Top 4: Opgevallen! week 44

- Top 4

 Emma Heesters Karin Bloemen Belle Perez ABBA
Top 4: Opgevallen! week 44

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Emma Heesters

Vrijdag werd de vierde aflevering van The Masked Singer uitgezonden. De overgebleven twaalf karakters zijn nu verspreid over twee afleveringen, waarvan we vorige week de eerste zes te zien kregen. Voor de Alien bleek dit meteen de laatste aflevering. In dat pak bleek RTL Boulevard-presentator Luuk Ikink te zitten. Over de rest van de karakters hebben we nog geen zekerheid, maar de nieuwe aanwijzingen leiden ons wel in de goede richting. Zo zijn wij er redelijk van overtuigd dat Emma Heesters in het pak van de krokodil zit. De hints 'België' en 'Indonesië' wijzen respectievelijk naar het land waar ze sinds een paar maanden woont en het land waar ze honderdduizenden fans heeft. Emma is erg populair in Indonesië geworden door Engelstalige covers op te nemen van liedjes die daar populair zijn en die op YouTube te zetten. Verder weten we inmiddels dat de Krokodil een top 10-hit heeft gehad (Emma heeft er zelfs drie in Nederland en één in Vlaanderen) en dat ze in een musical gespeeld heeft. Welke dat geweest moet zijn, zouden wij echt niet weten, maar Emma zal met haar talent ongetwijfeld rond haar twaalfde aan de afscheidsmusical van groep 8 hebben meegedaan. Zie ook onze aanwijzingen van drie weken geleden.

2 (--) Karin Bloemen

En dan hebben we ook nog het Lieveheersbeestje. Zij maakte twee weken geleden voor het eerst haar opwachting in de show en toen waren we al behoorlijk overtuigd dat dit maar één zangeres kan zijn: Karin Bloemen. De nieuwe aanwijzingen bevestigen ons vermoeden alleen maar meer. De hint 'Annie M.G. Schmidt' kan slaan op het televisieprogramma en de bijbehorende cd Een Nieuwe Jas uit 1991, waarop ze twee liedjes van Annie zong. Daarnaast heeft Karin in 1996 de Annie M.G. Schmidt-prijs gewonnen voor haar lied Geen Kind Meer, dat bovendien al sinds 1999 in de Top 2000 staat (wat ook een mogelijke hint was). De hint 'biertje' slaat waarschijnlijk op de Amstel Bier-reclames die Karin eind jaren 80 opnam met acteur Peter Faber. Verder weten we nu dat het Lieveheersbeestje in een 'redelijk leuke' comedy heeft gespeeld (Karin vertolkte in 1985 en 1986 de rol van Thea Dageraad in de serie De Kip En Het Ei) en dat ze lang geleden een televisieprogramma heeft gepresenteerd. En ja hoor ... Karin presenteerde in 1986 ooit voor de VARA het spelprogramma Zeg Het Maar! Met dit antwoord werden bovendien haar verdachte collega's uitgeschakeld, want Brigittte Kaandorp presenteerde nooit een televisieprogramma en Simone Kleinsma juist heel recent nog (Klassiekers Met Kleinsma).

3 (--) Belle Perez

Nog even terug naar de Krokodil. Zou dit nog iemand anders kunnen zijn Emma Heesters? Carlo Boszhard liet vrijdag voor het eerst de naam Belle Perez vallen. Op internet werd die naam drie weken geleden ook al vaak in verband gebracht met het in flamencokleren gehulde reptiel. Oké, de hint 'België' zou natuurlijk evengoed op Belle van toepassing kunnen zijn en ook zij heeft in zowel Nederland als Vlaanderen in de top 10 gestaan, maar Belle Perez heeft volgens ons (ook) nooit in een musical gespeeld en zover wij weten heeft ze ook niet iets speciaals met Indonesië. En hoe je met de hints 'zuinig' en 'hoed' logische bij Belle Perez uitkomt, is voor ons ook een raadsel. Andere zangeressen die tijdens de uitzending nog genoemd werden, waren Romy Monteiro, Ilse DeLange en Vajèn Van Den Bosch, maar volgens ons is er eigenlijk geen twijfel meer. Het is gewoon Emma Heesters. Haar naam is nog altijd niet genoemd tijdens de uitzendingen. Zou over twee weken haar naam dan eindelijk eens bij een van de panelleden over de tong rollen?

4 (--) ABBA

Tot slot kunnen we natuurlijk niet om de grootste albumrelease van vorige week heen. Vrijdag verscheen Voyage, het negende studioalbum van ABBA en het eerste sinds The Visitors, dat 40 jaar geleden verscheen. Op Voyage staan 10 nieuwe liedjes van de Zweedse groep. Nou ja ... nieuw ... Just A Notion werd al in 1978 ingezongen door Agnetha en Frida, maar haalde destijds het album Voulez-Vous niet. Maar de rest is wel nieuw. ABBA doet geen poging om aan te sluiten bij de sound van de laatste jaren. Als dit album In 1983 was uitgebracht, had je het ook geloofd. Misschien is dat maar goed ook. ABBA doet op dit album waar het goed in is. Of Voyage de groep nieuwe Top 40-hits gaat opleveren valt te betwijfelen. De eerste twee singles I Still Have Faith In You en Don't Shut Me Down wisten de Tipparade niet te ontstijgen. De streamingcijfers zakten kort na de release weer in en de radiozenders pikten de nummers niet op. Als ABBA nog een hit gaat scoren, dan zal dat waarschijnlijk met Little Things zijn, het eerste kerstnummer van het viertal. Maar ook dat zal een spannende strijd worden, want er zijn meer artiesten die ons dit jaar met een kerstnummer gaan verrassen.

(Foto: Marco Verch / Flickr / Grünes Krokodil-Spielzeug auf weißem Hintergrund / CC BY 2.0)