Top 4: Opgevallen! week 35

- Top 4

 Lady Gaga Whitney Houston Bradley Cooper Imca Marina
Top 4: Opgevallen! week 35

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (1) Lady Gaga

Lady Gaga weet haar nummer 1-positie in deze rubriek te behouden. Dat heeft enerzijds te maken met haar hoofdrol in de film A Star Is Born, die sinds twee weken een grote hit is op Netflix. De andere reden is haar succes bij de MTV Music Video Awards, die zondag in New York werden uitgereikt. Daar werd ze met vijf awards de grote winnaar van de avond. Haar duet Rain On Me met Ariana Grande werd bekroond met de prijzen voor lied van het jaar, beste samenwerking en beste cinematografie en zelf won ze de prijs voor artiest van het jaar en de MTV Tricon Award. Die laatste prijs werd voor het eerst uitgereikt, omdat MTV de zangeres als drievoudig icoon (triple icon) beschouwt: op het gebied van popmuziek, mode en engagement. Lady Gaga gaf tijdens de avond een spetterend optreden, inclusief een gastbijdrage van Ariana Grande. Zij wist naast haar drie awards voor Rain On Me nog een vierde nominatie te verzilveren voor Stuck With U. Haar samenwerking met Justin Bieber werd uitgeroepen tot beste vanuit huis opgenomen videoclip. Andere acts die meerdere prijzen mee naar huis mochten nemen, waren BTS (4), Miley Cyrus (2) en The Weeknd (2). Die laatste won met Blinding Lights de belangrijkste prijs van de avond: de video van het jaar.

2 (--) Whitney Houston

Woensdagavond was op NPO 3 de indrukwekkende documentaire Whitney te zien. Deze film uit 2018 vertelt het volledige verhaal van Whitney Houston van haar schijnbaar onbezorgde jeugd in Newark tot haar aftakeling die leidde tot haar tragische dood op 11 februari 2012. Aan het woord komen onder meer haar moeder Cissy Houston, haar ex-man Bobby Brown, en vele andere familieleden en mensen die nauw met haar samenwerkten. In de film zijn bovendien veel nooit eerder vertoonde homevideobeelden van Whitney Houston uit het archief van haar familie te zien. Whitney was voorlopig de laatste documentaire op de woensdagavond over een internationaal succesvolle act die ooit heeft opgetreden in Toppop. Morgenavond sluit AVROTROS de viering van het 50-jarig bestaan van het legendarische muziekprogramma af met het programma Het Verhaal Van Toppop, waarin presentator Ad Visser is gesprek gaat met verschillende artiesten en oud-medewerkers van het programma, onder wie natuurlijk ook Penney de Jager.

3 (2) Bradley Cooper

Bradley Cooper levert één plekje in ten opzichte van vorige week. In A Star Is Born speelde hij niet alleen de mannelijke hoofdrol, hij maakte met deze film ook zijn regiedebuut. Een rol als zangeres was voor zijn tegelspeelster Lady Gaga natuurlijk gesneden koek, maar Bradley Cooper heeft als voorbereiding op zijn rol als Jackson Maine maandenlang zang-, piano- en gitaarlessen gevolgd. Dat bleek niet voor niets, want terwijl hij nooit eerder muziek had uitgebracht, zette hij in de film en op het soundtrackalbum een overtuigende countryzanger neer. Bradley Cooper en Lady Gaga hebben zelf ook meegeschreven aan de meeste liedjes uit de film en hebben ze ook mee geproduceerd. Aan de twee Top 40-hits uit de film, Shallow en Always Remember Us This Way, heeft Bradley op dat gebied echter geen bijdrage geleverd. In de film zitten ook enkele solonummers van Bradley Cooper. Een van die nummers bereikte zelfs de Amerikaanse Billboard Hot 100. Op 20 oktober 2018 stond Maybe It's Time één weekje in de lijst op nummer 93.

4 (--) Imca Marina

Afgelopen vrijdag ging op RTL 4 het derde seizoen van The Voice Senior van start. Net als in de vorige twee seizoenen zagen we in de eerste aflevering al enkele Top 40-veteranen voorbijkomen. Zo maakten de 69-jarige Rosy Pereira van Rosy & Andres en de 67-jarige Christine Wiltshire van Class Action veel indruk op de coaches. De grote verrassing van de avond was echter de deelname van Imca Marina. De inmiddels 79-jarige zangeres stond tussen 1965 en 1977 acht keer in de Top 40 met hits als Harlekino, Vino (Waar Blijft De Wijn) en Viva España. Mogelijk was het vanwege een lichte strottenhoofdinfectie, want haar vertolking van Never, Never, Never, een hit van Shirley Bassey uit 1973, was niet echt overtuigend. Frans Bauer was de enige coach die voor haar draaide. Toen na haar optreden de andere drie coaches zagen dat er bekende collega van hen op het podium stond, ontstond er een wat ongemakkelijke situatie. Frans was echter in zijn nopjes, omdat hij mag gaan proberen de gevierde zangeres naar de finale te loodsen. Of dat gaat lukken, zien we in de aflevering van volgende week vrijdag.

(Foto: SMP Entertainment - Vimeo - SB50 Lady GaGa Interview - CC BY 3.0)