Top 4: Opgevallen! week 7

- Top 4

 Bruce Willis Rihanna Lenny Kuhr Confetti's
Top 4: Opgevallen! week 7

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Rihanna

Vorige week zondagnacht vond in het State Farm Stadium in Glendale (Arizona) de Super Bowl, het jaarlijkse hoogtepunt van het American football, plaats. Sportliefhebbers zagen de Kansas City Chiefs met 38-35 winnen van de Philadelphia Eagles. Muziekliefhebbers zag een spetterende halftimeshow van 14 minuten, die verzorgd werd door Rihanna. Voor de 34-jarige zangeres betekende dit optreden een terugkeer naar het podium. De laatste keer dat ze langer dan tien minuten voor een groot publiek had opgetreden was ruim 6 jaar geleden tijdens de Grand Prix Formule 1 van Abu Dhabi in 2016. Rihanna zong, begeleid door tientallen in het wit geklede dansers, een medley van haar bekendste nummers. Daarin konden uiteraard Only Girl (In The World), We Found Love, Umbrella en haar grootste Top 40-hit Diamonds niet ontbreken. Volgens de Amerikaanse zender FOX werd de halftimeshow door 118,7 miljoen mensen bekeken, waarmee het concert meer mensen trok dan de sportwedstrijd zelf. Daarmee behoort deze halftimeshow samen met die van Katy Perry uit 2015 tot de best bekeken edities uit de 56-jarige geschiedenis van het evenement. Na haar optreden bevestigde Rihanna dat ze in verwachting is van haar tweede kind met A$AP Rocky, hetgeen tijdens het optreden zelf overigens ook al duidelijk te zien was.

2 (--) Bruce Willis

Het gaat niet goed met Bruce Willis. In het voorjaar van 2022 werd al bekend dat hij noodgedwongen moest stoppen met acteren, omdat hij leidt aan afasie. Nu heeft de familie van de 67-jarige acteur bekendgemaakt dat er frontotemporale dementie bij hem is vastgesteld. Dat is een vorm van dementie waarbij onder andere iemands persoonlijkheid verandert doordat de informatieverwerking van de hersenen is aangetast. Deze aandoening is ongeneeslijk en het is dus ondenkbaar dat Bruce Willis nog terugkeert op het witte doek. Willis is natuurlijk bekend van klassiekers als Pulp Fiction, The Sixth Sense en natuurlijk zijn doorbraakfilm Die Hard, maar wat niet veel mensen zich herinneren, is dat hij in de zomer van 1987, dus voor zijn grote doorbraak, een top 10-hit scoorde in de Top 40. Die had hij te danken aan de nepdocumentaire The Return Of Bruno, waarin hij de titelrol speelde. Deze televisiefilm ging over een invloedrijke blueszanger uit de jaren 60 die in de jaren 80 zijn comeback maakt. Er verscheen ook een gelijknamig album met de door Bruce Willis gezongen liedjes uit de film. Zelfs zonder dat de film in Nederland te zien was geweest, werd dit album een succes en haalde hij de zevende plaats met zijn Drifters-cover Under The Boardwalk.

3 (--) Lenny Kuhr

Voor de derde week op rij duikt iemand uit het RTL 4-programma DNA Singers op in deze rubriek. Het was ook wel een bijzondere aflevering, want voor het eerst in de nog prille geschiedenis van het programma trad er een buitenlander op. Dat wil zeggen: het familielid betrof een buitenlander. De bekende zangeres kwam gewoon uit Nederland. Het ging om de 17-jarige Lihi uit Israël en haar grootmoeder Lenny Kuhr. In 1974 was Lenny getrouwd met haar joodse KNO-arts Gideon Bialystock en bekeerde zij zich tot het jodendom. In 1980, vlak na haar laatste Top 40-hit Maar Ja, verhuisde ze naar Israël. Daar woonde ze een jaar, tot de scheiding van haar echtgenoot. Lenny en haar twee dochters Sharon en Daphna hielden echter een warme band met Israël. Op jonge leeftijd vertrokken Sharon en Daphna terug naar Israël om zich daar definitief te vestigen. Zodoende werden daar ook Sharons kinderen Ozz en Lihi geboren. Lihi vertelde in DNA Singers dat ze pas sinds een jaar op twee beseft dat haar Nederlandse oma zo beroemd is. Trouwe fans wisten trouwens meteen al dat Lihi de kleindochter van Lenny was. Niet alleen omdat Lenny haar deelname aan DNA Singers maandagochtend al verklapt had op Twitter, maar ook omdat ze in 2010 speciaal het liedje Lihi voor de vijfde verjaardag van kleindochter schreef. In 2011 verscheen Lihi op haar album Liefdeslied.

4 (--) Confetti's

Ten slotte hadden we afgelopen week ook weer enkele overlijdens te betreuren, Donderdagavond overleed schlagerzanger Tony Marshall en een paar dagen eerder moesten we afscheid nemen van Peter Renkens. Hij was tussen 1988 en 1992 het gezicht van de Belgische newbeatgroep Confetti's. Door zijn lange gestalte (2,03 meter), doorlopende wenkbrauw en zijn houterige dansjes die hij steevast uitvoerde in (militaire) uniforms was hij een opvallende verschijning. In Nederland haalden de Confetti's, die naast Peter bestond uit vier danseressen, tweemaal de Top 40. The Sound Of C... bereikte in januari 1989 de 30e plaats en C.Day kwam een half jaar later zelfs tot nummer 11. In België en Frankrijk was het succes van de Confetti's nog veel groter. Daar scoorden ze verschillende top 10-hits. Na zijn korte maar hevige periode in de spotlights trad peter onder de naam Mister X nog een tijdje op als danser in Club X. Na een poging tot een comeback met de Confetti's rond het jaar 2000 verdween hij in de anonimiteit. Peter worstelde met zijn geestelijke gezondheid en belandde in de psychiatrie. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in anonimiteit. Peter was slechts 55 jaar.

(Foto: Gage Skidmore / Flickr / Bruce Willis / CC BY-SA 2.0)