Top 4: Opgevallen! week 39

- Top 4

 Coolio Bolland & Bolland Elvis Presley Jaap Reesema
Top 4: Opgevallen! week 39

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Coolio

Woensdag is Coolio overleden. De Amerikaanse rapper stierf in het huis van een vriend in Los Angeles, bij wie hij op bezoek was. Toen hij daar naar het toilet ging, duurde het wel erg lang voordat hij weer terugkwam. Toen zijn bezorgde vriend ging kijken, lag hij op de grond en reageerde hij niet meer. Toen de hulpdiensten arriveerden, stelden zij vast dat hij was overleden. Een officiële doodsoorzaak is nog niet vastgesteld, maar vermoedelijk is hij overleden aan een hartstilstand. Coolio stond tussen 1994 en 1997 met 6 hits in de Top 40, waaronder de nummer 1-hit Gangsta's Paradise. Voor dit nummer won hij in 1996 een Grammy en twee MTV Music Video Awards. Hij is 59 jaar geworden. Naar aanleiding van het onverwachte overlijden hebben we de vier grootste hits van Coolio op een rij gezet in een speciale Coolio-top 4.

2 (1) Ferdi Bolland

De makers van Beste Zangers mogen weer terugkijken op een succesvol seizoen. Naar de duettenaflevering van donderdag keken 1,247 miljoen mensen, waarmee het de best bekeken aflevering van dit seizoen was. Als Coolio afgelopen week niet was overleden, zou Ferdi Bolland voor de tweede week op rij deze top 4 hebben aangevoerd. Hij zong samen met Blanks het nummer Circle Of Life van Elton John. Ferdi had dat nummer gekozen, omdat het aansloot bij het verhaal dat Blanks in zijn aflevering verteld had over zijn jong overleden vriend Joost. Ferdi was overigens de enige zanger die donderdag maar één keer te horen was. Omdat twee zangers Sarita Lorena hadden uitgekozen voor een duet moest zijn drie keer optreden en daardoor kwam Ferdi één keer minder aan de beurt dan de rest.

3 (--) Elvis Presley

Het is Elvis Presley net niet gelukt op tien weken onafgebroken in deze top 4 staan. Vorige week viel hij voor het eerst sinds juni uit dit overzicht. Daarmee blijft Freddie Mercury de enige artiest die ooit langer dan negen weken achter elkaar in dit lijstje stond. Rond de jaarwisseling stond hij zelfs 25 aaneengesloten weken genoteerd. De aanleiding om Elvis te noteren blijft dezelfde: het succes van de biopic Elvis. Voor het eerst sinds de première in juni is deze film nu uit de Nederlandse boxofficelijst gezakt, maar Elvis heeft inmiddels wel een mooie mijlpaal bereikt. Alleen in Nederland heeft film al meer dan 5 miljoen euro opgeleverd. Wereldwijd is de teller overigens al de 285 miljoen dollar gepasseerd. Ondertussen is op het officiële YouTubekanaal een lyricvideo verschenen van Always On My Mind. Niet van de hitversie zoals wij die sinds 1972 kennen, maar van een repetitieopname. Deze opname is te vinden op de boxset Elvis On Tour, die vanaf 2 december in de winkels ligt.

4 (--) Jaap Reesema

Hoewel je bij een programma als Beste Zangers niet van winnaars en verliezers zou moeten spreken, mogen we toch wel zeggen dat het erop lijkt dat Jaap Reesema dit seizoen het meeste succes heeft behaald. Als enige scoorde hij een Top 40-hit dankzij het programma - met zijn vertolking van Grijs stijgt hij naar nummer 23 in de lijst - en hij was de enige zanger op wie tweemaal werd geproost, door Blanks en door Ferdi. En daar zat Nielson, de oorspronkelijke zanger van Grijs, dan nog niet eens bij. Toevallig werd deze week bekend dat Jaaps Beste Zangers-avontuur binnenkort ook een vervolg krijgt bij onze zuiderburen. Hij mag ook meedoen aan de Vlaamse versie van het programma, Liefde Voor Muziek, dat begin 2023 wordt uitgezonden op VTM. Daar zal hij nummers gaan zingen van onder meer Metejoor, K3 en Günther Neefs, maar ook van zijn landgenoot Stef Bos. Tot die tijd kunnen we nog nagenieten van zijn optredens bij Beste Zangers, waaronder zijn duetten Bitter Sweet Symphony met Roxeanne Hazes en Holiday In Spain met Sarita Lorena.

(Foto: Subbu Arumugam / Flickr / Coolio At The Cans Block Party In Bucktown / CC BY-SA 2.0)