Top 4: Opgevallen! week 2

- Top 4

 Sinéad O'Connor Elvis Presley Jeff Beck Ben Cramer
Top 4: Opgevallen! week 2

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Sinead O'Connor

Vorige week dinsdag was op NPO 2 in Het Uur Van De Wolf de documentaire Nothing Compares te zien. Deze film uit 2022 gaat over Sinéad O'Connor en met name over de periode uit haar leven tussen 1987 en 1992. In die periode bracht ze haar eerste drie albums en scoorde ze vijf Top 40-hits. Het bekendst zijn de top 5-hit Troy en de wereldwijde nummer 1-hit Nothing Compares 2 U. De documentaire focust ook op haar politieke standpunten, die begin jaren 90 tot flinke controverse leidden, met name in de Verenigde Staten. De manier waarop ze ijzig naar het boe-roepende publiek staarde, waarna ze krachtig de tekst van Bob Marleys nummer War begon te proclameren, bezorgde menig kijker kippenvel. De conclusie mag zijn dat Sinéad O'Connor, die begin jaren 90 al protesteerde tegen zaken als genderongelijkheid en het verdoezelen van seksueel misbruik van kinderen door katholieke priesters, haar tijd ver vooruit was. Zo ver dat het haar feitelijk haar carrière kostte. Ze nam na 1992 nog zeven albums op, maar die evenaarden niet het succes van de eerste drie. Als alles goed is verschijnt dit haar Sinéads elfde studioalbum: No Veteran Dies Alone. Dat wordt dan haar eerste album in negen jaar.

2 (--) Elvis Presley

Afgelopen donderdag overleed Lisa Marie Presley. Eerder die week was was ze nog aanwezig geweest bij de uitreiking van de Golden Globes, waar Austin Butler de prijs voor beste acteur won voor zijn vertolking van Elvis Presley, de vader van Lisa Marie. Lisa Marie was tijdens haar leven ook actief als zangeres, maar in die hoedanigheid had ze niet veel succes. Ze scoorde nooit hits. In 1994 werd ze wel bekend door haar kortstondige huwelijk met Michael Jackson. Ze speelde ook een grote rol in diens videoclip van You Are Not Alone. Later was ze ook nog een tijdje getrouwd met acteur Nicholas Cage. Lisa Marie overleed net als haar vader aan een hartstilstand. Ze zal begraven worden in de Meditation Garden van Graceland. Daar liggen naast Elvis ook diens ouders, grootmoeder, zijn stilgeboren tweelingbroertje en Lisa Maries zoon Benjamin begraven. Lisa Marie laat haar moeder Priscilla en drie dochters achter: Riley Keough en de tweeling Harper en Finley Lockwood. Aangezien Lisa Marie het enige kind van Elvis was, zij zijn nu nog de enige nazaten van de King Of Rock And Roll. Lisa Marie is slechts 54 jaar geworden.

3 (--) Jeff Beck

Naast Lisa Marie Presley hadden we vorige week nog een overlijden te betreuren. Op dinsdag overleed de legendarische gitarist Jeff Beck op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking. Jeff Beck werd in 1965 bekend toen hij Eric Clapton verving als gitarist van The Yardbirds. Met deze groep scoorde hij vier Top 40-hits, waaronder Heart Full Of Soul en Still I'm Sad. Na ruim 1½ jaar stapte hij uit deze groep en scoorde hij twee solohits met Hi Ho Silver Lining en Tallyman. Hij had ook veel succes met zijn eigen Jeff Beck Group en maakte in de jaren 80 deel uit van de supergroep The Honeydrippers. De Britse muzikant werd gezien als een van de invloedrijkste gitaristen van zijn generatie en in 2015 zette het muziektijdschrift Rolling Stone hem op de vijfde plaats in hun top 100 van beste gitaristen, achter Keith Richards, Jimmy Page, Eric Clapton en de nummer 1 Jimi Hendrix. Afgelopen jaar nam Jeff nog een album op met de Amerikaanse acteur Johnny Depp, met wie hij ook op tournee ging. Vele collega-muzikanten van Jeff hebben afgelopen week via sociale media hun verdriet en herinneringen aan hem gedeeld.

4 (--) Ben Cramer

Na The Masked Singer en Secret Duets is er sinds vorige week weer een nieuw spelprogramma op RTL 4 waarin de panelleden op zoek moeten gaan naar een verborgen BN'er. Het programma heet DNA Singers wordt uitgezonden op donderdag. Net als bij The Masked Singer is het format afkomstig uit Zuid-Korea, waar het programma afgelopen jaar werd uitgezonden onder de naam Fantastic Family - DNA Singer. In dit programma moeten de BN'ers geraden worden aan de hand van een onbekend familielid dat een optreden in de show geeft. Het kan gaan om kinderen en kleinkinderen, ouders en grootouders, broers, zussen, neven of nichten. Naast het uiterlijk, de stem of een accent van het familielid krijgen de panelleden ook nog hulp via verborgen hints in de introductiefilmpjes en een silhouet van de BN'er in kwestie. En uiteraard kan iedereen thuis ook lekker meeraden. De eerste aflevering werd afgetrapt door een neef van Monique (en Jan) Smit, de 15-jarige kleindochter van Tineke Schouten en de 37-jarige Shanna. Die laatste werd door geen van de panelleden geraden. Zij bleek geen dochter van Henk Poort of Bill Van Dijk, maar van Ben Cramer. Bijna 1 miljoen kijkers zagen hoe de 75-jarige zanger zijn emoties niet kon bedwingen toen hij over de ziekte van zijn dochter vertelde. Zij leidt aan MS. Vele kijkers zullen Shanna ongetwijfeld wel herkend hebben, want in 2021 traden vader en dochter samen op in het programma Tijd Voor MAX.

(Foto: Thesupermat / Wikimedia Commons / Festival de Cornouaille 2014 - Sinéad O’Connor en concert le 26 juillet - 010 / CC BY-SA 3.0)