Top 4: Opgevallen! week 45

- Top 4

 Golden Earring George Kooymans Kensington Brigitte Kaandorp
Top 4: Opgevallen! week 45

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Golden Earring

Maandag en dinsdag werd in Het Uur Van De Wolf op NPO 2 in twee delen de documentaire That Day over The Golden Earring uitgezonden. In het eerste deel stonden de jaren 60 en 70 tot en met het album Cut centraal. Het tweede deel ging over de jaren 80 tot en met 16 november 2019. Dat was de dag waarop The Golden Earring een optreden gaf in Ahoy, wat later het allerlaatste concert van de band zou blijken. Alle geplande optredens van 2020 werden geannuleerd vanwege de coronapandemie en in februari 2015 werd bekend dat George Kooymans ernstig ziek was en dat de band per direct stopte. Gelukkig zijn er professionele opnames gemaakt van het laatste Earring-concert en die zitten ook in de documentaire verwerkt. Verder bevat de film interviews met bijna alle oud-leden van de groep, zoals Frans Krassenburg, Jaap Eggermont, Sieb Warner en Robert Jan Stips. Ook Top 40-presentator Willem van Kooten, die als eigenaar van platenmaatschappij Red Bullet veel voor de band betekend heeft, kwam aan het woord. Voor wie de documentaire gemist heeft, terugkijken is zeker de moeite waard. Dat kan via NPO Start.

2 (--) George Kooymans

That Day: Afscheid Van Golden Earring is geregisseerd door Michel de Vré. Hij maakte in 2012 ook al de documentaire Making Tits 'n Ass over de band. In die film kwamen George, Rinus, Barry en Cesar zelf ook aan het woord. Dat is in de nieuwe documentaire niet het geval. Sinds bekend is dat gitarist George Kooymans aan de progressieve zenuw-spierziekte ALS leidt, heeft hij geen interviews meer gegeven. Voor de nieuwe documentaire heeft hij geen uitzondering gemaakt en wellicht zijn zijn bandgenoten solidair met hem geweest. Aan de ene kant is dat jammer. Aan de andere kant is het nu echt een documentaire óver, en niet ván de band geworden. Begin jaren 70 heeft George één solohit gescoord met Lovin' And Hurtin'. Dankzij de film kwamen we onder meer te weten dat George begin jaren 80 de wens had om een tweede soloalbum op te nemen en dat de nummer 1-hits Twilight Zone en When The Lady Smiles eigenlijk voor zijn soloplaat bestemd waren. Hoe anders zou de geschiedenis van de Earring verlopen zijn als dit solohits voor George waren geworden? Aan het eind van de documentaire zong George de Earring-hit Hold Me Now, wat veel kijkers kippenvel bezorgde.

3 (--) Kensington

Golden Earring is de succesvolste Nederlandse rockband uit de Top 40-geschiedenis. Als we kijken naar de afgelopen tien jaar dan is Kensington de Nederlandse rockband met veruit het meeste succes. Ook deze groep stond vorige week in de belangstelling. Vrijdag werd namelijk bekend dat zanger en gitarist Eloi Youssef de groep verlaat. Niet direct, maar pas in september 2022, na twee concerten in de Ziggo Dome. Zondag waren Casper, Jan en Niles te gast bij Humberto om over het vertrek van Eloi te praten. Eloi zelf was via een videoverbinding aanwezig, omdat hij thuiszit met een coronabesmetting. Eloi legde uit dat de band 'niet meer voor hem past'. De enige inspiratie die hij bij het schrijven voor het laatste studioalbum kreeg had te maken met 'afsluiten'. Dat is het duidelijkst te horen op het nummer No Me. Wat Eloi na zijn vertrek gaat doen, weet hij nog niet precies. Hij wil in ieder geval wel blijven zingen en schrijven. De overgebleven van Kensington zullen doorgaan met de band en op zoek gaan naar een vervanger. Maar eerst willen ze hun periode met Eloi waardig afsluiten. Een onderdeel daarvan is het akoestische livealbum Unplugged, waarmee een lang gekoesterde wens van Eloi in vervulling gaat. Dit album verschijnt volgende week en de eerste single Island kwam afgelopen week binnen in de Tipparade.

4 (--) Brigitte Kaandorp

Op 16 januari keken ruim 1 miljoen mensen op SBS6 naar de cabaretvoorstelling Eh... van Brigitte Kaandorp. Afgelopen zaterdag werd deze voorstelling herhaald en opnieuw trok de zender een groot publiek. Ditmaal bleven er 625.000 mensen voor thuis. De 59-cabaretière zou met deze voorstelling in de zomer van 2020 eigenlijk negen keer in Carrè hebben gestaan, maar vanwege de coronamaatregelen kon dat destijds niet doorgaan. Gelukkig waren er tijdens een voorstelling in het nieuwe Luxor Theater in 2019 televisieopnames gemaakt, waardoor deze show niet verloren is gegaan voor het nageslacht. Brigitte, die in 1990 samen met collega Herman Finkers een top 10-hit scoorde met Duet, had het in haar show onder meer over ouder worden en leren loslaten en kreeg de lachers op haar hand met hilarische conferences over een staatsbanket en een bezoekje met haar hoogbejaarde ouders aan een tuincentrum. Ze raakte echter ook de gevoelige snaar met het aangrijpende lied Het Is Gebeurd. Dit lied over een jongere die onverwacht zelfmoord heeft gepleegd, werd vorig jaar genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied.

(Foto: Nationaal Archief / Anefo)