Top 4: Opgevallen! week 36

- Top 4

 Suzan & Freek Lady Gaga Wulf Heddy Lester
Top 4: Opgevallen! week 36

In deze rubriek kijken we terug op de afgelopen week. Deze week met twee dagen vertraging wegens het overlijden van Lucille Starr. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Suzan & Freek

Vorige week donderdag ging op NPO 1 het dertiende seizoen van Beste Zangers van start. Voor het eerst sinds 2012 wordt het programma niet gepresenteerd door Jan Smit. Hij moest ten tijde van de opnames vanwege zijn gezondheid wat rust nemen. Daarom wordt zijn rol voor één seizoen overgenomen door Nick & Simon. Zij zullen de rol van presentator wekelijks afwisselen. De opnames vonden al plaats in de herfst van 2019, toen nog niemand van corona gehoord had, dus de deelnemende artiesten zitten nog ouderwets knus bij elkaar en er wordt volop geknuffeld. De act die in de eerste aflevering centraal stond, was het duo Suzan & Freek, dat momenteel stevig in de top 10 staat met De Overkant. Het optreden dat de meeste indruk op hen maakte, was dat van Stef Bos. Hij bewerkte Lied Voor Niemand Anders, het slotnummer van Suzan & Freeks debuutalbum Gedeeld Door Ons, tot een nummer dat rechtstreeks uit zijn eigen repertoire leek te komen. Bij zijn uitvoering wist Suzan het niet droog te houden. Heel wat kijkers wellicht ook niet, want op de diverse platforms is Lied Voor Niemand Anders het meest bekeken of beluisterde nummer uit de uitzending. 

2 (1) Lady Gaga

De film A Star Is Born staat inmiddels drie weken op Netflix en trekt nog steeds veel kijkers. Deze muziekfilm uit 2018 was in 2018 een enorme bioscoophit en werd qua bezoekesaantallen alleen overschaduwd door Bohemian Rhapsody. De film leverde met Shallow, gezongen door de twee hoofdrolspelers, een dikke hit op. Het nummer werd zelfs de grootste filmhit in de Top 40 van 2018 én 2019. Niet zo verwonderlijk eigenlijk, aangezien Grease al heeft bewezen dat duetten tussen een zingende acteur en een acterende zangeres tot grote hits kunnen leiden. Shallow was overigens niet de enige Top 40-hit uit A Star Is Born. In februari 2019 bereikte ook Always Remember Us This Way de Top 40 en het groeide na Shallow uit tot de op een na grootste filmhit van het jaar. De kans is groot dat Lady Gaga nog wel even blijft hangen in deze rubriek. Vanwege de start van het nieuwe televisieseizoen komt er echter wel ineens heel wat concurrentie voor Netflix. Dat zien we terug in deze rubriek. Na twee weken op de eerste plaats moet Lady Gaga nu een plaatsje inleveren en Bradley Cooper zakt zelfs helemaal naar de vijfde plaats, waarmee hij net buiten deze top 4 valt.

3 (--) Wulf

Naast Suzan & Freek en Stef Bos bestaat het deelnemersveld van dit jaar uit Miss Montreal, Diggy Dex, Tabitha, Milow en Wulf. Miss Montreal heeft met veertien hits veruit het langste palmares, maar Wulf komt met zeven hits op een mooie tweede plaats. Toch is hij bij de gemiddelde televisiekijker nog niet heel erg bekend. Dat komt omdat hij televisie een 'heel spannend ding' vindt. Hij verschijnt niet graag voor de camera's, omdat hij het moeilijk vindt om een houding aan te nemen. Wulf, die in het dagelijks leven Lieuwe Albertsma heet, heeft dan ook lang getwijfeld of hij wel mee zou doen aan het programma. Mogelijk heeft zijn ervaring bij The Voice Of Holland in 2012, vier jaar voor zijn doorbraak, ook bijgedragen aan zijn twijfel. Toen draaide er namelijk geen enkele stoel voor hem, ook niet die van Beste Zangers-presentatoren Nick & Simon. Uiteindelijk heeft hij toch ja gezegd op de uitnodiging, omdat hij vond dat hij de stap toch eens moest zetten. Gelukkig wel, want anders hadden we zijn uitstekende uitvoering van Blauwe Dag moeten missen. Hij zong het nummer als No More Rain in het Engels en gaf de Suzan & Freek-hit daarmee een internationale allure.

4 (--) Heddy Lester

Vorige week zagen we tijdens de blind auditions van The Voice Senior opnieuw Top 40-veteranen voorbijkomen. Etto Sedney (73) van het jaren 70-trio Tiffany zong Back Stabbers van de O'Jays en Frank Affolter (62) zong Just The Way You Are van Billy Joel. Frank, die in 1986 een bescheiden hitje had met The Way To Love, overtuigde met zijn optreden alle coaches. Toch was het niet hij, maar zijn oudere zus Heddy, die het meest de show stal tijdens de uitzending. Zij vertegenwoordigde onder de naam Heddy Lester Nederland op het Eurovisiesongfestival van 1977 met De Mallemolen. De tekst van dat liedje was door de destijds 19-jarige Frank geschreven. In het introductiefilmpje, opgenomen bij Heddy thuis omdat het Frank 'zo'n puinhoop' was, zongen Heddy en Frank dit liedje speciaal voor Martijn Krabbé samen aan de piano. Tijdens Franks auditie was Heddy natuurlijk ook in de studio aanwezig en ze was tot tranen toe geroerd toen alle coaches voor haar broertje draaiden. Frank koos uiteindelijk Ilse DeLange als coach. Morgen zullen we zien of hij de knockouts overleeft en de finale zal halen.

(Foto: Martina Fagel / Wikimedia Commons / Suzan freek -1557664495 / CC BY-SA 4.0)