Top 4: Opgevallen! week 24

- Top 4

 Theo Maassen Barbra Streisand André Hazes Davina Michelle
Theo Maassen 2017

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Theo Maassen

Er zijn slechts drie Top 40-artiesten die ooit de Poelifinario, de jaarlijkse prijs voor het indrukwekkendste cabaretprogramma, hebben gewonnen. Dat zijn Jochem Myjer, Claudia De Breij en Theo Maassen. Die laatste wist de prijs zelfs tweemaal in de wacht te slepen: in 2006 voor zijn programma Tegen Beter Weten In (waarin de oerversie van zijn nummer 1-hit Lauwe Pis te horen is) en in 2017 voor Vankwaadtoterger. Deze show werd zondagavond herhaald op NPO 1 en trok 863.000 kijkers. Dat waren er 125.000 meer dan op 2 september 2017, toen de voorstelling voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien was. Omringd door de tijdloze humor van Maassen schetste het programma een mooi beeld van de actualiteit van toen. In plaats van het coronavirus maakten we ons toen zorgen om het zikavirus, maar vooral over religieus extremisme en de vrijheid van meningsuiting, wat in de vorm van een aangekondigde grap over de profeet Mohammed als een de rode draad door het programma loopt. Daarnaast nam Theo Maassen in dit programma twee populaire liedjes op de hak: Brabant van Guus Meeuwis en Mag Ik Dan Bij Jou van Claudia De Breij.

2 (--) André Hazes

Het aantal Nederlandse Top 40-acts die een eigen volwaardig museum hebben, is op de vingers van één hand te tellen. Je hebt het Herman Brood Museum in Zwolle en het C+B Museum (geweid aan Cuby + Blizzards) in Grolloo, maar daar houdt het al zo'n beetje op. Je hebt in Amsterdam nog wel een Willy Alberti Museum gehad en in de Zweedse hoofdstad Stockholm kon je ooit het Cornelis Vreeswijk Museet bezoeken, maar die musea hebben hun deuren na enkele jaren weer moeten sluiten. Als het aan Rachel Hazes en de Amsterdamse horecaondernemer Won Yip ligt, krijgen we er binnenkort weer een museum bij: het André Hazes Museum. Afgelopen vrijdag waren zij te gast bij Beau om over hun plannen te vertellen. Hun idee is om het museum te combineren met een André Hazes-cafè, omdat de in 2004 overleden zanger altijd zijn eigen kroeg had willen hebben. Waar en wanneer het museum er komt, is op dit moment nog niet duidelijk. De gemeente Amsterdam moet bovendien nog toestemming geven. Als het aan Yip ligt, komen het museum en café aan het Leidseplein of Rembrandtplein te liggen. Aan meteriaal voor het museum zal het in ieder geval niet ontbreken, want volgens Rachel is al het denkbare bewaard gebleven, van zijn laatste pakje sigaretten tot het dankzij de de documentaire Zij Gelooft In Mij legendarisch geworden Prisma Nieuw Rijmwoordenboek.

3 (--) Barbra Streisand

Juni is Barbra Streisand-maand bij de NPO. De laatste drie donderdagmiddagen van de maand zendt Omroep MAX een klassieke film uit met de Amerikaanse zangeres in de hoofdrol. Deze week is The Way We Were uit 1973 aan de beurt en volgende week kun je de door haarzelf geregisseerde film Yentl uit 1983 bewonderen. Afgelopen donderdag zagen we al Funny Girl uit 1968. Deze film, gabaseerd op het leven van comédienne Fanny Brice, was Streisands acteerdebuut en leverde haar direct de Oscar voor beste actrice op. In Funny Girl zijn onder meer de Barbra Streisand-hits People en Second Hand Rose te horen, die drie jaar voor de première van de film al in de Top 40 gestaan hadden. Dat kwam doordat de liedjes vanaf 1964 ook al te horen waren geweest in de gelijknamige Broadwaymusical, waarin La Streisand eveneens de hoofdrol vertolkte. Woensdag was Barbra Streisand-fan Claudia de Breij te gast in de talkshow M om te praten over haar grote idool. Ze vertelde onder andere hoe de film Yentl haar geholpen heeft bij haar coming-out. Ze had het ook over Streisands strijdvaardigheid op Twitter, die vooral gekeerd is tegen de Amerikaanse president. De 78-jarige zangeres haalde dit weekend zelfs nog de wereldwijde media door Donald Trump 'een gevaar voor de volksgezondheid' te noemen.

4 (--) Davina Michelle

Nederland is weer een nieuwe talentenjacht rijker: We Want More. Nou ja, eigenlijk is het geen talentenjacht maar een zangwedstrijd. De inzet van de kandidaten is immers niet per se een muzikale carrière, maar het prijzengeld van 100.000 euro. Juryleden Davina Michelle en André Hazes waren donderdag te gast bij Beau om dit subtiele verschil duidelijk te maken. In We Want More moeten de kandidaten vier van de vijf juryleden zien te overtuigen om een stem op hen uit te brengen. Alleen dan gaan ze door naar de halve finale en krijgen ze wat zakgeld om hun act te verbeteren. Naast Davina en André bestaat de jury uit Ali B, Trijntje Oosterhuis en Henk Poort. Davina is de enige van het vijftal die nog geen ervaring als jurylid heeft. Ali en Trijntje waren al coach bij The Voice Of Holland, André was jurylid bij Bloed, Zweet & Tranen en Henk Poort zat meer dan tien jaar geleden in de driekoppige jury van Una Voce Particolare. Davina heeft als enige dan weer wel ervaring vóór een jury, want in 2016 deed ze mee aan het vijfde seizoen van Idols, waarin ze het schopte tot de duettenronde. Vrijdag wordt de tweede aflevering van We Want More uitgezonden. Naar de eerste aflevering keken net iets meer dan een miljoen mensen en daarmee mag SBS6 zeer tevreden zijn met zijn nieuwe paradepaardje.

(Foto: DWDD)