Top 4: Opgevallen! week 6

- Top 4

 K3 Britney Spears Jules De Corte Golden Earring
Top 4: Opgevallen! week 6

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) K3

Vorige week dinsdag trommelde Studio 100 de pers bijeen voor een persconferentie over K3. Daarin maakte Gert Verhulst bekend dat Klaasje Meijer het trio gaat verlaten. "Het K3-leven is fantastisch," verklaarde de 25-jarige zangeres, "al voel ik dat het nu tijd is om mijn vleugels uit te slaan. Ik gun iemand anders mijn plaatsje binnen K3 en wil zelf op een andere manier invulling geven aan mij leven." Klaasje zal nog tot het einde van jaar lid blijven van de groep. Wat ze daarna gaat doen, weet ze zelf ook nog niet precies, maar ze heeft in ieder geval interesse in acteren of presenteren. Hanne en Marthe blijven gewoon lid van K3 en net als in 2009 en 2015 zal via een televisieprogramma op zoek worden gegaan naar een opvolger (m/v/x) van Klaasje. K3 stond tussen 2000 en 2009 met dertien hits in de Top 40. De eerste twaalf hits waren in de oorspronkelijke samenstelling met Karen, Kristel en Kathleen. Mamasé!, de eerste single met Josje Huisman als opvolgster van Kathleen, werd ook een grote hit, maar daarna scoorde het drietal geen Top 40-hits meer. Hanne, Marthe en Klaasje kwamen in 2015 niet verder dan de Tipparade met hun 'debuutsingle' 10 000 Luchtballonnen.

2 (--) Britney Spears

Net5 zond gisterenavond Framing Britney Spears uit. Al voor de uitzending heeft deze documentaire heel wat stof doen opwaaien in binnen- en buitenland. De film is gemaakt door The New York Times en gaat over het leven van de 39-jarige popster en #FreeBritney-beweging. Dat is een groep fans die gelooft dat Britney Spears via haar Instagram geheime boodschappen verspreidt om onder het juk van haar vader uit te komen. Feit is dat Britney sinds 2008 onder curatele van haar vader Jamie Spears staat. Dat houdt onder andere in dat hij over het geld van zijn dochter mag beslissen. Een rechter besliste hiertoe tijdens een periode waarin het erg slecht ging met de psychische gezondheid van Britney. De documentaire laat zien onder welke omstandigheden zij in deze regeling is terechtgekomen. Sinds het begin van haar carrière werd ze geseksualiseerd door de media en opgejaagd door paparazzi. Verschillende mediafiguren die hier een rol in hebben gespeeld, konden afgelopen week op forse kritiek rekenen. In Nederland was die vooral gericht op Ivo Niehe. In de documentaire is een fragment te zien uit een aflevering van de TV Show uit 1999, waarin hij de toen 17-jarige Britney een uitspraak over haar borsten ontlokte.

3 (--) Jules De Corte

Woensdag trapte het geschiedenisprogramma Andere Tijden op NPO 2 een nieuw seizoen af met een aflevering over Jules De Corte. Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de Brabantse zanger-pianist op 71-jarige leeftijd overleed. Jules, die op 1-jarige leeftijd als gevolg van een verwaarloosde middenoorontsteking blind werd, verwierf in de jaren 50 landelijke bekendheid door zijn medewerking aan verschillende radioprogramma's van de KRO. Uit deze periode stamt ook zijn bekendste lied: het filosofische Ik Zou Wel Eens Willen Weten, dat later ook door andere artiesten op plaat is gezet. Andere bekende luisterliedjes van de zanger zijn De Vogels, Het Bruidspaar en Als Je Overmorgen Oud Bent. In 1971 scoorde hij een bescheiden Top 40-hitje met het protestlied Hallo Koning Onbenul. Dit lied was een aanklacht tegen al het inhoudsloze en commerciële vermaak dat toen en nu via radio en televisie, maar ook in de kerk tentoongespreid werd. Door zijn boodschap in een moderne popsong te gieten, bereikte hij in ieder geval een groot publiek. Of de essentie van het lied destijds tot de goegemeente doordrong, valt echter te betwijfelen. De uitzending van Andere Tijden, waarin onder anderen bewonderaars Hennie Vrienten en Gerard Cox aan het woord komen, is terug te kijken via NPO Start.

4 (3) Golden Earring

Vorige week schreven we in deze rubriek al over de ziekte van George Kooymans en het einde van Golden Earring. Elke talkshow wil nu natuurlijk de vier mannen aan tafel krijgen, maar ze zijn nu nog te aangedaan om er op televisie iets over te zeggen. Daarom lieten ze zich bij Mathijs Gaat Door vertegenwoordigen door schrijver en stadsgenoot Bart Chabot. In 1985 en 1986 had hij een jaar lang opgetrokken met de Haagse band voor een driedelige artikelenreeks in het muziektijdschrift OOR, waarna een blijvende vriendschap was ontstaan. Bij Mathijs van Nieuwkerk duidde hij de Earring als instituut: net als bij de Stones is het niet meer nodig om de hele volledige naam aan te halen om te begrijpen om welke band het gaat. Daarnaast vertelde hij verschillende anekdotes en wetenswaardigheden over de band, bijvoorbeeld dat Cesar Zuiderwijk ooit is gevraagd als drummer bij The Who en Rinus Gerritsen als bassist bij The Jimi Hendrix Experience. Beiden kozen echter voor hun carrière bij de Earring. Het item werd afgesloten met een bijna geheel instrumentale uitvoering van Radar Love door Thijs Boontjes en Sven Figee als hammondorgelduel. Op 11 maart, de 73e verjaardag van George Kooymans, staat een eerbetoon aan de gitarist en de band gepland, waarbij het de bedoeling is om om 17:15 uur op zoveel mogelijk plekken de originele versie van dit nummer uit speakers te laten schallen.

(Foto: Paul Van Welden / Wikimedia Commons / Klaasje Meijer-1451459902 / CC BY-SA 4.0)