Top 4: Opgevallen! week 4

- Top 4

 Waylon Billie Eilish
The Voice Of Holland

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) The Voice of Holland

Waar zijn Anouk en Ali B gebleven? Dat vroegen veel kijkers van The Voice Of Holland zich afgelopen vrijdag af. Op hun plaatsen zaten ineens oud-coaches Marco Borsato en Sanne Hans. Volgens RTL 4 zijn zij als gastcoeaches uitgenodigd voor de knockout-afleveringen om de tiende jaargang van het programma te vieren. Er zijn echter kijkers die vermoeden dat deze ingreep alles te maken heeft met de ruzie tussen Anouk en Lil Kleine, die zich tijdens de battles zou hebben voorgedaan. Er zijn nu in ieder geval twee afleveringen waarin de zangeres en de rapper niet samen te zien zullen zijn. Komende vrijdag keren Anouk en Ali namelijk terug en zullen Lil Kleine en Waylon eenmalig vervangen worden door Ronnie Flex en Angela Groothuizen. Ander leuk Voice-nieuws: Menak Wla Meni, het Arabisch-Nederlandstalige mash-upduet van Ayoub Maach en Kes uit de vierde battleaflevering, heeft een plekje in de Tipparade weten te bemachtigen. Mogelijk zien we de twee binnenkort terug in de Top 40.

2 (2) Billie Eilish

Billie Eilish was zondagnacht de grote winnaar tijdens de uitreiking van de Grammy Awards in Los Angeles. Van haar zes nominaties heeft ze er vijf weten te verzilveren. Bovendien heeft ze een Grammy Grand Slam te pakken. Dat betekent dat ze heeft gewonnen in alle vier de hoofdcategorieën. Haar nummer Bad Guy won de Grammy voor 'record of the year' en 'song of the year', When We All Fall Asleep, Where Do We Go? won de Grammy voor 'album of the year' en zijzelf won de Grammy voor 'best new artist'. Billie Eilish is pas de tweede artiest in de 62-jarige Grammy-geschiedenis die het klaarspeelt om op één avond al deze vier awards binnen te harken. De enige die haar hierin voorafging, is Christopher Cross. Hij zette deze prestatie neer in 1981. Daarnaast heeft de 18-jarige Billie ook weer enkele nieuwe leeftijdsrecords op haar naar geschreven. In de album- en record-categorie is ze de jongste soloartiest die deze award ooit gewonnen heeft. De categorieën 'song of the year' en 'best new artist' kenden zelfs nog jongere winnaars. Dat waren respectievelijk Lorde (17) voor haar nummer Royals in 2014 en LeAnn Rimes (14) in 1997.

3 (--) Monty Python

Vorige week dinsdag is Terry Jones overleden. De Britse komiek leed de laatste jaren van zijn leven aan een zeldzame vorm van dementie, waardoor hij zijn spraakvermogen verloor. Om die reden is hij na 2016 niet meer in de media verschenen. Zijn laatste grote optreden was met Monty Python Live (Mostly), het grote reünieoptreden van Monty Python in de Londense O2 Arena in 2014. Als lid van dit beroemde comedygezelschap speelde hij tussen 1969 en 1983 onder meer in de serie Monty Python's Flying Circus en enkele bioscoopfilms. De enige Top 40-hit van Monty Python, Always Look On The Bright Side Of Life, is afkomstig uit een van die films: Life Of Brian. In dat nummer is Terry Jones zelf niet te horen, maar als regisseur van Life Of Brian is hij toch medeverantwoordelijk voor deze hit. Bovendien speelde Terry de rol van Brians moeder Mandy, bekend van de legendarische quote: "He's not the Messiah, he's a very naughty boy!". Terry Jones is 77 jaar geworden en heeft zijn hersenen voor onderzoek ter beschikking gesteld aan de wetenschap.

4 (--) Waylon

Waylonfans kwamen vrijdagavond volledig aan hun trekken op RTL 4. Nadat Waylon eerst zijn team in The Voice Of Holland had uitgedund tot drie talenten, was hij ook nog eens te zien in de talkshow van Eva Jinek. Hij zat samen met Roxeanne Hazes aan tafel om te praten over haar vader André Hazes. Zo vertelde de zanger dat zijn moeder vroeger al fan was, maar dat hijzelf Hazes pas echt ging begrijpen na de geboorte van zijn zoon Dylan in 2002, toen hij midden in de nacht bij een benzinepomp het nummer Kleine Jongen hoorde. Daarnaast hield hij een pleidooi voor mooi gezongen Nederlandstalige muziek met een verzorgde dictie, zoals Robert Long die vroeger maakte. Ook daar zal hij aandacht aan besteden tijdens zijn Top 1000-concert in november in Ahoy. Wie weet zien we hem nog wel een keer terug in de Top 40 met een Nederlandstalige track. Voorlopig echter niet, want bij Jinek presenteerde hij zijn nieuwe single Lie With Me, een cover van de gelijknamige nummer van Lady Antebellum uit 2014. Waylons uitvoering is te vinden op zijn nieuwste album Human, dat afgelopen november verscheen.