Top 4: Opgevallen! week 4

- Top 4

 David Bowie Herman Brood Dinand Woesthoff Snollebollekes
Top 4: Opgevallen! week 4

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) David Bowie

In de jubileumserie van zijn TV Show blikt presentator Ivo Niehe elke zondagavond terug op zijn bijzonderste ontmoetingen van de afgelopen veertig jaar. Eenmaal heeft hij de eer gehad om David Bowie voor zijn camera te krijgen. In het najaarsseizoen van 1993 bezocht hij de Britse popster in zijn studio in Londen en interviewde hij hem voor een witte achtergrond. Daarbij kwamen Ivo en David nooit samen in beeld. Dat was op verzoek van Bowies manager, die het interview ook aan andere landen wilde verkopen. De zanger vertelde onder meer over zijn relatie met het Somalische topmodel Iman, met wie op 24 april 1992 getrouwd was en de rassenrellen naar aanleiding van de dood van Rodney King, die vijf dagen later in Los Angeles uitbraken. Verder ging het gesprek over zijn victoriaanse opvoeding, de muzikale invloed van zijn halfbroer Terry en het loslaten van angst voor de dood. De uitzending werd afgesloten met beelden uit een interview dat Ivo in 2017 had met Ivo Van Hove. Deze Belgische theaterregisseur had in 2015 samen met Bowie de musical Lazarus gemaakt, die kort voor diens overlijden op 10 januari 2016 in première was gegaan. Hij heeft de zanger in de laatste maanden van zijn leven van dichtbij meegemaakt en was een van de weinige mensen die op dat moment wisten dat Bowie terminaal was.

2 (3) Herman Brood

Vorige week zorgde Ivo Niehe ook al voor een notering voor een overleden zanger in deze top 4. Toen stond Herman Brood centraal in zijn TV Show. Deze week weet de legendarische rock-'n-rolljunkie zelfs nog een plekje te stijgen. Dat komt door de documentaire Unknown Brood uit 2016, die zaterdagavond door de NTR werd uitgezonden. In december 2019 leidde deze film ook al tot een notering in deze rubriek. Het bijzondere aan deze documentaire is dat hij voor een groot deel bestaat uit door Herman zelf opgenomen homevideo's. Mensen van nu zouden het vlogs noemen. Het enige verschil met de hedendaagse vloggers op YouTube is dat Herman zijn filmpjes nooit online zette. Het was puur een persoonlijk videodagboek voor hemzelf, waar we dankzij Unknown Brood ruim 15 jaar na zijn dood een inkijkje in krijgen. Naast Hermans eigen beelden komen veel vrienden en mensen die nauw met hem hebben samengewerkt aan het woord, waaronder Bart Chabot, Henny Vrienten en Jules Deelder. De film heeft wel een macaber tintje, want voortdurend wordt vooruitgeblikt op de naderende zelfmoord door Herman. Niet in de laatste plaats door hemzelf. Brood maakte op 11 juli 2001 een einde aan zijn leven door van het dak van het Hiltonhotel in Amsterdam te springen.

3 (--) Dinand Woesthoff

Matthijs Gaat Door, het nieuwe zaterdagavondprogramma van Matthijs van Nieuwkerk, had zaterdagavond een item over indorock. Dat was subgenre van de rock-'n-roll die eind jaren 50 door jonge muzikanten met een Nederlands-Indische achtergrond in Nederland geïntroduceerd werd en sterk van invloed is geweest op de ontwikkeling van rockmuziek in ons land. Het hoogtepunt van de indorock was anno 1965, toen de Top 40 van start ging, net voorbij. Daardoor hebben succesvolle groepen als The Crazy Rockers en René & his Alligators nooit in de lijst gestaan. Alleen de bekendste indorockgroep, The Tielman Brothers, heeft ooit in de Top 40 gestaan. Dinand Woesthoff, zelf de zoon van een Indo die op jonge leeftijd naar Nederland verhuisde, was te gast om te vertellen over zijn bewondering voor Andy Tielman, de frontvan van The Tielman Brothers, met wie hij goed bevriend raakte. Samen met Julya Lo'ko zong de ex-Kane-zanger tot besluite een medley van drie nummers uit de hoogtijdagen van de indorock: Blue Bayou van Roy Orbison, Java Guitars van The Tielman Brothers en Maybellene van Chuck Berry. Zij werden hierbij begeleid door drie indorockers, onder wie de 87-jarige Eddy Chatelin van The Crazy Rockers.

4 (1) Snollebollekes

Inmiddels heeft Nederland al anderhalve week kunnen wennen aan het idee van Rob Kemps, alias Snollebollekes, als winnaar van De Slimste Mens. Rob zelf wist dit natuurlijk al een tijdje langer, omdat de opnames van de finaleweek al een paar weken eerder hadden plaatsgevonden, maar sinds elf dagen kan hij er gelukkig met iedereen over praten. Dat moest ook wel, want in de dagen na de finale stond zijn telefoon roodgloeiend. Zo hing hij in de dagen na de finale aan de telefoon bij Coen & Sander op Radio 538 en was hij te gast in het radioprogramma Dijkstra En Evenblij Ter Plekke op NPO Radio 1. Daar werd hij geïnterviewd door oud-Slimste Mens-finalist Erik Dijkstra en Frank Evenblij. Die laatste dolf twee weken geleden in de dagfinale van de quiz nog het onderspit tegen Rob Kemps. Rob vertelde onder meer dat de leukste reactie op zijn overwinning die van jurylid Maarten van Rossem was. Die zei dat hij aanvankelijk geen hoge verwachtingen van hem had, maar Rob hem meer dan blij verrast had. Bovendien zou Maarten hebben toegezegd dat hij op 16 oktober naar Snollebollekes Live In Concert in het Gelredome zou komen. Ten slotte sprak Rob nog even over zijn liefde voor de muziek van Jacques Brel en liet hij zich door Frank verleiden om een coupletje van het Brelnummer Bruxelles mee te zingen.

(Foto: Roger Woolman / Wikimedia Commons / David Bowie / CC BY 3.0)