Top 4: Opgevallen! week 22

- Top 4

 Bee Gees Het Nederlands Elftal ABBA Alain Delon
Top 4: Opgevallen! week 22

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Bee Gees

Donderdag werd op de Vlaamse zender Canvas de film The Bee Gees: How Can You Mend A Broken Heart uitgezonden. Deze documentaire uit 2020 vertelt het verhaal van de gebroeders Gibb van hun verhuizing naar het Australische Brisbane in 1958 tot de herinneringen die Barry als enig overgebleven gezinslid anno 2019 ophaalt in Miami. Zijn broers Maurice en Robin overleden in respectievelijk 2003 en 2012. Hun jongere broer Andy Gibb, die kort voor zijn dood tot vierde Bee Gee werd benoemd, overleed al in 1988. Met name de succesvolle jaren 60, 70 en 80 staan centraal, met daarin zowel de rustige popliedjes uit het begin van hun carrière als hun discocomeback in de jaren 70 en hun werk als songwriters voor andere artiesten in de jaren 80. Populaire artiesten van nu, zoals Justin Timberlake en Chris Martin, vertellen ook hoe zij tegen de muziek van de Bee Gees aankijken. Bovendien reflecteren ervaringsdeskundigen Nick Jonas van de Jonas Brothers en Noel Gallager van Oasis op het samenwerken met broers in een popgroep. Wanneer de film op de Nederlandse televisie te zien is, is nog niet bekend. Wie niet zo lang kan wachten, kan de documentaire alvast bekijken via verschillende streamingdiensten.

2 (--) Het Nederlands Elftal

Het is bijna zover. Vrijdag gaat dan eindelijk het EK voetbal van start en zondag speelt Het Nederlands Elftal voor het eerst sinds 12 juli 2014 weer een wedstrijd op een internationaal eindtoernooi. Op 13 juni speelt Nederland in de Johan Cruijff ArenA tegen Oekraïne. Daarna moet Oranje het nog opnemen tegen Oostenrijk en Noord-Macedonië. Hoewel we niet de zwaarste tegenstanders geloot hebben, is nog lang niet iedereen in een juichstemming. De oefenwedstrijden tegen Schotland en Georgië van afgelopen week boezemen niet het volste vertrouwen in. Ook in de Top 40 is nog geen oranjegekte te bekennen. De enige EK-hit in de Tipparade is vooralsnog Koning Voetbal Dit EK van Charly Lownoise & Mental Theo & Wesley Sneijder. Hopelijk mogen we net als in 1988 wachten op de eerste EK-hit tot ná de finale. Toen bereikte Wij Houden Van Oranje van André Hazes de top 3. Op die single werd de Amsterdamse volkszanger begeleid door Het Nederlands Elftal. Het feit dat Het Nederlands Elftal ooit in de Top 40 heeft gestaan, is de reden dat we het een plekje geven in deze rubriek. Uiteraard bestaat de kans dat we Oranje volgende weer gaan tegenkomen in deze top 4.

3 (3) ABBA

Het ABBA-avontuur van Nick, Simon en Kees zit erop. Vrijdag werd de zesde en laatste aflevering van hun reeks Take A Chance On Me uitgezonden. Bovendien zond de AVROTROS zondagochtend op NPO 1 het eindresultaat uit van hun Zweedse zoektocht naar Kees' favoriete band. Vorig jaar werd hun definitieve documentaire over Simon & Garfunkel ook al 'verstopt' op de zondagochtend en eigenlijk is dat jammer. Deze eindproducten missen natuurlijk de vrolijkheid en het enthousiasme van de Volendamse makers, maar mijn zeker bezienswaardige programma's voor mensen die iets meer van ABBA of Simon & Garfunkel te weten willen komen. De ABBA-docu werd uiteindelijk door slechts 233.000 mensen bekeken en trok daarmee bijna een miljoen minder kijkers dan de slotaflevering van de making-of-reeks. In die slotaflevering werden overigens beelden vertoond van het concert dat Nick & Simon gaven met de oud-ABBA-muzikanten die ze in eerdere afleveringen ontmoet hadden. Voor het kinderkoortje bij I Have A Dream hadden de heren de kinderen geregeld van de Internationale School in Stockholm. Van die school kwamen in 1979 ook de kinderen die op de single van I Have A Dream te horen waren. Geen van de ABBA-leden was uiteindelijk aanwezig bij dit concert, maar Kees werd aan het eind van de aflevering nog wel verrast met een persoonlijke boodschap van Agnetha.

4 (--) Alain Delon

Voor de echt vroege vogels was er dit weekend nóg een documentaire over een Top 40-artiest te zien. Zaterdagochtend om half negen herhaalde de AVROTROS de documentaire Alain Delon: Portret Van Een Acteur uit 2016. De inmiddels 85-jarige Fransman is natuurlijk vooral bekend van de tientallen films waarin hij schitterde, zoals Rocco E I Suoi Fratelli, Il Gattopardo en Le Samouraï, maar in 1983 stond hij ook zes weken in de Top 40. Dat deed samen met Shirley Bassey en hun tweetalige duet Thought I'd Ring You, waarbij de charismatische acteur met een zwoele stem de Franse tekst insprak. Dat trucje had hij tien jaar eerder ook al eens uitgehaald met Paroles... Paroles..., samen met Dalida. Hoewel dat nummer in december 1973 door Radio Veronica werd uitgeroepen tot Alarmschijf, kwam dit nummer uiteindelijk nooit in de Top 40 terecht. In het omvangrijke oeuvre van Alain Delon zijn deze muzikale uitstapjes natuurlijk niet meer dan voetnoten. De documentaire focuste dan ook voornamelijk op zijn filmcarrière en zijn liefdesleven. Zo kwam zijn relatie met Romy Schneider, die hij in 1958 had leren kennen tijdens de opnames van de film Christine, uitvoerig aan bod.

(Foto: John / Flickr / Redcliffe Sunday Markets / CC BY-SA 2.0)