Top 4: Opgevallen! week 36

- Top 4

 Jaap Reesema Elvis Presley Goldband De Ajax Selectie
Top 4: Opgevallen! week 36

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Jaap Reesema

We hebben er nog niet eerder over geschreven, maar sinds een maand wordt donderdags op NPO 1 het vijftiende seizoen van Beste Zangers uitgezonden. Deze keer niet vanaf Ibiza of vanuit een Zuid-Limburgse herenboerderij, maar vanuit Hacienda De Orán, zo'n 25 km ten zuiden van de Spaanse stad Sevilla. De groep bestaat dit jaar uit Blanks, Claudia de Breij, Ferdi Bolland, Nielson, Roxeanne Hazes, Sarita Lorena en Jaap Reesema. Die laatste stond gisteren centraal in de vijfde aflevering van het seizoen en trok (net als Nielson) meer dan een miljoen kijkers. Het bijzondere aan dit jaar is dat Jaap ook een wekelijkse podcast heeft opgenomen met zijn medekandidaten. Hij zou ook weleens degene kunnen zijn die de grootste Beste Zangers-hit van dit jaar gaat scoren. Zijn vertolking van Nielsons beladen nummer Grijs wist een week eerder veel mensen te ontroeren en staat inmiddels hoog in de Tipparade.

2 (2) Elvis Presley

Elvis Presley staat inmiddels voor de achtste week op rij is deze rubriek genoteerd. Dat is heel bijzonder, want in de vier jaar at deze rubriek bestaat is er maar één iemand geweest die meer weken op rij genoteerd stond. Freddie Mercury stond van oktober 2018 tot april 2019 maar liefst 25 op rij in de top 3. Bij Freddie was dat vanwege het succes van de film Bohemian Rhapsody, Bij Elvis komt het natuurlijk nog steeds door het succes van de film Elvis, die sinds hij op HBO Max staat een nieuw publiek heeft bereikt. Vorige week deelde HBO Max een nieuwe scène uit de film op zijn YouTubekanaal. Daarin zingt Elvis (Austin Butler) het nummer Trouble (niet te verwarren met de latere Tipparadenotering T-R-O-U-B-L-E) tijdens zijn legendarische concert in Russwood Park in Memphis op 4 juli 1956. Historisch is dit overigens onjuist, want Elvis zong Trouble die avond helemaal niet. Hij nam dat nummer pas op in 1958.

3 (--) Goldband

Ze bestaan al sinds 2019, maar braken dit jaar pas definitief door tijdens het festivalseizoen. Goldband mag gerust dé ontdekking van Lowlands 2022 worden genoemd. Het Haagse trio bestaat uit Boaz Kok, Karel Gerlach en Milo Driessen en noemde zichzelf naar het gelijknamige pleistergips van het merk Knauf. De naam is een eerbetoon aan het (korte) stukadoorsverleden van de heren. Afgelopen weekend besloot het trio het festivalseizoen met een succesvol optreden op Appelpop in Tiel, maar tegelijkertijd begint Goldband ook aan een nieuw avontuur. De Haagse groep debuteerde dit weekend namelijk ook in de Top 40. Hun eerste hit is Noodgeval. Dat nummer is afkomstig van hun debuutalbum Betaalbare Romantiek en werd in de zomer van 2021 al op single uitgebracht. Noodgeval begint zijn chartrun bescheiden op nummer 34, maar zal de komende weken ongetwijfeld nog gaan stijgen.

4 (--) Ajax

Ajax heeft een topweek achter de rug. Met een 4-0-overwinning tegen Rangers FC kon de Amsterdamse voetbalclub afgelopen woensdag niet beter beginnen aan het hoofdtoernooi van de Champions League. Drie dagen later werden opnieuw indrukwekkende cijfers gehaald door met 5-0 te winnen van Heerenveen. Mohammes Kudus (3), Edson Álvarez, Steven Berghuis, Steven Bergwijn, Davy Klaassen, Kenneth Taylor en Brian Brobbey waren verantwoordelijk voor alle doelpunten en keeper Remko Pasveer zorgde voor een clean sheet. We kunnen dus wel concluderen: Ajax Is Okay! Dat was ook de titel waarmee de Ajax-selectie in 1993 de 19e plaats haalde in de Top 40. Die Top 40-hit is de reden dat Ajax af en toe in deze rubriek opduikt, want met een hit in de lijst behoor je tot de Top 40-familie. Vanavond speelt Ajax tegen Liverpool en gaan we zien of de ploeg van Alfred Schreuder de Europese zegetocht kan voortzetten.

(Foto: Jaap Reesema / Wikimedia Commons / Jake Reese / CC BY-SA 4.0)