Top 4: Opgevallen! week 35

- Top 4

 ABBA Alides Hidding Agnetha Fältskog Frida
Top 4: Opgevallen! week 35

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) ABBA

Voor de tweede week op rij werd het popnieuws de afgelopen week gedomineerd door één band. Vorige week stond deze rubriek in het teken van het overlijden van Rolling Stones-drummer Charlie Watts. Nu staat deze top 4 bijna geheel in het teken van ABBA en is de aanleiding wél iets om vrolijk van te worden. ABBA is namelijk terug! Donderdag keken bijna 250.000 mensen van over de hele wereld via een livestream naar de persconferentie waarin Björn Ulvaeus en Benny Andersson hun ABBA-plannen onthulden. Vanaf 27 mei komt er een concertreeks van ABBA waarin de leden als hologrammen (ABBA-tars) op het podium zullen verschijnen. Die zal plaatsvinden in een arena die speciaal voor deze gelegenheid gebouwd zal worden in Londen en ruimte zal bieden aan 3000 bezoekers per avond. Daarnaast verschijnt op 5 november een nieuw album van ABBA met tien nieuwe nummers. De titel van dit album luidt net als concertreeks: Voyage.

2 (--) Alides Hidding

Donderdag was er niet alleen de ABBA-persconferentie. Diezelfde avond ging op NPO 1 het veertiende seizoen van Beste Zangers van start. Deze keer niet vanuit het zonnige Ibiza, maar vanuit de Zuid-Limburgse herenboerderij van de Winselerhof in de gemeente Landgraaf tussen Heerlen en Kerkrade. De deelnemers van dit jaar zijn Alides Hidding, Joe Buck, Karsu, Anneke van Giersbergen, Belle Perez, Bökkers en Roel Van Velzen. Die laatste heeft van alle deelnemers van dit jaar de meeste Top 40-hits op zijn naam en was de centrale artiest in de eerste aflevering. De grootste verrassing van de avond kwam van Alides Hidding. De 67-jarige Time Bandits-zanger toverde VanVelzens grootste hit When Summers Ends om tot een swingende bigbandversie. Toen Roel aan het einde van de uitzending gevraagd werd op welke collega er geproost moest worden, koos hij Alides uit. Vermoedelijk gaat deze eerste aflevering nog geen Top 40-hits opleveren, maar we zien wel al uit naar alle muzikale verrassingen die ons dit seizoen nog te wachten staan.

3 (--) Agnetha Fältskog

Agnetha en Anni-Frid waren niet aanwezig bij de ABBA-persconferentie. Volgens Benny houden zij niet zo van dat soort mediamomenten. Maar natuurlijk maken zij wel onderdeel uit van de ABBA-reünie. Eind 2018 hebben zij samen met de twee mannen de tien nieuwe nummers voor Voyage opgenomen in Benny's studio Riksmixningsverket in Stockholm. Twee van die nummers zijn inmiddels als single uitgebracht. Daarvan lijkt het door Agnetha gesoleerde Don't Shut Me Down de meest enthousiaste reacties uit te lokken. In dit nummer, dat elementen bevat van ABBA-klassiekers als Super Trouper, Knowing Me, Knowing You en The Day Before You Came, zingt ze dat terugkeert naar het appartement van haar ex, lange tijd nadat zij die verlaten heeft. Als dit nummer te Top 40 bereikt, is het voor het eerst in 17½ jaar dat we Agnetha's stem weer in de Top 40 horen. In 2004 scoorde zij namelijk haar laatste hit met het solonummer If I Thought You'd Ever Change Your Mind.

4 (--) Frida

Het andere nieuwe ABBA-nummer wordt gesoleerd door Anni-Frid. Haar stem hoorden we 29 jaar geleden voor het laatst in de Top 40, toen Dancing Queen tijdens de eerste ABBA-revival van 1992 dankzij een heruitgave opnieuw een hit werd. De titel van dit nummer is I Still Have Faith In You. Björn vertelde over dit nummer: "Toen Benny de melodie speelde, wist ik gewoon dat dit over ons moest gaan. Het gaat erover dat je beseft dat het onvoorstelbaar is waar we nu zijn. Dat kan niemand bedenken. Na 40 jaar een nieuw album uitbrengen en nog steeds beste vrienden zijn en genieten van elkaars gezelschap in het volste vertrouwen. Wie maakt zoiets nou mee? Niemand." In Zweden worden de twee nieuwe ABBA-nummers inmiddels als een dolle gestreamd en zullen ze ongetwijfeld de hitparade binnenkomen. Of de streaming- en airplaycijfers in ons land ook voldoende zullen zijn voor een hitnotering in de Top 40 zullen de komende weken moeten uitwijzen.

(Foto: Bert Verhoeff, Nationaal Archief / Anefo)