Top 4: Opgevallen! week 28

- Top 4

 Doe Maar Bonnie St. Claire Gert en Hermien Dick Rienstra
Top 4: Opgevallen! week 28

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Doe Maar

De afgelopen woensdagavond op NPO 3 was gewijd aan de populairste nederpopband die ons land ooit gekend heeft: Doe Maar. Eerst werd er een gloednieuwe aflevering van Het Beste Van ... uitgezonden, waarin onder meer Erik de Zwart en Wolter Kroes terugblikten op het Doe Maar-repertoire uit de jaren 80. Daarna volgde een herhaling van de documentaire Doe Maar: Dit Is Alles uit 2013. Hierin keken Henny Vrienten, Ernst Jansz en Jan Hendriks zelf terug op de oprichting, de hoogtijdagen en de breuk van hun groep. Zo werden onder meer de introductie van Henny bij Doe Maar, de drugsverslaving van drummer René van Collem, het almaar jonger worden publiek, de talrijke merchandise en de uiteindelijke spanningen tussen Ernst en Henny besproken. Ook morgen en de komende weken zal de woensdagavond op NPO 3 in het teken staan van jaren 80-muziek met nieuwe afleveringen van Het Beste Van ... en Blokhuis Extra. Hierin zal dan niet één band of artiest centraal staan, maar het hele decennium an sich.

2 (--) Bonnie St. Claire

Sinds deze maand ligt het boek Kwam Een Vrouw Bij De Slijterij in de winkels. Het is de autobiografie van Bonnie St. Claire, die tussen 1969 en 1991 met 21 hits in de Top 40 stond en nadien altijd een gewild onderwerp voor de boulevardpers is gebleven. De manier waarop ze de afgelopen jaren in de roddelbladen is neergezet, vormde de voornaamste aanleiding om haar verhaal op papier te zetten. Volgens de 71-jarige zangeres zijn veel verhalen die over haar alcoholgebruik zijn geschreven behoorlijk overdreven, dus werd het hoog tijd om haar kant van het verhaal te laten horen. Bonnie erkent in het boek dat ze een drankprobleem heeft gehad en dat rond 2010 een poging om te stoppen, is mislukt. Vanaf 1 oktober 2018 heeft ze echter geen druppel alcohol meer gedronken. Afgelopen vrijdag was ze te gast bij Humberto om haar boek te promoten. Uiteraard ging het grootste deel van het gesprek toen ook weer over haar voormalige verslaving. Daarnaast vertelde Bonnie dat ze van plan is om nog jaren op het podium te staan. Dat ze daar prima toe in staat is, bewees ze diezelfde dag op een andere zender. Tijdens het Muziekfeest Op Het Plein gaf ze een uitstekend optreden met haar hit uit 1980 Bonnie Kom Je Buiten Spelen.

3 (--) Gert en Hermien

Gert en Hermien overleden al in respectievelijk 2018 en 2003, maar vorige week zondag overleed ook hun oudste dochter Sandra. Twee dagen daarvoor werd ze tijdens het autorijden getroffen door een hersenbloeding en aan de gevolgen daarvan is de 57-jarige zangeres uiteindelijk bezweken. Sandra heeft in tegenstelling tot haar ouders zelf nooit in de Top 40 gestaan, maar was wel net als zij actief in de muziek. Begin jaren 90 vormde ze samen met haar ouders en haar zus Sheila een kwartet, waarmee ze optrad in het campcircuit. Daarnaast nam ze twee singles op als helft van het duo SheShe, dat ze samen vormde met haar zus. De laatste jaren trad ze op in het theater. De afgelopen weken stond ze vooral in de belangstelling door haar medewerking aan de indrukwekkende documentaire De Gert En Hermien Story, waarin ze de schaduwkant van het leven van ouders belichtte. Sandra Timmerman laat drie kinderen en twee kleinkinderen na. Met Sheila en haar broer Gert Jr. had ze al enkele jaren geen contact meer.

4 (--) Dick Rienstra

Ten slotte hebben we nog een tweede overlijden te betreuren. Dick Rienstra overleed al op zondag 4 juli, maar zijn familie heeft tot na de uitvaart gewacht met het bekendmaken van zijn overlijden. De meeste mensen zullen hem herinneren als acteur. Hij speelde onder meer in De Kleine Waarheid, Het Meisje Met De Blauwe Hoed, De Fabriek en Bassie & Adriaan. Wat minder bekend is, is dat hij die tijd ook een carrière heeft opgebouwd als zanger en dat hij zelfs tweemaal in de Top 40 heeft gestaan. In 1966 deed hij dat voor het eerst met een Nederlandse vertaling van de noveltyhit They're Coming To Take Me Away, Ha Haaa! van Napoleon XIV. Onder de naam Floris VI bereikte hij met Ze Nemen Me Eindelijk Mee, Ha-Haa! de 14e plaats in de Top 40. 7½ jaar later kwam hij nog een tot nummer 15 met het carnavalsnummer Toedeloe. Dat zong hij samen met opera- en musicalzanger Martin Käfig, met wie hij samen in de musical De Jantjes had gespeeld. De naam van het duo was dan ook toepasselijk: De Jantjes. Dick Rienstra is 80 jaar geworden.