Top 4: Opgevallen! week 19

- Top 4

 Loreen Feyenoord Mia Nicolai Alesha Dixon
Top 4: Opgevallen! week 19

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Loreen

Deze week staat deze rubriek uiteraard voor het grootste deel in het teken van het Eurovisiesongfestival. De grote ster van afgelopen week was natuurlijk Loreen, die de hoge verwachtingen helemaal waarmaakte. Bij de jury's won ze met bijna twee keer zo veel punten als de deelnemers uit Israël en Italië. Toch werd het daarna nog even spannend. De Finse Käärijä kreeg maar liefst 376 punten van de televoters, waardoor Loreen nog een flinke inhaalslag moest maken. Dat lukte. De 243 punten die ze kreeg van de televoters waren door de grote voorsprong bij de jury's voldoende voor de overwinning. Dankzij Loreen schrijft Zweden na 1974, 1984, 1991, 1999, 2012 en 2015 zijn zevende songfestivaloverwinning op zijn naam. Zweden heeft nu even vaak het songfestival gewonnen als Ierland. Bovendien is het voor Loreen persoonlijk haar tweede songfestivaloverwinning. In 2012 won ze namelijk met Euphoria, waarna ze een Europese monsterhit scoorde met dit nummer. Met twee overwinningen treedt ze in de voetsporen van Johnny Logan, de enige act die het eerder presteerde om twee keer het Eurovisiesongfestival te winnen. Loreens winnende nummer Tattoo staat inmiddels al 7 weken in de Top 40 en zal deze week ongetwijfeld gaan stijgen.

2 (3) Feyenoord

Op dezelfde dag als dat Loreen het Eurovisiesongfestival won - het was immers na 0:00 uur - zette Feyenoord de puntjes op de i en sleepte de ploeg van Arne Slot de 16e landstitel binnen. Doordat de Rotterdammers in de Kuip met 3-0 wonnen van Go Ahead Eagles zijn ze in de komende twee speelrondes niet meer in te halen. Maandagmiddag werd de club gehuldigd op de Coolsingel. Uiteraard trad Lee Towers op. Hij zong de nummers Mijn Feyenoord en You Never Walk Alone. Uiteraard weerklonk ook de Cock Van Der Palm-hit Feyenoord, Feyenoord, die de afgelopen weken is herontdekt en uitgegroeid tot een stadionfavoriet. In 1992 bereikte dit nummer de 19e plaats in de Top 40. Van dit lied verscheen vorige week ook een klassieke versie op YouTube, die wordt gespeeld door muzikanten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en gezongen door supporters. Op Top40.nl vind je een top 10 van alle Feyenoordhits die tussen 1965 en 2004 in de Top 40 hebben gestaan.

3 (--) Mia Nicolai

Natuurlijk kregen we op dinsdag als Nederland ook een flinke teleurstelling te verwerken. Mia Nicolai en Dion Cooper, die ons land vertegenwoordigden met het nummer Burning Daylight, zaten niet in de enveloppen en mochten dus niet door naar de finale op zaterdag. Daarmee was het voor het eerst sinds Trijntje Oosterhhuis in 2015 dat Nederland de finale moest missen. Mia en Dion gaven een stabiel, maar voorzichtig optreden. Ondanks hun zeer gunstige startpositie maakte hun optreden te weinig indruk op de Europese televisiekijkers. Nederland bleek uiteindelijk slechts 7 punten bijeengesprokkeld te hebben: Moldavië en Zweden hadden 2 punten voor ons over en Azerbeidzjan, Noorwegen en Portugal en gaven ons 1 punten. Daarmee heeft Nederland het minste aantal punten gehaald sinds 1997. Mrs. Einstein moest in 1997 genoegen nemen met slechts 5 punten. Ondanks alles hebben Mia en Dion Liverpool met opgeheven hoofd verlaten. "Ik voel me nog steeds wel een winnaar," verklaarde Mia na afloop van de halve finale aan de Nederlandse pers. "We hebben door dit aan te gaan en te durven zo veel overwonnen.’’

4 (--) Alesha Dixon

Het Eurovisiesongfestival werd dit jaar gepresenteerd door het viertal Julia Sanina, Hannah Waddingham, Graham Norton en Alesha Dixon. Graham Norton is natuurlijk de bekendste van presentatorenkwartet, maar bij Alesha Dixon ging bij veel mensen ook een belletje rinkelen. Je zou haar kunnen kennen van het Engelse r&b-trio Mis-Teeq, waar ze tussen 2001 en 2005 deel van uitmaakte. In de zomer van 2002 scoorde deze groep een klein hitje met Roll On. In 2009 had Alesha ook nog een solohit met The Boy Does Nothing, waarmee ze de 12e plaats haalde in de Top 40. Na die hit is ze zich ook gaan focussen op presenteren en was ze als jurylid in verschillende talentenjachten te zien. Tijdens de eerste halve finale van dinsdag viel ze op doordat ze een heuse Eurovisierap ten berde bracht. Ter ere van Kalush Orchestra, de eerste rapgroep die in 2022 het songfestival heeft gewonnen, rapte ze over over de afgelopen 25 Eurovisiejaren van Imaani tot Mae. In de tekst komen onder meer de winnaars Salvador Sobral, Dana International, Conchita Wurst, Lordi, Måneskin, maar ook viervoudig deelneemster van San Marino Valentina Monetta en de moeder van Greta Thunberg, die in 2009 meedeed namens Zweden, voorbij.

(Foto: Jonatan Svensson Glad // CC-BY-SA 3.0 // via Wikimedia Commons)