: Opgevallen! week 17

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (1) André Hazes

Voor de derde week op rij bezet André Hazes de nummer 1-positie in deze top 4. Hij is pas de tweede artiest die dit presteert sinds de start van deze rubriek in 2018. Aan het eind van dat jaar stond Freddie Mercury maar liefst zes weken achter elkaar op de eerste plaats naar aanleiding van het succes van de film Bohemian Rhapsody. André Hazes heeft zijn notering uiteraard te danken aan de documentaireserie Kleine Jongen: Het Echte Leven Van André Hazes. Als er geen gekke dingen gebeuren, is de kans groot dat hij volgende week opnieuw deze top 4 aanvoert, want dan wordt de vierde en laatste aflevering uitgezonden. In de derde aflevering van afgelopen woensdag zagen we onder meer privébeelden van Andrés vijftigste verjaardag en zijn ontmoeting met B.B. King. Verder toonde de documentaire wat voor band André Hazes en Patrick Kluivert met elkaar hadden en vertelde Paul De Leeuw over zijn duet Droomland, dat elf maanden na een optreden met Hazes in De Schreeuw Van De Leeuw een bescheiden Top 40-hit werd.

2 (--) ABBA

Vorig jaar gingen Nick & Simon samen met Kees Tol naar de Verenigde Staten om op een documentaire te maken over hun idolen Simon & Garfunkel. De making-of daarvan werd als vijfdelige docureeks op NPO 1 uitgezongen en een onverwacht grote kijkcijferhit. Nu is het tijd voor de opvolger. Deze keer gaan de heren op zoek naar de favoriete popgroep van Kees Tol: ABBA. Daarvoor is het drietal naar Zweden afgereisd. Hun doel is om op de laatste dag van hun reis een gathering te organiseren van muzikanten die ooit met ABBA samengewerkt hebben. Een ontmoeting met de leden zelf is natuurlijk het ultieme doel, maar bij de Simon & Garfunkel-serie bleek dat doel te hoog gegrepen. In de eerste aflevering ontmoetten Nick & Simon en Kees onder anderen de twee zangeressen van de Waterloo Tribute Band en Tonny Roth, die vóór ABBA jarenlang samen met Björn Ulvaeus deel uitmaakte van de Zweedse folkgroep The Hootenanny Singers. De serie Nick, Simon & Kees: Take A Chance On Me mag nu al een succes genoemd worden. Naar de eerste aflevering keken 1,401 miljoen mensen. Dat zijn er 85.000 meer dan naar de best bekeken aflevering uit hun Simon & Garfunkel-serie.

3 (--) Herman Finkers

Precies een week geleden was het Koningsdag. Op die dag zond Omroep MAX de televisiepremière De Beentjes Van Sint-Hildegard uit. Ruim 2,5 miljoen mensen keken naar deze tragikomische film die voor een groot deel in het Twents dialect wordt gesproken. Daarmee is het best bekeken film op de Nederlandse televisie sinds jaren. De film vertelt het verhaal van veearts Jan, die na een huwelijk van 35 jaar met zijn dominante echtgenote Gedda in een woonzorgcentrum terechtkomt. Vorig jaar was deze film al een onverwacht groot bioscoopsucces en wist hij uit te groeien tot de succesvolste Nederlandse film van het jaar. De hoofdrol wordt gespeeld door Herman Finkers, die tevens het scenario schreef. In De Vooravond vertelde hij zelf ook erg verrast te zijn geweest door het succes van de film. In 1990 scoorde Herman Finkers samen met collega Brigitte Kaandorp zijn enige Top 40-hit met hun liefdesduet Duet. Deze komische bewerking van Together We're Strong was afkomstig van het album Brigitte Kaandorp 2 en bereikte op 10 november van dat jaar de achtste plaats in de Top 40.

4 (--) Ajax

Tot zondag kon het alleen in theorie nog misgaan, maar inmiddels is het echt officieel. Ajax is voor de 35e keer in de geschiedenis landskampioen geworden. Na de klinkende 4-0-overwinning op Emmen kan PSV onmogelijk nog gelijkkomen met de Amsterdammers. Met ook nog eens de KNVB-beker op zak heeft Ajax wederom een voortreffelijk seizoen achter de rug. De reden dat een voetbalclub in deze rubriek opduikt, is dat Ajax ook ooit in de top 40 heeft gestaan. In 1993 nam de toenmalige selectie de single Ajax Is Okay! op, die in juni van dat jaar de negentiende plek in de Top 40 wist te bereiken. In dat jaar eindigde Ajax overigens slechts als derde in de Eredivisie, achter Feyenoord en PSV. Tijdens hun enige chartrun sleepte Ajax wel de KNVB-beker in de wacht. Drie Ajacieden die op dit singletje te horen zijn, hebben inmiddels een hoge functie binnen de club. Edwin van der Sar is nu de algemeen directeur, Marc Overmars is technisch directeur en Danny Blind, de vader vader van Daley, zit in de Raad van commissarissen. Kun jij hun stemmen herkennen?

(Foto: Hans van Dijk, Nationaal Archief / Anefo)