Top 4: Opgevallen! week 7

- Top 4

 Britney Spears André Van Duin Carice Van Houten Pia Douwes
Top 4: Opgevallen! week 7

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (2) Britney Spears

Een week na de uitzending van Framing Britney Spears raakt men nog altijd niet uitgepraat over de documentaire. De manier waarop de popster al op jonge leeftijd door de media geseksualiseerd werd en hoe ze werd opgejaagd door paparazzi heeft veel kijkers onthutst. En het bijzondere is: we wisten het eigenlijk allang. Zo'n beetje iedereen boven de 30 heeft de foto's van de kaalgeschoren Britney in 2007 destijds wel ergens gezien. We stonden erbij en we keken ernaar. Gelukkig zijn de tijden wel een beetje veranderd en dankzij sociale media is het grote publiek niet meer afhankelijk van foto's en artikelen in roddelbladen. Artiesten kunnen er zelf voor kiezen welke foto's en teksten zij verspreiden en ook Britney Spears maakt daar gretig gebruik van. Volgens aanhangers van de #FreeBritney-beweging zitten in de vrolijk ogende foto's en video's op haar Instagram allerlei geheime boodschappen van de zangeres verborgen. Het lijkt misschien een onschuldige vorm van complotdenken, maar als lezers voortdurend interpretaties toeschrijven aan je teksten en afbeeldingen die je helemaal nooit zo bedoeld hebt, dan kan dat erg vervelend worden. Hopelijk niet zo vervelend als al die nare dingen die Britney in haar leven al heeft moeten meemaken.

2 (--) André Van Duin

Zaterdagavond, op zijn 74e verjaardag, was André Van Duin te gast in Mathijs Gaat Door. Trots vertelde hij dat hij afgelopen week twee dagen trending op Twitter was geweest. Eerst vanwege zijn samenwerking met Danny Vera en een dag later vanwege de aankondiging dat hij de toespraak op de Dam zal houden tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Dat laatste zal André over elf weken ongetwijfeld opnieuw een notering in deze rubriek opleveren. In zijn gesprek met Mathijs van Nieuwkerk stond echter zijn nieuwe single centraal. Samen met Danny Vera vertelde hij over de ontstaansgeschiedenis van het nummer, dat gaat over het verliezen van een dierbare. Danny had de tekst en de muziek geschreven en hoorde daarbij de stem van André in zijn hoofd. De komiek stond tusen 1972 en 2009 met zo'n veertig humoristische liedjes in de Top 40, maar heeft tijdens zijn carrière ook een heleboel gevoelige luisterliedjes opgenomen. Van Duin heeft de tekst wel wat aangepast, zodat die meer aansloot op het verlies van zijn echtgenoot Martin Elferink, die een jaar geleden aan de gevolgen van botkanker overleed. Veel van de anderhalf miljoen kijkers waren erg onder de indruk van het lied Voor Altijd. De opbrengst van het nummer komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding.

3 (--) Carice Van Houten

Vrijdag werd op NPO 1 de eerste aflevering van Red Light uitgezonden. Deze thrillerserie gaat over de wereld van prostitutie en mensensmokkel en die wordt belicht vanuit het oogpunt van drie vrouwen: sekswerker Esther (Carice Van Houten), operazangeres Sylvia (Halina Reyn) en politieagent Evi (Maaike Neuville). Eigenlijk is het onvoorstelbaar, maar voor Carice Van Houten is het pas de eerste echte hoofdrol in een Nederlandse televisieserie. Uiteraard schitterde ze als een van 's lands meeste gevierde actrices al wel in talloze nationale en internationale films en de wereld kent haar wellicht het beste van haar rol als de rode priesteres Melisandre, die ze tussen 2012 en 2019 vertolkte in de fantasyserie Game Of Thrones. Wat wellicht niet meer iedereen weet, is dat Carice Van Houten ook ooit in de Top 40 heeft gestaan. In februari 2010 haalde ze zelfs de top 3 dankzij haar bijdrage aan het nummer No Surrender van Kane. Aanvankelijk stond alleen de uitvoering van Kane in de lijst, maar nadat ze het in de benefietuitzending Nederland Helpt Haïti als duet met Kane had gezongen, werd deze liveversie bij de oorspronkelijke versie opgeteld. Daarna heeft Carice nog wel een muzikale carrière geambieerd, maar haar singles Emily en Fear Not kwamen nooit verder dan de Tipparade.

4 (--) Pia Douwes

Tien jaar na de finale van Op Zoek Naar Zorro is de AVROTROS terug met de zoektocht naar hét nieuwe musicaltalent van Nederland. De komende weken kunnen we op zondagavond kijken naar wie de felbegeerde rol van Maria in The Sound Of Music in de wacht zal slepen. De kandidaten hebben allemaal al musicalervaring, maar bij het grote publiek zijn ze nog niet zo bekend. Presentator Frits Sissing en musicalster Pia Douwes, die in de eerste vier seizoenen tussen 2007 en 2011 de rol van coach en jurylid had vervuld, zijn ook weer van de partij. Pia is nu gepromoveerd tot juryvoorzitter en treedt daarmee in de voetsporen van de inmiddels 86-jarige Willem Nijholt. Zij is een van de weinige Nederlandse musicalactrices die in de Top 40 hebben gestaan en dat deed ze ook nog eens met een musicalnummer. In april 2000 haalde ze de dertigste plaats met Mijn Leven Is Van Mij. Dat lied was afkomstig uit de musical Elisabeth, waarin ze op dat moment de hoofdrol vertolkte. Daarvoor had ze al furore gemaakt in onder andere Chicago, Evita en de originele Oostenrijkse productie van Elisabeth. Aan het eind van elke aflevering van Op Zoek Naar Maria krijgt Pia de moeilijke taak om een van de kandidaten na de sing-off naar huis te sturen. In de eerste aflevering viel die keuze op de Vlaamse Sylvia, waar overigens lang niet iedereen het mee eens was.

(Foto: Ashley Scott / Flickr / "boys", the circus starring britney spears, philips arena, atlanta, 03/05/09 / CC BY-SA 2.0)