Top 4: Opgevallen! week 36

- Top 4

 Alides Hidding ABBA Avicii Gerard Cox
Top 4: Opgevallen! week 36

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (2) Alides Hidding

We kunnen er niet omheen. Dé ontdekking van de Beste Zangers van 2021 is de senior van het gezelschap: Alides Hidding. In de jaren 80 had hij internationaal succes als zanger van Time Bandits. Als zodanig scoorde hij acht Top 40-hits, waarvan de helft in de top 10 terechtkwam. Een voor de oprichting van zijn groep had hij al een bescheiden solohit gehad met Hollywood Seven. Dat nummer bereikte in juli 1980 de 25e plaats. Na de jaren 80 raakte Alides een beetje in de vergetelheid, maar nu worden we weer volop herinnerd aan zijn veelzijdige muzikale kwaliteit. In de aflevering van donderdag stond de Sallandse streektaalzanger Bökkers centraal. Alides bewerkte zijn nummer Mien Vrouw Mos Es Weten uit 2019 tot Sien Vrouw Mus Is Weet'n, waarbij Alides het oorspronkelijke Sallands verruilde voor zijn eigen Zuid-Drentse dialect. Waar de 67-jarige zanger vorige week het publiek nog verraste met een bigbandversie van When Summer Ends, kwam hij deze week met bluesnummer inclusief scheurende gitaarsolo op de proppen. We zijn nu al razend benieuwd in wat voor versie Alides overmorgen een nummer van Belle Perez gaat omtoveren.

2 (1) ABBA

ABBA en Alides Hidding zijn deze week van plek verwisseld. De Zweedse groep bracht twee weken geleden twee nieuwe tracks uit en deze zien we de gevolgen daarvan in de wereldwijde hitlijsten. In eigen land staat ABBA voor het eerst in 43 jaar weer op nummer 1 in de hitparade. Terwijl Don't Shut Me Down daar de eerste plaats inneemt, is I Still Have Faith In You op nummer 2 binnengekomen. Ook in Zwitserland is Don't Shut Me Down op nummer 1 binnengekomen. Bijna overal ter wereld zien we dat Don't Shut Me Down de succesvolste single van de twee is, behalve in Duitsland en Nieuw-Zeeland. Naast Zweden en Zwitserland staat ABBA nu ook in Duitsland en Finland met beide nummers in de top 10. In Noorwegen, Vlaanderen en Engeland moet het viertal genoegen nemen met één top 10-hit. In Nederland laat het grote succes vooralsnog op zich wachten. Beide liedjes kwamen binnen in de Tipparade. Don't Shut Me Down op 9 en I Still Have Faith In You op 23. De komende weken zullen uitwijzen of ABBA ook in Nederland voor het eerst sinds 1983 weer in de top 10 kan komen. Dan zal de radio de liedjes eerst moeten oppikken en dat gebeurt op dit moment nog niet.

3 (--) Avicii

Woensdag was het precies 32 jaar geleden dat Avicii werd geboren. Op die dag eerde Google hem met een speciale Google Doodle. Dat is een tekening of animatie die het logo op de hoofdpagina van zoekmachine vervangt. Die zie je bijvoorbeeld voorbijkomen tijdens feestdagen, maar ook op geboortedagen van beroemde en belangrijke personen. Als je op de Doodle van Avicii klikte, kreeg je een speciaal animatiefilmpje over hem te zien, waarbij zijn grootste hit Wake Me Up! op de achtergrond te horen was. De Doodle en het filmpje zijn gemaakt door Alyssa Winans, die zich had laten inspireren door filmbeelden uit documentaire Avicii: True Stories en videoclips van de Zweedse dj. Avicii is overigens niet de eerst Top 40-artiest die geëerd wordt met een Google Doodle. Onder meer Ray Charles, Luciano Pavarotti, Michael Jackson, John Lennon, Freddie Mercury, Miriam Makeba en B.B. King gingen hem voor. Avicii overleed 3½ geleden door zelfdoding. Toevallig valt Avicii's geboortedag midden in de Amerikaanse nationale week van de zelfmoordpreventie. Hopelijk heeft de Avicii-Doodle kunnen bijdragen aan het bespreekbaar maken van zelfmoordgedachten.

4 (--) Gerard Cox

Zaterdagavond was Gerard Cox te gast bij Matthijs van Nieuwkerk in zijn programma Matthijs Gaat Door om te praten over hun gedeelde liefde voor het Franse chanson. Gerard vertelde onder meer over zijn voorliefde voor de liedjes van Georges Brassens, die eind jaren 50 erg populair waren toen hij op de kweekschool zat, en over zijn vakantie in 1961 naar Parijs, waar hij Édith Piaf in het Olympia heeft zien optreden. Hij zong ook zijn Voor Mijn Dochtertje, afkomstig van het album Vrijblijvend... uit 1972. Op dat album stonden vooral door Gerard zelf vertaalde bewerkingen van Engelstalige liedjes, maar ook zijn door Van Kooten & De Bie vertaalde Top 40-debuut 1948. Aan Mijn Dochtertje, een lied waarin een vader weemoedig vooruitblikt op het huwelijk van zijn dan nog jonge dochtertje, was het enige liedje van het album dat uit het Frans vertaald was. Het is een cover van À Ma Fille van Charles Aznavour uit 1964. Hoewel Gerards dochter de 50 inmiddels is gepasseerd, zong de 81-jarige zanger het lied bij Matthijs Gaat Door nog met evenveel overtuiging en kwetsbaarheid als 49 jaar geleden.

(Foto: Alides Hidding / YouTube / Time Bandits Nostalgie Festival - Bredene 2014 / CC BY 3.0)