Top 4: Opgevallen! week 5

- Top 4

 Billie Eilish Dolly Dots
Rita Hovink 1973

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Rita Hovink

Afgelopen woensdag stond in het VPRO-programma Andere Tijden Rita Hovink centraal. Tijdens haar korte, tragische leven stond ze drie keer in de Top 40 met Nederlandstalige hits. Laat Me Alleen uit 1977 is ongetwijfeld haar bekendste nummer. Dankzij Andere Tijden kregen we echter een hele andere kant van Rita te zien: namelijk die van jazzzangeres. In augustus 1969 mocht zij haar debuutalbum Love Me Or Leave Me opnemen, dat volstaat met covers van jazzklassiekers en jazzy versies van bekende nummers. In de loop der jaren is deze plaat uitgegroeid tot een collector's item, maar dankzij muziekjournalist Frank Jochemsen is het album vorig jaar opnieuw uitgebracht. In Andere Tijden vertellen hij, Rita's goede vriend en tekstschrijver Chiel Montagne en haar dochter Milou over het bewogen leven van Rita Hovink, dat op 7 september 1979 door de gevolgen van borstkanker al na 35 jaar aan een einde kwam.

2 (--) Dolly Dots

Heugelijk nieuws: de Dolly Dots zijn terug! Vanaf september trekken Angela, Eshter, Angéla, Anita en Patty langs de Nederlandse theaters met hun programma Sisters On Tour. Daarin zullen de dames, die nu allemaal rond de 60 zijn, niet alleen hun grootste hits zingen, tussendoor vertellen ze ook verhaaltjes over wat er in de jaren 80 allemaal achter de schermen gebeurde. In 1998 en 2007 hadden de Dolly Dots ook al eens een succesvolle reünie, maar dat het publiek de meidengroep nog lang niet zat is, blijkt wel uit de kaartverkoop. Na twee dagen waren bijna alle kaarten al uitverkocht en werden vier extra shows aangekondigd in Doetinchem, Apeldoorn, Den Bosch en Utrecht. Wie nog kaarten wil hebben, zal er dus snel bij moeten zijn. De theatertour van de Dolly Dots eindigt over precies een jaar, op 4 en 5 februari 2021, met twee optredens in Carré.

3 (2) Billie Eilish

Billie Eilish lijkt de laatste tijd wel verzekerd van een plekje in deze top 4. Deze week maakt ze voor de 25e keer haar opwachting in deze rubriek. Dat is nog geen record, want sinds het begin van deze rubriek in september 2018 stond Freddie Mercury maar liefst 30 keer bij de opvallendste vier. Zoals het er nu naar uitziet, zal Billie dit aantal in maart of april echter overtreffen. De 18-jarige zangeres heeft haar notering van deze week natuurlijk te danken aan alle media-aandacht rondom de Grammy Awards, waar ze eind januari alle grote prijzen mee naar huis mocht nemen. Bovendien zitten zowel muziek- als filmliefhebbers vol spanning te wachten op de nieuwe Bondsong, die zij zal gaan vertolken. Mogelijk komt aan dat wachten in de nacht van 9 op 10 februari al een eind. Billie Eilish zal dan namelijk een optreden verzorgen tijdens de Oscaruitreikingen in Hollywood. Wat ze daar zal gaan zingen is op dit moment nog niet bekend, maar mogelijk wordt dat de première van het nieuwe Bondnummer. Als je hier live getuige van wilt zijn, kun je terecht bij de Nederlandse zender Fox, die de Oscaruitreikingen rechtstreeks zal uitzenden.

4 (--) Ria Brieffies

We komen nog één keer terug op de reünie van de Dolly Dots. Een van de originele Dots zal namelijk gemist worden tijdens de aanstaande theatertour van de groep: Ria Brieffies. Eind 2008 werd bij haar longkanker geconstateerd en op 20 juli 2009 overleed zijn op 52-jarige leeftijd aan deze ziekte. Na het overlijden van Ria lieten de vijf overgebleven Dots in de media weten niet meer als groep te zullen optreden, maar op dat besluit zijn ze later teruggekomen. In mei 2016 kwamen de Dolly Dots voor het eerst weer bij elkaar voor een gastoptreden tijdens Toppers In Concert. Tijdens Sisters On Tour zal uiteraard uitgebreid stil worden gestaan bij Ria. "We nemen d'r mee, ze is er gewoon bij," aldus Angela Groothuizen. Volgens veel fans was Ria het meest getalenteerde lid van de Dolly Dots. Ze soleerde onder meer op de enige nummer 1-hit van de groep: Love Me Just A Little Bit More (Totally Hooked On You) uit 1983. Enkele maanden na het afscheid van de Dolly Dots in 1988 scoorde ze samen met Glenn Medeiros een Top 40-hit met het duet Love Always Finds A Reason, dat de veertiende plaats bereikte.