Top 4: Opgevallen! week 28

- Top 4

 Ennio Morricone Anita Meyer George Michael André Hazes
Top 4: Opgevallen! week 28

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Ennio Morricone

De maestro is dood. In de vroege ochtend van 6 juli overleed Ennio Morricone in een ziekenhuis in Rome, nadat hij paar dagen eerder bij een val zijn dijbeen had gebroken. De filmcomponist zal vooral herinnerd worden aan de talloze scores die hij voor spaghettiwesterns schreef. Dat doet het gehele oeuvre van Morricone echter geen eer aan, want volgens hem was slechts 8% van al zijn werk geschreven voor westernfilms. In totaal maakte hij muziek voor ongeveer 500 films en series, waaronder ook grote Hollywoodproducties. In 1976 scoorde Morricone een Top 40-hit met Il Était Une Fois Dans L'ouest, beter bekend als Jill's Theme uit Once Upon A Time In The West. Dat nummer was acht jaar na de film op single uitgebracht naar aanleiding van het succes van de soundtrack. Die had ten tijde van zijn Top 40-hit al meer dan honderd weken in de Nederlandse albumlijst gestaan. Een ander bekend werk van de componist is The Good, The Bad And The Ugly, dat in 1968 in een coveruitvoering van zijn Amerikaanse collega Hugo Montenegro de Top 40 bereikte. Op de avond van zijn overlijden werd in besloten kring afscheid genomen van Ennio Morricone en een dag later werd hij in het bijzijn van zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen te ruste gelegd op de Laurentinobegraafplaats in Rome. De maestro is 91 jaar geworden.

2 (--) Anita Meyer

Sinds de coronacrisis zijn op SBS6 vooral herhalingen te zien. Veel televisierecensenten zijn daar niet echt over te spreken, maar je kunt het ook van de positieve kant bekijken. Programma's die destijds weinig kijkers trokken omdat ze op een ongunstig tijdstip werden uitgezonden, gaan nu in de herkansing. Zo trok de herhaling van De Beste Liedjes Van Og3ne twee weken geleden ruim een half miljoen kijkers. Afgelopen zaterdag werd de aflevering met Anita Meyer in de hoofdrol uitgezonden. Op 27 september 2014 was deze aflevering van De Beste Liedjes Van ... te zien geweest om 23:30 uur! Zaterdag begon het programma twee uur vroeger en dat zorgde voor mooie kijkcijfers. 567 duizend geïnteresseerden zagen Anita Meyer, begeleid door presentator Jeroen Van Der Boom op piano, een keur van covers en eigen werk zingen. Aan het einde van de uitzending werd They Don't Play Our Lovesong Anymore tot het beste liedje van Anita Meyer uitgeroepen. Why Tell Me, Why en Idaho waren op de tweede en derde plaats geëindigd. Andere hoogtepunten uit het programma waren de duetten De Vleugels Van Mijn Vlucht met Jeroen Van Der Boom en Why Tell Me, Why met Lange Frans, dat ze in 2011 tijdens het eerste seizoen van De Beste Zangers Van Nederland ook al samen met de rapper had gezongen.

3 (--) George Michael

Afgelopen weekend was het voor de eerste keer mogelijk om zonder gids het graf van George Michael te bezoeken. De in 2016 overleden popzanger ligt begraven op het westelijk deel van de Highgate Cemetery, zo'n 8 km ten noorden van Londen. Sinds de jaren 70 is dit gedeelte van de begraafplaats verboden voor toeristen, tenzij je je laat rondleiden door een gids. Enkel het oostelijk deel is vrij toegankelijk voor publiek. Als proef werd zaterdag en zondag ook het westelijk deel opengesteld. Later zal worden geëvalueerd of dit voor herhaling vatbaar is. Als je naar het graf van George Michael wilt, zul je wel goed moeten zoeken. Het graf heeft namelijk geen steen en op wens van de nabestaanden vertellen medewerkers van de begraafplaats niet waar het ligt. Via internet zijn echter wel aanwijzingen te vinden, waarmee je het zeker kunt vinden. George Michael is naast Karl Marx de bekendste persoon die op Highgate Cemetery begraven ligt. Andere muzikanten die er hun laatste rustplaats hebben, zijn Bert Jansch en Malcolm McLaren. De voornaamste reden om de begraafplaats te bezoeken zijn echter de vele indrukwekkende praalgraven en grafmonumenten uit de tweede helft van de 19e eeuw, die een mooie, maar soms ook griezelige sfeer creëren.

4 (3) André Hazes

Vorige week schreven we in deze rubriek al over de plaatsing en de vernieling van het LEGO-beeld van André Hazes in Amsterdam. In eerste instantie liet kunstenaar Street Art Frankey weten dat er waarschijnlijk geen nieuw beeld zou komen. Het ziet er nu echter naar uit dat dat er toch wel gaat komen. Andrés weduwe Rachel Hazes heeft aan Frankey laten weten dat zij een nieuw LEGO-beeld van de zanger wil financieren. Dit beeld moet 'de Rolls-Royce onder de beelden' worden, 'eentje die hufterproof is', aldus Rachel. Net nieuwe beeld zal net als het oude gemaakt worden door het Brabantse bedrijf Dutch Deco Design. De plannen zijn nu om in plaats van PLA stevigere matrialen te gebruiken zoals beton en staal. Street Art Frankey heeft ditmaal een officiële aanvraag bij de gemeente neergelegd om de LEGO-Hazes opnieuw op de Dam te plaatsen. Mocht de gemeente daar geen toestemming voor geven, dan hoopt de kunstenaar dat het beeld een plekje kan krijgen op een van de terrassen van horecaondernemer Won Yip, die momenteel samen met Rachel bezig is met de oprichting van een André Hazes Museum. De kunstenaar hoopt dat zijn werk nog voor het eind van de zomer terugkeert in het Amsterdamse straatbeeld.

(Foto: Olivier Strecker - Wikimedia Commons - Ennio Morricone Cannes 2007 - CC BY-SA 3.0)