Top 4: Opgevallen! week 37

- Top 4

 Diggy Dex Dolly Dots Suzan & Freek Angela Groothuizen
Top 4: Opgevallen! week 37

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Diggy Dex

Net als vorige week wordt de eerste plaats van deze rubriek bezet door de centrale gast van Beste Zangers. Dat is deze week Diggy Dex. Hij scoorde tussen 2009 en 2016 drie Top 40-hits met Slaap Lekker (Fantastig Toch), Treur Niet (Ode Aan Het Leven) en Ik Huil Alleen Bij Jou. Opmerkelijk genoeg werd geen van deze hits uitgekozen door de andere deelnemers. Zij gingen voor de wat onbekendere pareltjes van de 40-jarige rapper of nummers van andere artiesten die veel voor hem betekend hebben. Het hoogtepunt van de avond was net als tijdens de eerste aflevering het optreden van Stef Bos. Diggy Dex hield het niet droog bij diens uitvoering van zijn single Sterren Tellen, waarbij hij de raps van Diggy had vervangen door overtuigend gebrachte parlando's met een aangepaste tekst. Het optreden heeft inmiddels al ongeveer 250.000 views op YouTube en behoort daarmee samen met zijn uitvoering van Suzan & Freeks Lied Voor Niemand Anders tot de populairste nummers van dit seizoen. Zou de 59-jarige Stef Bos de 'ontdekking' van dit jaar worden?

2 (--) Dolly Dots

Over twee weken had de theatertournee Sisters On Tour van de Dolly Dots in première moeten gaan, maar net als zo veel andere tournees is deze uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. Dat er nog volop belangstelling is voor de dames blijkt wel uit de kijkcijfers van afgelopen woensdag. Meer dan een half miljoen mensen keken die dag op NPO 3 naar de nieuwe aflevering van Het Beste Van... die in het teken stond van de Dolly Dots. Dat waren er meer dan naar de afleveringen over het oeuvre van ABBA, Queen en George Michael, die in juli op televisie waren geweest. In de aflevering kwamen 16 van de 25 hits van de Dolly Dots voorbij, die van commentaar werden voorzien door bekende Nederlanders. Het aardige was dat sommige van hen een speciale band met de Dolly Dots hadden. Zo waren Richard Groenendijk en Anette Barlo in hun jeugd fan van het zestal en produceerde Eric van Tijn samen met Jochem Fluitsma in 1985 Attention, het zevende studioalbum van de groep. Bij Erik de Zwart en Erik van der Hoff (Roberto Jacketti) was zelfs sprake van een innige band. Zij hadden in de jaren 80 namelijk een relatie met respectievelijk Angela Groothuizen en Patty Zomer. Andere bekende Top 40-gezichten die in het programma voorbijkwamen, waren Rolf Sanchez, Alain Clark, Wolter Kroes en Karin Bloemen.

3 (1) Suzan & Freek

Drie deelnemers maakten de afgelopen twee jaar dankzij hun optreden in Beste Zangers hun Top 40-debuut: Davina Michelle, Tino Martin en Emma Heesters. Eén ding is zeker: een Top 40-debuut dankzij Beste Zangers zal dit jaar niet gebeuren. Waarom niet? Om de simpele reden dat de deelnemers van dit jaar allemaal al met minstens twee hits in de lijst hebben gestaan. Een seizoen met alleen maar hitzangers zagen we nog maar één keer eerder: tijdens het derde seizoen in 2011 hadden alle deelnemers minimaal één hit op hun naam staan. Het zou natuurlijk wel kunnen dat er dit jaar deelnemers zijn die dankzij het populaire programma een extra hit gaan scoren. Misschien zijn dat wel Suzan & Freek. Het duo dat twee weken geleden zelf centraal stond, nam vorige week het nummer Straks Is Het Te Laat van Diggy Dex' laatste album Karavaan onder handen. Ook bij deze uitvoering had de rapper de grootste moeite om zijn tranen te bedwingen. De emotie bij Diggy lijkt zich te vertalen in YouTubesucces, want met bijna 200.000 views is het optreden van Suzan & Freek de op een na meest bekeken video van de tweede aflevering.

4 (--) Angela Groothuizen

"Al die meiden, die zijn allemaal goed terechtgekomen," aldus Tineke de Nooij over de Dolly Dots na hun split in 1988. Dat is absoluut waar, maar één Dolly Dot steekt qua bekendheid wel met kop en schouders boven de andere vijf uit. Dat is Angela Groothuizen. Samen met Spargo-gitarist Ruud Mulder scoorde ze twee Top 40-hits als Angela & The Rude, maar ze werd vooral bekend als presentatrice. Ze had in de jaren 90 veel succes met De Uitdaging, Sex Met Angela en Wie Is De Mol?. Ook nu is de inmiddels 60-jarige zangeres nog elke week op televisie te zien als presentatrice van Obese en coach in The Voice Senior. Daarom ging Art Rooijakkers afgelopen donderdag eens bij de druk bezette Angela op bezoek in zijn programma Rooijakkers Over De Vloer. Angela woont sinds kort in een bovenhuis in hartje Amsterdam, samen met haar dochter Nona. Haar partner Rob, met wie ze een open relatie heeft, blijft in Vinkeveen wonen. Als cadeau voor het nieuwe huis kwam Art met een wietplant aanzetten, omdat Angela ooit in een interview heeft gezegd dat ze 's avonds weleens een jointje rookt. De we het programma mogen geloven heeft de plant inmiddels een mooi plekje gekregen bij Rob in Vinkeveen.

(Foto: Omroep MAX / YouTube / Diggy Dex - Alles is nu | TIJD VOOR MAX / CC BY 3.0)