Top 4: Opgevallen! week 8

- Top 4

 Daft Punk Oscar Benton Buffalo Bob and The Rinkelstars Jaap Reesema
Top 4: Opgevallen! week 8

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Daft Punk

In de geschiedenis van de popmuziek zijn verschillende duo's met een knal uit elkaar gegaan. Dat gebeurde echter nooit zo letterlijk als vorige week bij Daft Punk. Het gemaskerde dj-duo plaatste vorige week maandag voor het eerst sinds lange tijd een video op zijn YouTubekanaal. In de korte film, getiteld Epilogue, zien we de twee robots in stilte door de woestijn lopen, totdat de ene een aftelmechanisme bij de andere activeert. Zestig seconden later explodeert de robot. Met deze beelden, die overigens afkomstig zijn uit Daft Punks film Electroma uit 2006, geven Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo op niet mis te verstane wijze aan dat er na 28 jaar een einde komt aan hun samenwerking. En voor wie echt nog twijfelt, geeft de tekst "Daft Punk 1993-2021" uitsluitsel. Het mysterieuze Franse duo scoorde vijf hits. Hun Top 40-carrière begon in 1997 met Around The World. Na One More Time uit 2000 zagen we de heren twaalf jaar lang niet terug in de lijst. Pas in 2013 keerden ze terug met de monsterhit Get Lucky, die alleen door Blurred Lines van Robin Thicke van de eerste plaats werd gehouden. Die felbegeerde nummer 1-hit kwam er drie jaar later alsnog dankzij Starboy, hun samenwerking met The Weeknd. Kort daarna werd ook hun gezamenlijke opvolger I Feel It Coming een top 3-hit.

2 (--) Oscar Benton

Afgelopen dinsdag zond 2Doc de film Oscar Benton - I'm Back uit. Deze documentaire van Roel en Mees van Dalen gaat over de laatste levensjaren van de Haarlemse blueszanger, die vier maanden geleden op 71-jarige leeftijd overleed. Oscar Benton scoorde tijdens zijn carrière drie Top 40-hits, waarvan Bensonhurst Blues tegenwoordig de meeste bekendheid geniet. Dit nummer uit 1973 werd pas in 1981 een hit, nadat het in de Franse film Pour La Peau D'un Flic met Alain Delon was gebruikt. De documentaire over Oscar Benton richt zich echter vooral op de totstandkoming van zijn comebackalbum I Am Back, die in 2017 in kleine stapjes werd opgenomen in verzorgingstehuis Velserduin in IJmuiden. Daar woonde hij al een paar jaar, omdat hij na een val van de trap een zware hersenbeschadiging had opgelopen. Mede dankzij de mantelzorg van zijn trouwe vrienden gaat de gezondheid van Oscar met sprongen vooruit en lukt het hem om zijn nieuwe album te promoten in Rusland en Roemenië. In Oost-Europa was Bensonhurst Blues in de jaren 80 uitgegroeid tot een grote undergroundhit en ruim 35 jaar na zijn internationale hit heeft hij daar nog steeds een flinke fanbase. De documentaire is terug te kijken via NPO Start.

3 (--) Rob Stenders

Vorige week vrijdag was Rob Stenders voor het laatst te horen op NPO Radio 2. De populaire dj stapt over naar Radio Veronica. Daar zal vanaf 28 juni zijn veel beluisterde programma Stenders Platenbonanza weer te horen zijn, vanaf dan onder de ingekorte titel Bonanza. Zijn sidekick Caroline Brouwers verhuist met hem mee naar Veronica, waar Stenders overigens ook de functie van zendermanager gaat bekleden. Het is niet voor het eerst dat Rob Stenders voor Veronica gaat werken. Tussen 1987 en 1995, toen Veronica nog tot het publieke bestel behoorde, stond hij daar ook al onder contract. Hij kwam destijds bij die omroep als vervanger van Adam Curry, die toen als MTV-presentator in Amerika ging werken. Samen met Jeroen van Inkel presenteerde hij op de vrijdagavond vier jaar lang het populaire Stenders & Van Inkel. In dit programma onstond in 1990 ook de enige Top 40-hit van het radioduo. Omdat ze de muziek van de toenmalige hit Loaded van Primal Scream zo vonden lijken op Sympathy For The Devil van The Rolling Stones, besloten ze de tekst van dat nummer over de muziek van Loaded te rappen. Het resultaat oogstte zoveel waardering dat Stenders en Van Inkel hun uitvoering onder de naam Buffalo Bob and The Rinkelstars op single uitbrachten, met een achttiende plek in de Top 40 als gevolg.

4 (--) Jaap Reesema

We besluiten deze rubriek met babynieuws. Jaap Reesema, die momenteel hoog in de Top 40 staat met Nu Wij Niet Meer Praten, is voor de derde keer vader geworden. Hij en zijn echtgenoot Kim Kötter zijn de trotse ouders van Ted Siewertsz van Reesema. Het broertje van Muck en Youp werd op 23 februari om 22:06 uur geboren in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Kim en Jaap hadden gehoopt op een thuisbevalling, maar omdat 24 uur na het breken van de vliezen de weeën nog niet op gang waren gekomen, moest het een ziekenhuisbevalling worden. Ondanks deze kleine tegenvaller zijn de kersverse ouders natuurlijk dolgelukkig en apetrots, temeer daar Kim deze keer op geheel natuurlijke manier zwanger is geworden. Muck en Youp kwamen in respectievelijk 2016 en 2018 ter wereld na een ivf-traject. Ted werd na een bevalling van zo'n twee uur geboren en woog met een lengte van 57 centimeter 3848 gram. Wie meer te weren wil komen over de details van Kims zwangerschap en Teds geboorte kan terecht op het YouTubekanaal van Kim Kötter. Daar worden die tot in detail besproken door Kim en Jaap in de podcast To Due Date. Daarnaast vind je daar natuurlijk hun wekelijkse vlog Lekker Veel Hooi Op De Vork, waarin komende vrijdag in aflevering 70 Ted ongetwijfeld zijn eerste opwachting zal maken.

(Foto: Bonsaichop / Wikimedia Commons / DaftPunk NeverEverLand Sydney 2007 / CC BY-SA 3.0)