Top 4: Opgevallen! week 24

- Top 4

 Astrid Nijgh Metallica The Rolling Stones Mick Jagger
Top 4: Opgevallen! week 24

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Astrid Nijgh

Zaterdag werd de slotaflevering van het zevende seizoen van Even Tot Hier uitgezonden. Een vast onderdeel van dit satirische televisieprogramma is dat een bekende artiest een humoristische bewerking van zijn eigen hit zingt die aansluit op de actualiteit. Op die manier hebben al ongeveer vijftig zangers en zangeressen hun opwachting gemaakt in Even Tot Hier. Vorige week was het de beurt aan Astrid Nijgh, een zangeres die we de laatste jaren niet zo veel meer op televisie zien, maar nog wel regelmatig optreedt. Midden jaren 70 stond ze met vier hits in de Top 40, waarvan haar top 10-hit Ik Doe Wat Ik Doe veruit het bekendst is. Hiervan zong ze zaterdag de bewerking Ik Doe Wat Ik Deed, met een tekst over het gegeven dat veel mensen weer handen schudden, zoenen en knuffelen, terwijl er een nieuwe coronagolf op de loer ligt.

2 (--) Metallica

De afgelopen twee jaar kon het feest vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan, maar dit weekend was het eindelijk weer zo ver. Meer dan zestig acts traden op in Landgraaf tijdens de 51e editie van Pinkpop, waaronder Pearl Jam, Imagine Dragons, Twenty One Pilots en Måneskin. Een van de hoogtepunten was het twee uur durende optreden van Metallica. Aan de T-shirts van de bezoekers was af te leiden dat veel mensen speciaal voor hen waren gekomen. De band speelde vooral klassiekers, waaronder Enter Sandman, Sad But True en One. Daarmee werden de fans allesbehalve teleurgesteld. In 2008 en 2014 speelde Metallica ook al op Pinkpop. Terwijl hun optreden in 2014 nog verstoord werd door een bedreigende storm, sloten ze dit jaar een broeierig warme vrijdag af. Pinkpop 2022 bleek met een maximumtemperatuur van 33 °C achteraf de warmste editie ooit.

3 (--) The Rolling Stones

Even Tot Hier besteedde zaterdag ook aandacht aan The Rolling Stones. De groep zou vorige week maandag optreden in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Rond 6 uur, twee uur voordat het concert van start zou gaan, werd echter bekendgemaakt dat het concert op het allerlaatste moment niet door kon gaan. Verschillende fans stonden op dat moment al te wachten in de ArenA. Naast het concert in Amsterdam moest ook het optreden van The Stones op 17 juni in Bern worden uitgesteld. Vanavond treedt de groep voor het eerst weer op in Milaan. Veel Stonesfans waren natuurlijk enorm teleurgesteld, maar woensdagmiddag kregen ze al het goede nieuws dat het binnenkort op korte termijn al zal worden ingehaald. The Rolling Stones komen op donderdag 7 juli terug naar de Johan Cruijff ArenA. Hopelijk kan dan wel alles zoals gepland doorgaan.

4 (--) Mick Jagger

De oorzaak van de afgelasting van het Rolling Stones-concert was de coronabesmetting van Mick Jagger. De groep had die middag nog wel een soundcheck gedaan, maar de 78-jarige zanger vertoonde symptomen en na een test bleek dat hij positief was. Naar verluidt waren zijn klachten mild en was hij zelf best bereid om nog op te treden, maar in het belang van de veiligheid van het publiek, de crew en de muzikanten is toch besloten om het optreden niet door te laten gaan. Hoewel Mick Jagger gezien zijn leeftijd tot de risicogroep behoort, is zijn gezondheid niet echt in gevaar geweest. "Iedereen heel erg bedankt voor de beterschapswensen en berichtjes van de afgelopen dagen", schreef de zanger woensdag op Instagram. "Ik voel me al weer veel beter en kan niet wachten om volgende week weer op het podium te staan!"

(Foto: Dirk Annemans / Wikimedia Commons / Nijghse Vrouwen / CC BY-SA 4.0)