Top 4: Opgevallen! week 20

- Top 4

 Feyenoord Loreen Harry Klorkestein Imca Marina
Top 4: Opgevallen! week 20

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (2) Feyenoord

Rotterdam geniet nog na van de 16e landstitel die Feyenoord dit seizoen heeft binnengesleept. Vorige week maandag werden Arne Slot en zijn ploeg gehuldigd op de Coolsingel. Uiteraard werd daarbij ook weer de Feyenoord-'hit' van dit jaar aangeheven: Feyenoord, Feyenoord van Cock Van Der Palm. De eerste vier regels van het refrein werden bovendien afgedrukt op het grootste Feyenoordspandoek dat ooit gemaakt is. Dit doek, dat in de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles over de hele tribune werd uitgerold, is 20 meter hoog en maar liefst 543 meter lang. Meer dan een halve kilometer dus. Dit spandoek is momenteel voor iedereen te bezichtigen. Het hangt namelijk aan het voormalige Unilevergebouw DeBrug aan de Nassaukade. Daar komt over een tijdje softwarebedrijf (en nu nog Feyenoordsponsor) JEX te zitten. Voor wie zich trouwens afvraagt wat een voetbalclub te zoeken heeft in deze top 4: in de rubriek behandelen we alle acts die ooit in de Top 40 hebben gestaan die de afgelopen week in het nieuws zijn geweest. Behalve dat er verschillende hits óver Feyenoord gemaakt zijn, heeft de club ook zelf met drie hits in de lijst gestaan. Dat zijn er meer dan welke voetbalclub dan ook.

2 (1) Loreen

De allerfanatiekste songfestivalfans kampen inmiddels met een post-Eurovisie-depressie. Dat is een gevoel van leegheid dat fans ervaren vanaf het Eurovisiesongfestival totdat aan het eind van het jaar de nationale voorrondes voor de komende editie, omdat er in dat halfjaar maar af en toe nieuws is over hun hobby. De rest van Europa geniet na van Loreens winnende lied. Tattoo is in veel landen veel landen naar de top 10 gestegen. In de Nederlandse Top 40 heeft het nummer zelfs de eerste plaats bereikt. Verder voert Loreen ook in onder meer Vlaanderen, Zwitserland en IJsland de hitlijst aan en staat ze in de Britse hitlijst op nummer 2. Daar is het de eerste keer sinds Hold Me Now van Johnny Logan uit 1987 dat een winnend songfestivallied zo hoog staat. Volgend vindt het Eurovisiesongfestival plaats in Zweden. Loreen heeft in de Britse krant The Sun gezegd dat ze gaat proberen ABBA voor die gelegenheid weer bij elkaar te krijgen. Het is in 2024 immers 50 jaar geleden dat zij met Waterloo de eerste Zweedse songfestivalzege binnensleepten. De kans dat dit daadwerkelijk zal gebeuren, lijkt minimaal. Maar ja, wie had vijf jaar geleden kunnen denken dat er nog ooit een nieuw ABBA-album zou komen?

3 (--) Harrie Jekkers

Zaterdagavond werd op NPO 1 het eerste deel van de theaterregistratie van Achter De Duinen uitgezonden. Dat is het het cabaretprogramma dat Harrie Jekkers tussen 2018 en 2022 speelde, aanvankelijk alleen op de zondagmiddag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, maar later ook door het hele land. Achter De Duinen was het eerste soloprogramma van Harrie sinds Het Geheim Van De Lachende Piccolo uit 1995. Tussendoor maakte hij nog wel theaterprogramma's met Koos Meinderts, Jeroen van Merwijk en zijn oude band Klein Orkest, maar het grootste deel van de tussenliggende periode leidde hij een teruggetrokken bestaan op Ibiza. In Achter De Duinen is Harrie weer helemaal de cabaretier zoals hij in de jaren 90 was. Door zijn aanstekelijke manier van vertellen, brengt hij zijn ouders, ome Jan en andere personen uit zijn vroege jeugd in Den Haag écht tot leven. Komende zaterdag is vanaf 21:45 uur op NPO 1 het tweede deel van Achter De Duinen te zien. De liedjes uit deze voorstelling zijn terug te luisteren op het album Zonsondergangen Boven Zee uit 2019. Sommige liedjes zou je kunnen kennen, want die zaten of stonden al in eerdere voorstellingen of op eerdere albums van Harrie.

4 (--) Imca Marina

Voorafgaand aan Harrie Jekkers zond BNNVARA de seizoensafsluiter uit van Even Tot Hier. Niels en Jeroen mogen terugkijken op een zeer succes seizoen met gemiddeld 1,8 miljoen kijkers per aflevering. De uitzending van zaterdag tikte zelfs bijna de 2 miljoen aan. De gastartiest die deze week een actuele versie van haar oude dit kwam zingen, was Imca Marina, die eerder deze maand haar 82e verjaardag vierde. Tussen 1965 en 1977 stond zij met 8 hits in de Top 40 en een van de bekendste daarvan is natuurlijk Viva España uit 1972. Deze meer dan 50 jaar oude hit werd van stal gehaald om de huidige problematiek bij Transavia en de onwil van moederbedrijf KLM om steun te bieden te behandelen. "Voor mij geen dansen en muziek / Geen vliegtuig naar Spanje," zong de gevierde zangeres op de tonen van haar hit. Imca is na Toontje Lager en Peter Koelewijn de derde act van dit seizoen die dankzij Even Tot Hier haar opwachting maakt in deze top 4. Voor het tiende seizoen moeten nog even geduld hebben. Aan het eind van het programma maakten de presentatoren bekend dat Even Tot Hier terugkeert op zaterdag 11 november.

(Foto: Stefanoost / Flickr / Feyenoord Rotterdam / CC BY 2.0)