Top 4: Opgevallen! week 19

- Top 4

 Little Richard Boef Kraftwerk
Little Richard 2013

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Little Richard

Paul McCartney, Mick Jagger, Bob Dylan, Elton John, allemaal werden ze in hun jonge jaren beïnvloed door de muziek en de performance van Little Richard. En dat is dan alleen nog maar een greep uit de nog levende rockhelden die in de media hun oude held herdachten. Ook inmiddels overleden legendes als David Bowie, Otis Redding, James Brown en Jimi Hendrix spraken ooit hun bewondering voor de rock-'n-rollpionier uit. De invloedrijke zanger en pianist overleed afgelopen zaterdag op 87-jarige leeftijd in Nashville aan de gevolgen van botkanker. Tussen 1970 en 1989 heeft Little Richard met drie hits in de Top 40 gestaan, maar zijn hoogtijdagen dateren van ver daarvoor. Eind jaren 50 scoorde hij verschillende rock-'n-rollhits die stuk voor stuk uitgroeiden tot klassiekers. De bekendste daarvan zijn Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille en Good Golly, Miss Molly. In 1957 keerde hij na twee religieuze ervaringen tijdens een tournee abrupt de rockmuziek de rug toe en stortte hij zich op een studio theologie. Enkele jaren later keerde hij toch weer terug naar de muziek, maar die had zich in korte tijd zo geëvolueerd dat het werk van Little Richard daar niet echt meer bij aansloot. Eind vorige week publiceerden we in deze rubriek een speciale Little Richard-top 4, waarin we uigebreid stilstonden bij de Top 40-hits die hij desondanks nog scoorde.

2 (--) Boef

Het is inmiddels ruim anderhalf jaar geleden dat hij voor het laatst in de Top 40 stond, maar in de Tipparade en de top 10 van onze streaminglijst is rapper Boef nog altijd een graag geziene gast. Tussen 2016 en 2018 scoorde hij elf Top 40-hits en hij staat inmiddels in de top 5 van succesvolste Nederlandse rappers aller tijden. Bovendien heeft hij al meer dan een miljoen volgers op sociale media. Hoog tijd voor een documentaire dus. Die is er nu! Documentairemaker Olivier Garcia volgde de populaire rapper acht maanden lang en maakte de driedelige serie Gewoon Boef, die sinds vrijdag op Videoland staat. In deze serie zien we de ontwikkeling die Sofiane Boussaadia, zoals Boef in het echt heet, heeft doorgemaakt sinds het beruchte kech-incident uit januari 2018. Hij vertelt over zijn kinderdroom om rijk te worden, hoe hij die verwezenlijkt heeft, maar ook dat hem dat niet gelukkiger heeft gemaakt. Het ware geluk denkt de rapper pas te vinden als hij later met vrouw en kinderen in zijn luxe villa in Almere woont. Deze gezinsdroom staat in schril contrast met zijn eigen bewogen jeugd, waar hij openhartig over vertelt in de serie. Gewoon Boef is een eerlijk en indrukwekkend portret van de 27-jarige rapper, die ook voor mensen die niets met hiphop hebben zeker een aanrader is.

3 (--) Katja Schuurman

Precies een week geleden begon op RTL 4 het tweede seizoen van Beter Laat Dan Nooit. In het eerste seizoen bezochten vier tv-coryfeeën van weleer, Gerard Cox, Peter Faber, Barrie Stevens en Willibrord Frequin, enkele Aziatische landen onder leiding van reisleidster Olcay Gulsen. Vanwege haar overstap naar Talpa is die rol nu overgenomen door Katja Schuurman. Samen met de vier senioren reisde zij afgelopen februari en maart door Suriname, Mexico, Cuba en Brazilië en was net weer op tijd terug in Nederland voordat de coronacrisis uitbrak. Wat de reis extra bijzonder maakte, was de onthulling van haar zwangerschap, die haar in februari ook al een notering in deze rubriek opleverde. In de eerste aflevering deed het vijftal de Surinaamse hoofdstad Paramaribo aan, waar ze onder meer een kruidenmarkt en Fort Zeelandia bezochten. Daarnaast speelden de vier heren een potje walking football tegen het nationaal walkingfootballelftal van Suriname. Voor Katja Schuurman lag er een emotionele verrassing in het verschiet. Zij bezocht namelijk het huis waar haar grootvader Roland Bos Verschuur zo'n honderd jaar geleden is opgegroeid.

4 (--) Kraftwerk

Naast Little Richard overleden er de afgelopen dagen nog meer artiesten die in de Top 40 hebben gestaan, waaronder Betty Wright, Clifton Giersthove van Roméo en Dave Greenfield van The Stranglers. Niemand van hen was echter zo bepalend voor de ontwikkeling van de muziek als Florian Schneider. Hij overleed al in april, maar zijn dood werd pas woensdag in de media bekendgemaakt. Schneider werd in 1947 geboren als zoon van een architect en hoewel hij tijdens zijn leven enkel muzikale ambities had, mag hij net als Little Richard gerust een 'architect' genoemd worden. Een architect van de elektronische muziek dan wel. Florian Schneider was namelijk samen met Ralf Hütter de oprichter van de groep Kraftwerk. Ondanks dat Kraftwerk zelf maar één Top 40-hit heeft gescoord met Autobahn in 1975, is hun synthesizermuziek niet alleen van invloef geweest op de synthpop uit de jaren 80, maar ook andere muziekstromingen als techno en hiphop. Dat laatste kwam met name door Afrika Bambaataa, die hun muziek samplede op zijn iconische track Planet Rock. In de Top 40 hoorden we in 2005 een interpolatie van hun nummer Computer Love in de nummer 1-hit Talk van Coldplay. In 2008 stapte Florian Schneider uit Kraftwerk en leidde daarna een teruggetrokken bestaan. Hij overleed kort na zijn 73e verjaardag in Düsseldorf aan de gevolgen van kanker.

(Foto: xrayspx)