Top 4: Opgevallen! week 37

- Top 4

 Waylon Eric Clapton
Ryan Babel 2012

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Ryan Babel

Vorige week maandag kwam het Nederlands Elftal in actie tegen Estland in het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap voetbal van 2020. De wedstrijd eindigde in 4-0 en er was een hoofdrol weggelegd voor Ryan Babel, die de eerste twee doelpunten op zijn naam zette. Hoewel Babel natuurlijk vooral bekend is als voetballer, heeft hij ook ooit in de Top 40 gestaan. Dat gebeurde in de zomer 2008. Wegens een enkelblessure kreeg hij dat jaar geen plek in de opstelling van Oranje tijdens het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Een plek in de Top 40 kreeg hij wel. Onder de naam Dio rapte hij samen met Ali B en Soumia mee op de track Eeyeeyo van Darryl. Op 26 juli 2008 bereikte dat nummer de 29e plaats. De rapcarrière van Ryan Babel zit inmiddels al een tijdje in de ijskast, maar zijn voetbalcarrière allerminst. De 32-jarige aanvaller heeft nog nooit in een EK-westrijd mogen spelen en daar wil hij ondanks zijn leeftijd in 2020 beslist verandering in brengen.

2 (--) Waylon

Waylon was vorige week dinsdag te gast in de talkshow Beau van Beau van Erven Dorens. Daarin sprak hij onder andere over zijn Top 1000-concerten die op 29 en 30 november zullen plaatsvinden in Ahoy. Voor het eerst zullen luisteraars van Qmusic mee kunnen bepalen hoe de setlist van Waylon eruit komt te zien. Dat kan door tussen 17 en 22 november te stemmen op je favoriete nummers voor de Q-music. In de show van Beau gaf de 39-jarige alleskunner alvast een voorproefje met Laat Me van Ramses Shaffy en Kiss From A Rose van Seal. Daarnaast zagen we Waylon vorige week ook voorbijkomen in Chantals Pyjama Party. Chantal Janzen bezocht de zanger, zijn vriendin Bibi Breijman en hun 9 maanden oude dochter Teddy in hun Hilversumse villa. Chantal verraste Waylon met een persoonlijke pyjama en een nachtelijk dartfeestje voor hem en twee vrienden. De volgende ochtend had Chantal ook nog wat tijd om Waylon te onderwerpen aan een vragenvuur voor haar eigen YouTubekanaal.

3 (--) Eric Clapton

Terwijl Waylon bij Beau op de bank zat, werd in Het Uur Van De Wolf op NPO 2 het tweede deel van de documentaire Eric Clapton - Gered Door De Blues uitgezonden. Het eerste deel, waarin de eerste 24 jaar uit het leven van de legendarische gitarist centraal stond, was een week eerder al te zien geweest. Afgelopen dinsdag werd de draad weer opgepakt bij Blind Faith en zagen we onder meer hoe de hit Layla tot stand is gekomen. Verder besteedde de film aandacht aan de relatie tussen Eric Clapton en Pattie Boyd, die tussen 1966 en 1977 nog met George Harrison getrouwd was. Daarnaast kwamen ook zijn alcohol- en drugsverslaving voorbij en natuurlijk de noodlottige dood van zijn 4-jarige zoontje Conor, voor wie hij later het nummer Tears In Heaven schreef. Dat is een van de vijftien hits waarmee 'Slowhand' in de Top 40 heeft gestaan. En dan tellen we de hits die hij scoorde als gitarist van The Yardbirds (1), Cream (5) en Blind Faith (1) nog niet eens mee. De documentaire is voorlopig nog gratis terug te kijken op NPO Start.

4 (--) Linda De Mol

De tijd dat Linda De Mol in de Top 40 stond, ligt al ver achter ons. Verder dan die van de drie bovenstaande artiesten. In de zomer van 1991 haalde ze de 27e plaats met het nummer Beethoven. Maar net als bij Ryan Babel geldt: als je in de Top 40 hebt gestaan, tel je mee in deze rubriek. In januari was Linda De Mol ook al eens de hekkensluiter in dit top 4'tje. Toen kwam dat naar aanleiding van het nieuws dat ze de overstap zou maken van RTL naar SBS. Ook haar programma's verhuisden mee en daarom moesten we dit weekeinde twee kanalen verder zappen om Ik Hou Van Holland en Miljoenenjacht te zien. Dat kijkers hier de moeite voor nemen, blijkt uit de kijkcijfers. Net als vorige week keken er op zaterdagavond meer mensen naar Ik Hou Van Holland op SBS 6 dan naar Dancing With The Stars op RTL 4. En vanaf zondag mag Linda zich helemaal de koningin van de weekendtelevisie noemen, want toen trok haar Miljoenenjacht meer kijkers dan Expeditie Robinson, terwijl dat vorige week nog andersom was. Linda en haar broer John wachten nu vol spanning af tot volgend weekend. De vraag is of zij dan opnieuw de slag om de kijker tussen de twee commerciële zenders weten te winnen.

(Foto: BSR Agency)