Top 4: Opgevallen! week 47

- Top 4

 Het Nederlands Elftal Ronnie Flex Irene Cara Ellen Ten Damme
Top 4: Opgevallen! week 47

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Het Nederlands Elftal

Vanavond speelt Het Nederlands Elftal in de groepsfase van het WK voetbal tegen gastland Qatar. Als Oranje wint of gelijkspeelt, gaat het door naar de achtste finale. De Oranjegekte is dit jaar wat minder dan dan tijdens de afgelopen toernooien met Nederland. Op televisie keken minder dan 4½ miljoen mensen naar de wedstrijden van het Nederlands Elftal, terwijl die in vorige EK- en WK-jaren meer dan 5 miljoen kijkers trokken. In de Top 40 zijn nog geen WK-hits te bekennen. Er staan wel drie WK-nummers in de Tipparade, maar die maken vooralsnog geen enkele aanstalten om de overstap naar de Lijst Der Lijsten te maken. Hopelijk mogen we net als in 1988 wachten op de eerste Oranjehit tot ná de finale. Toen bereikte Wij Houden Van Oranje van André Hazes de top 3. Op die single werd de Amsterdamse volkszanger begeleid door Het Nederlands Elftal. Het feit dat Het Nederlands Elftal ooit in de Top 40 heeft gestaan, is de reden dat we het een plekje geven in deze rubriek. Uiteraard is de kans aannemelijk dat we Oranje volgende weer gaan tegenkomen in deze top 4.

2 (--) Ronnie Flex

Twee weken geleden spraken we in deze rubriek al het vermoeden uit dat Ronnie Flex dit jaar in The Masked Singer zat. We hadden gelijk. Afgelopen vrijdag bleek hij inderdaad in het pak van de Krab te zitten. Naast het feit dat we gewoon zijn stem herkenden, hadden we de hints ook goed geïnterpreteerd. In de aflevering van vrijdag zaten nog nieuwe hints die verwezen naar Capelle aan den IJssel (waar hij opgroeide), Stoff & Schnaps (de vertaling van Drank & Drugs, die een hit werd in Duitsland) en Spider-Man (wiens stem hij in 2018 insprak voor de animatiefilm Spider-Man: Into the Spider-Verse. Een hint die we in aflevering 2 over het hoofd gezien hadden, was de boerenkaas. Dat was een verwijzing naar zijn partner Demi de Boer. Die werd vrijdag overigens zelf ook ontmaskerd in het programma. Zij en haar vader Ronald de Boer zaten namelijk in het pak van de draakjes, die een 'masked' gastoptreden gaven. Zij zongen samen het nummer All My Life van K-Ci & JoJo.

3 (--) Irene Cara

We'll remember her name. Afgelopen vrijdag is in Florida de Amerikaanse actrice en zangeres Irene Cara overleden. Details over haar dood zijn niet bekendgemaakt. Ze was 63 jaar oud. Irene Cara brak midden jaren 70 door als actrice dankzij hoofdrollen in de films Aaron Loves Angela en Sparkle, maar we herinneren ons haar vooral van Fame. Daarin speelde ze de rol van Coco Hernandez, een van de studenten op de hogeschool voor podiumkunsten in New York. Ze zong ook het titelnummer van de film. Toen in 1983 de televisieserie Fame op de Nederlandse televisie werd uitgezonden, werd het nummer Fame een grote hit in ons land. Het stond zelfs drie weken op de eerste plaats. Niet lang daarna scoorde ze ook nog een hit met Flashdance ...What A Feeling. Beide songs wonnen de Oscar voor beste originele filmlied. In het geval van Flashdance mocht ze ook daadwerkelijk zelf de prijs in ontvangst nemen, omdat ze had meegeschreven aan de tekst. Voor dit nummer kreeg ze ook een Golden Globe en een Grammy Award.

4 (--) Ellen Ten Damme

We keren nog even terug naar The Masked Singer. Een naam die veel genoemd werd in de uitzending van vrijdag was die van Ellen Ten Damme. Beide panels dachten dat de Pinguïn weleens Ellen Ten Damme zou kunnen zijn. Zij zong het Duitstalige nummer Atemlos Durch Die Nacht en in het filmpje was een button met de Duitse vlag te zien. Ellen heeft in verschillende Duitse films en series gespeeld en deed in 2005 aan de Duitse voorronde voor het Eurovisiesongfestival, maar toch betwijfelen wij ten zeerste of Ellen de Pinguïn is. Ondanks haar uitstekende zangkunsten antwoordde ze op de vragen van het panel dat ze nooit een eigen show heeft gehad en geen succesvolle platen heeft uitgebracht. Ellen Ten Damme heeft meerdere succesvolle albums op haar naam en trok jarenlang langs de Nederlandse theaters met solovoorstellingen. Ellen zou het dus niet kunnen zijn. En ook veel andere namen die in show werden genoemd, vallen daarmee af, zoals Brigitte Kaandorp, Angela Groothuizen en Eva Crutzen. Maar wie is het dan wel? De zes juiste hints zijn: Madonna, 3, Casting, Griekenland, Streep en Dobberen. Misschien iemand uit de musicalwereld? Een voorzichtig gokje: Lone van Roosendaal.

(Foto: Bert Verhoeff, Nationaal Archief / Anefo)