Top 4: Playbackende kinderen in videoclips

- Top 4

 Brainpower Bob Sinclar Queen Extince Matt Simons

Matt Simons scoort momenteel een grote radiohit met We Can Do Better. Maar heb je de video al eens gecheckt? Daarin is hij niet zelf te zien, maar laat hij een zevental kinderen opdraven die zijn tekst playbacken. Deze formule is niet uniek. Hieronder vind je nog vier videoclips met playbackende kinderen.

1 Boys Don't Cry - The Cure

Boys Don't Cry werd in 1979 uitgebracht als tweede single van The Cure. Het nummer werd geen hit. De band brak pas een jaar later door met A Forest. In 1986 maakte de band rond Robert Smith een opnieuw ingezongen en gemixte versie van het nummer. Ditmaal werd Boys Don't Cry wel een hit, al kwam het nummer niet hoger dan de 37e plaats. In de videoclip zien we de 1979-bezetting van The Cure, maar dan vertolkt door drie jonge jongens. Als je goed oplet zie je de originele bezetting van The Cure zelf ook. Zij spelen namelijk de schaduwen van de jongens. Eén van de schaduwen is bassist Michael Dempsey, die in 1979 nog lid was van The Cure, maar in oktober van dat jaar de band verlaten had. Speciaal voor deze videoclip werkte hij nog één keer samen met zijn oude groep.

2 The Miracle - Queen

3½ jaar na The Cure gebruikte Queen voor de videoclip van The Miracle eveneens een groepje jongens die de bandleden moesten voorstellen. In de clip draagt de jonge Freddie Mercury vier iconische outfits uit zijn carrière: de zwart-witgeruite jumpsuit die hij droeg tijdens het concert in Houston in 1977, zijn leren motorpak van eind jaren 70, de witte singlet en spijkerbroek die hij droeg tijdens Live Aid en zijn kenmerkende gele jasje met riemen dat hij onder meer droeg tijdens het legendarische Wembleyconcert in 1986. Aan het einde van de clip zien we ook de leden van Queen zelf, die samen met de kinderen op het podium meespelen. De rol van de jonge Freddie Mercury wordt vertolkt door de dan 13-jarige Ross McCall. Deze Schotse acteur werd in 2001 vooral bekend door zijn rol van Joseph Liebgott in de Amerikaanse oorlogsserie Band Of Brothers.

3 Zoete Inval - Extince featuring Murth The Man-O-Script, Krewsial, Skate The Great, Yukkie B., Brainpower, Goldy & Scuz

'Met z'n àààllen, met z'n ààhààllen...' Wie in de jaren 80 is geboren in ongetwijfeld bekend met het fenomeen Mini Playbackshow. In de jaren 80 werd het uitgezonden door de KRO en in de jaren 90 verhuisde het naar RTL4. Presentator van dienst: Henny Huisman. De Mini Playbackshow vormde de inspiratie voor de videoclip van Zoete Inval. Dit is de vierde en laatste Top 40-hit van de Brabantse rapper Extince, die op deze track wordt vergezeld door zes collega-rappers. Naast al deze rappers zelf, zijn ook zes kinderen te zien die hun hiphophelden imiteren: Elias als Murth The Man-O-Script, Leroy als Krewcial, Jeffrey als Skate The Great, Tufan als Yukkie B, Jeffrey als Brainpower en Caressa als Goldy. In de Mini Playbackshow-jury zetelen Jacques d'Ancona, Bulletje en The Anonymous Mis, alias Remon Stotijn van PostMen.

4 Rock This Party - Bob Sinclar & Cutee-B feat. Dollarman & Big Ali & Makedah

Als we de videoclips van de Franse dj Bob Sinclar op een rijtje zetten, kunnen we maar één conclusie trekken: Bob Sinclar houdt van kinderen. Het bekendst is natuurlijk de videoclip van zijn debuuthit Love Generation, met het fietsende jongetje. Maar ook in de video's van World, Hold On (Children Of The Sky), Rock This Party, Sounds Of Freedom en Together zijn de hoofdrollen gereserveerd voor kinderen. De clip van Rock This Party pikken we er even tussenuit. Hierin zien we namelijk weer playbackende kinderen. In tegenstelling tot bovenstaande drie clips worden nu niet de uitvoerende artiesten geïmiteerd, maar juist andere wereldberoemde artiesten. Zo zien we een jongen, vergezeld door twee meisjes, in de huid van onder andere Sean Paul, Kurt Cobain van Nirvana, Bob Marley, The Beatles, Justin Timberlake en Michael Jackson. Was het je trouwens opgevallen dat dat playbackende jongetje David Beaudoin is, dezelfde jongen als in de clips van Love Genetation en World, Hold On?